mu

by

in

Mivel megígértem, ideje belevágni a leírásba.

Első lépés
Ha arra szánjuk rá magunkat, hogy több wordpress blogot egyesítünk egy mu-ban, akkor upgrade-elni kell 2.1-re. (2.1.1 a jelenlegi változat) Miután ezzel megvagyunk, benézve a MySQL adatbázisba láthatjuk hogy a táblák kissé átalakultak. A bejegyzések és oldalak egyben vannak kezelve, a kategódiák is egybe lettek gyúrva, stb. (Nálam egyébként ezért is van még mindig 2.0.x itt a blogon, mert a 2.1 ilyen és hasonló dolgaival nem vagyok teljesen kibékülve)

Miután rendelkezünk 1+ 2.1-es wordpress bloggal, akkor két lehetőségünk van a migrálásra. Az egyik a wordpress 2.1-ben debütált exportálás használata. Tehát besétálunk az admin felületre, ott a Manage (intéző?) almenüben találjuk az export funkciót. Letöltve a zip-et, nevezzük el, hogy megismerjük később. Tegyük ezt meg a többi importálni kivánt blogban is! A másik módszert később tárgyalom. Ezt azért mondtam már itt, mert ha feltettük a mut, akkor utána már nincs lehetőségünk ezt végigcsinálni. Miután megvagyunk, mehet fel a mu. Ehhez azonban be kell egy csomó dolgot állítani a domainünkön. A mu támogatja az aldomaines megoldást, illetve a nem-aldomaines (blog.hu/blog1, stb.) megoldást. Az aldomaines javasolt. A beállításoknál érdemes Matt beállításait követni.

Második lépés
OK, idáig megvagyunk. Felmásoltuk a mu-t a szerverre, előkészítettük a domaint. Ezután javasolt a wp-config-sample.php fájlban átírni a wordpress table prefixet wp-ről valami másra, ha eddig ezt használtuk prefixnek. Itt én a mu_ prefixet választottam. Ezután indulhat a telepítés. http://domain/index.php, itt értelemszerűen kitöltjük a megfelelő mezőket, majd next. Ekkor vagy örülünk, vagy javítunk. Itt jegyezném meg, hogy míg az alap wp-nél mindig megcsinálom a wp-config.php fájlt, itt ha én magam csináltam meg, akkor nem működött. Ne kérdezd miért!

Harmadik lépés
Megvagyunk. Van egy működő, ámde üres wordpress mu alapú blogoldalunk. Töltsük fel! Itt térek vissza az első lépésben említett exportálásra. Ha megvannak az xml-jeink, akkor most be tudjuk importálni őket. DE!!! Ha esetleg az eredeti blogokat nem egy ember írta, akkor importálás előtt meg kell csinálnunk a megfelelő usereket, s fel kell őket venni a megfelelő “alblogokba”.

Ne rohanjunk azonban ennyire előre! A MU nagy előnye, hogy egy helyről tudunk mindent elérni, ha hozzá akarok tenni egy plugint, témát az oldalhoz, akkor azt nem kell minden egyes blog wp-content/themes könyvtárába betenni. Elegendő egy helyre bemásolni, s onnan kezdve minden blog ismeri azt. Ugyanígy van ez a pluginekkel is.

Ne rohanjunk azért ennyire előre! Nézzük meg az admint:

mu menu

A fenti képen is látjuk az új menüpontot. (Ne nézzük a félkész fordítást) Itt lehet a teljes tehenet (így nevezem a mu-t) irányítani. Blogs menüben tudunk blogokat felvenni, a felhsználók magáért beszél, a beállításokban az egész rendszert allíthatjuk be, az upgrade menü pedig rendszerfrissítésre szolgál.

Tehát felvettük minden eddig létezett blogunkat. Ezután belépünk az alblogba, s a manage/import menüpontban megetetjük vele a mentésünket. Ez tökéletesen működik, ha nem volt a bejegyzésekben swf, illetve egyéb olyan formázás elem (input type, img title, stb.), amiket nem szeret a tehén. Vannak ilyenek sajnos. Ezek kivédésére sajnos ilyen importálásnál nincs lehetőség. Azok a bejegyzések, amik nem megengedett dolgokat tartalmaznak, azokból ezek a részek egyszerűen nem kerülnek bele a blogba.

Ekkor jön a képbe a másik módszer: Kis MySQL turkálás, tábla másolás, átírás, stb.

Újabb kitérő: A wp-content/blogs.php fájl tartalmazza a következő részt:

[source:php]
// These should never, ever be served
$never = array( ‘js’, ‘exe’, ‘swf’, ‘class’, ‘tar’, ‘zip’, ‘rar’ );
if ( in_array( preg_replace( ‘|.*\.(.*)$|’, ‘$1’, $file ), $never ) ) {
header(“HTTP/1.1 404 Not Found”);
graceful_fail(‘404 — File not found.’);
}
[/source]

Innen kiszedtem az swf-et, mert arra szükség volt a videok beillesztése miatt. Ennek ellenére egyébként továbbra se fogyasztja az swf-et a beírásnál a tehén, így szükség volt egy pluginre, amivel megkerültük a közvetlen flash beillesztést.

Megint előrementem egy kicsit. Tehát, a másik módszer a bejegyzések átmentésére a MySQL táblák másolása. Ez volt az ok, amiért frissíteni kellett 2.1-es wp-re. A 2.1-es wp és a mu (majdnem) ugyanazokat a táblákat használja. A usereket kiexportáltam az alblogokból, majd a phpmyadminban kapott sql exportot ki kellett egészíteni két 0-val. Ezek az újként bejött deleted és spam oszlopok tartalma a user táblában. Tehát egy példa parancs user felvételére fapadosan MySQL-ben:

[source:sql]
INSERT INTO `mu_users` (`ID`, `user_login`, `user_pass`, `user_nicename`, `user_email`, `user_url`, `user_registered`, `user_activation_key`, `user_status`, `display_name`, `deleted`, `spam`) VALUES (1, ‘admin’, ‘JELSZO_KODOLVA’, ‘admin’, ’email@email’, ‘http://’, ‘2007-02-27 00:22:03’, ”, 0, ‘admin’, 0, 0);
[/source]

Ezután a felhasználók bekerülnek a nagy tehén gyomrába. Ha azt akarjuk, hogy egy adott alblogban az illető felhasználó tevékenykedhessen, ahhoz meg kell őt oda hívni. Erre az admin/blogs almenüben van lehetőség.

A bejegyzések és kommentek átvétele is hasonlóan működik. Ezen módszerrel bekerülnek a fentebb említett “tiltott dolgok” is. Azonban ezeket a bejegyzéseket ezután javítva azok elvesznek. Erre még keresem a megoldást.

Miután ezekkel megvagyunk örülhetünk az új mu alapú blogunknak.

Problémák persze vannak a tehénnel:

 • felhasználói névben nem fogad el nagy betűt
 • a már fent említett swf utálat
 • központi rss nincs alapból (pedig logikus lenne), csak pluginnel oldható meg
 • avatárok (wordpress.com -on van) szintén csak plugin átírással oldható meg
 • nem kompatibilis minden “normál” wp pluginnel, és témával

Ezeket, ha javítják, akkor egy nagyon jó kis blogrendszer lesz. Infók:


Comments

10 responses to “mu”

 1. Javits ki ha felreertenem. De tehat a mu-val 1 engine akar tobb kulonbozo domain alatt futo, mas mas kinezetu, mas altal “iranyitott” (post comment stb) lenne?

 2. A dicsőség persze nagy dolog, de azért ilyenkor UTÓLAG mindig megkérdem magamtól, hogy örülök-e a pionyír szerepnek. Aztán rájövök, hogy persze. Kullogni a trendek után… dehogy.
  🙂
  (öröm és kösz a linket, ez azt is jelenti, hogy hamar kész leszünk a végleges verzióval ugye, mert a francnak linkelnél félkész holmit. 😀 )

 3. Hi,

  ha már így kaptunk jó kis ingyenreklámot (thx!)… arra érdemes figyelni, hogy nem minden plugin működik wpmu-val, ami normál wp-vel simán ment.

  Van valahol a wordpress.org-on egy oldal, ahol külön vannak szedve a mu kompatibilis pluginok – de hogy külön öröm legyen, vannak olyanok, amik jól működnek ugyan, de nincsenek benne a felsorolásban.

  A múlt héten én például a Google AdSense-el szívtam… amikor elindítottuk az sfblogs.net-et, akkor kifejezett célom volt az, hogy bármelyik user tudjon a saját blogján saját reklámokat futtatni – célszerűen AdSense-t, mert az átlagusernek ehhez a legkönnyebb csatlakoznia. Anélkül tudjon csatlakozni, hogy rajtam át kellene futnia a dolognak, és én ezért lenyúljak bizonyos százalékokat a bevételeikből. 😀

  Végülis a Google AdSense widget, illetve a Mighty AdSense plugin volt a megoldás – ez utóbbi, ahogy elnéztem, elkezel bármilyen javascriptes reklámot, legalábbis a saját OpenAds alapú adserveremét vitte.

  Aztán, ott vannak a videós cuccok – amikor valaki youtube vagy google videó jellegű tartalmat akarna berakni, abból se működött minden, nálunk a http://www.daburna.de/blog/2006/12/13/wordpress-video-plugin/ címen elérhető plugin vált be.

  Jó hír, hogy műxik a SpamKarma, csak minden bloggernek be kell kapcsolnia a saját adminfelületén – sajnos muszáj használni, mert indítás után 2 héttel már napi 200 db kommentspamet kellett átlagban törölnöm.

  Így hirtelen ezek a főbb tapasztalatok, amik így aktívan bennem élnek wpmu-ügyileg… amúgy nagyon csípem a rendszert.

 4. [quote comment=”26512″]Javits ki ha felreertenem. De tehat a mu-val 1 engine akar tobb kulonbozo domain alatt futo, mas mas kinezetu, mas altal “iranyitott” (post comment stb) lenne?[/quote]

  Alapvetően aldomainek, de természetesen tehetsz be más domaint is erre a célra.

  [quote comment=”26526″]
  (öröm és kösz a linket, ez azt is jelenti, hogy hamar kész leszünk a végleges verzióval ugye, mert a francnak linkelnél félkész holmit. 😀 )[/quote]

  kész lesz. 🙂

  [quote comment=”26535″]Hi,

  ha már így kaptunk jó kis ingyenreklámot (thx!)… arra érdemes figyelni, hogy nem minden plugin működik wpmu-val, ami normál wp-vel simán ment.

  Van valahol a wordpress.org-on egy oldal, ahol külön vannak szedve a mu kompatibilis pluginok – de hogy külön öröm legyen, vannak olyanok, amik jól működnek ugyan, de nincsenek benne a felsorolásban.
  [/quote]

  Szia, a listával én is találkoztam valahol, de meg nem mondom hol van. A wpmudev-en van pár plugin, meg nightly, stb.

  [quote]
  Így hirtelen ezek a főbb tapasztalatok, amik így aktívan bennem élnek wpmu-ügyileg… amúgy nagyon csípem a rendszert.[/quote]

  nekem is tetszik, bár néhol picit kaotikus. 🙂

 5. /off kijött az új 2.1.2-es WP, mert kiderült, hogy pár napja feltörték a WordPress oldalát, és feltöltöttek egy hackelt WP-t
  /off

 6. Jól jött ez a leírás, köszi. Egy iskolában a diákoknak szeretnék egy ilyet indítani, és mivel ismerjük a fiatalok kíváncsiságát a kérdésem az lenne, hogy az aloldal tulajdonosok mennyire tudnak belemászni a fájlok kódjába?

 7. [quote comment=”29081″]Jól jött ez a leírás, köszi. Egy iskolában a diákoknak szeretnék egy ilyet indítani, és mivel ismerjük a fiatalok kíváncsiságát a kérdésem az lenne, hogy az aloldal tulajdonosok mennyire tudnak belemászni a fájlok kódjába?[/quote]

  Szivesen. 🙂 Abba tud belemászni, amihez engedélyt adsz neki.

 8. Jól megírt cikk, már én is filóztam rajta, hogy belövök egy ilyen MU blogot, hogy pl. haverok tudjanak blogolni, de attól félek, hogy sok kényelmes funkciótól kéne megválnom. Na mindegy, ezen még ráérek gondolkodni. 🙂

 9. Magyaritashoz tudnal egy linket adni?

 10. [quote comment=”40841″]Magyaritashoz tudnal egy linket adni?[/quote]

  Merrasék csináltak hozzá magyarítást, én az estiskolán csak egy sima wp tákolmányt használok. Az nem teljesen magyar. Írj Merrasnak pl. ide: http://forum.word-press.hu/viewtopic.php?id=326