mu

Mivel megígértem, ideje belevágni a leírásba.

Első lépés
Ha arra szánjuk rá magunkat, hogy több wordpress blogot egyesítünk egy mu-ban, akkor upgrade-elni kell 2.1-re. (2.1.1 a jelenlegi változat) Miután ezzel megvagyunk, benézve a MySQL adatbázisba láthatjuk hogy a táblák kissé átalakultak. A bejegyzések és oldalak egyben vannak kezelve, a kategódiák is egybe lettek gyúrva, stb. (Nálam egyébként ezért is van még mindig 2.0.x itt a blogon, mert a 2.1 ilyen és hasonló dolgaival nem vagyok teljesen kibékülve)

Miután rendelkezünk 1+ 2.1-es wordpress bloggal, akkor két lehetőségünk van a migrálásra. Az egyik a wordpress 2.1-ben debütált exportálás használata. Tehát besétálunk az admin felületre, ott a Manage (intéző?) almenüben találjuk az export funkciót. Letöltve a zip-et, nevezzük el, hogy megismerjük később. Tegyük ezt meg a többi importálni kivánt blogban is! A másik módszert később tárgyalom. Ezt azért mondtam már itt, mert ha feltettük a mut, akkor utána már nincs lehetőségünk ezt végigcsinálni. Miután megvagyunk, mehet fel a mu. Ehhez azonban be kell egy csomó dolgot állítani a domainünkön. A mu támogatja az aldomaines megoldást, illetve a nem-aldomaines (blog.hu/blog1, stb.) megoldást. Az aldomaines javasolt. A beállításoknál érdemes Matt beállításait követni.

Második lépés
OK, idáig megvagyunk. Felmásoltuk a mu-t a szerverre, előkészítettük a domaint. Ezután javasolt a wp-config-sample.php fájlban átírni a wordpress table prefixet wp-ről valami másra, ha eddig ezt használtuk prefixnek. Itt én a mu_ prefixet választottam. Ezután indulhat a telepítés. http://domain/index.php, itt értelemszerűen kitöltjük a megfelelő mezőket, majd next. Ekkor vagy örülünk, vagy javítunk. Itt jegyezném meg, hogy míg az alap wp-nél mindig megcsinálom a wp-config.php fájlt, itt ha én magam csináltam meg, akkor nem működött. Ne kérdezd miért!

Harmadik lépés
Megvagyunk. Van egy működő, ámde üres wordpress mu alapú blogoldalunk. Töltsük fel! Itt térek vissza az első lépésben említett exportálásra. Ha megvannak az xml-jeink, akkor most be tudjuk importálni őket. DE!!! Ha esetleg az eredeti blogokat nem egy ember írta, akkor importálás előtt meg kell csinálnunk a megfelelő usereket, s fel kell őket venni a megfelelő “alblogokba”.

Ne rohanjunk azonban ennyire előre! A MU nagy előnye, hogy egy helyről tudunk mindent elérni, ha hozzá akarok tenni egy plugint, témát az oldalhoz, akkor azt nem kell minden egyes blog wp-content/themes könyvtárába betenni. Elegendő egy helyre bemásolni, s onnan kezdve minden blog ismeri azt. Ugyanígy van ez a pluginekkel is.

Ne rohanjunk azért ennyire előre! Nézzük meg az admint:

mu menu

A fenti képen is látjuk az új menüpontot. (Ne nézzük a félkész fordítást) Itt lehet a teljes tehenet (így nevezem a mu-t) irányítani. Blogs menüben tudunk blogokat felvenni, a felhsználók magáért beszél, a beállításokban az egész rendszert allíthatjuk be, az upgrade menü pedig rendszerfrissítésre szolgál.

Tehát felvettük minden eddig létezett blogunkat. Ezután belépünk az alblogba, s a manage/import menüpontban megetetjük vele a mentésünket. Ez tökéletesen működik, ha nem volt a bejegyzésekben swf, illetve egyéb olyan formázás elem (input type, img title, stb.), amiket nem szeret a tehén. Vannak ilyenek sajnos. Ezek kivédésére sajnos ilyen importálásnál nincs lehetőség. Azok a bejegyzések, amik nem megengedett dolgokat tartalmaznak, azokból ezek a részek egyszerűen nem kerülnek bele a blogba.

Ekkor jön a képbe a másik módszer: Kis MySQL turkálás, tábla másolás, átírás, stb.

Újabb kitérő: A wp-content/blogs.php fájl tartalmazza a következő részt:

[source:php]
// These should never, ever be served
$never = array( ‘js’, ‘exe’, ‘swf’, ‘class’, ‘tar’, ‘zip’, ‘rar’ );
if ( in_array( preg_replace( ‘|.*\.(.*)$|’, ‘$1’, $file ), $never ) ) {
header(“HTTP/1.1 404 Not Found”);
graceful_fail(‘404 — File not found.’);
}
[/source]

Innen kiszedtem az swf-et, mert arra szükség volt a videok beillesztése miatt. Ennek ellenére egyébként továbbra se fogyasztja az swf-et a beírásnál a tehén, így szükség volt egy pluginre, amivel megkerültük a közvetlen flash beillesztést.

Megint előrementem egy kicsit. Tehát, a másik módszer a bejegyzések átmentésére a MySQL táblák másolása. Ez volt az ok, amiért frissíteni kellett 2.1-es wp-re. A 2.1-es wp és a mu (majdnem) ugyanazokat a táblákat használja. A usereket kiexportáltam az alblogokból, majd a phpmyadminban kapott sql exportot ki kellett egészíteni két 0-val. Ezek az újként bejött deleted és spam oszlopok tartalma a user táblában. Tehát egy példa parancs user felvételére fapadosan MySQL-ben:

[source:sql]
INSERT INTO `mu_users` (`ID`, `user_login`, `user_pass`, `user_nicename`, `user_email`, `user_url`, `user_registered`, `user_activation_key`, `user_status`, `display_name`, `deleted`, `spam`) VALUES (1, ‘admin’, ‘JELSZO_KODOLVA’, ‘admin’, ’email@email’, ‘http://’, ‘2007-02-27 00:22:03’, ”, 0, ‘admin’, 0, 0);
[/source]

Ezután a felhasználók bekerülnek a nagy tehén gyomrába. Ha azt akarjuk, hogy egy adott alblogban az illető felhasználó tevékenykedhessen, ahhoz meg kell őt oda hívni. Erre az admin/blogs almenüben van lehetőség.

A bejegyzések és kommentek átvétele is hasonlóan működik. Ezen módszerrel bekerülnek a fentebb említett “tiltott dolgok” is. Azonban ezeket a bejegyzéseket ezután javítva azok elvesznek. Erre még keresem a megoldást.

Miután ezekkel megvagyunk örülhetünk az új mu alapú blogunknak.

Problémák persze vannak a tehénnel:

  • felhasználói névben nem fogad el nagy betűt
  • a már fent említett swf utálat
  • központi rss nincs alapból (pedig logikus lenne), csak pluginnel oldható meg
  • avatárok (wordpress.com -on van) szintén csak plugin átírással oldható meg
  • nem kompatibilis minden “normál” wp pluginnel, és témával

Ezeket, ha javítják, akkor egy nagyon jó kis blogrendszer lesz. Infók:


Posted

in

by

Tags: