Facebook events -> Google Calendar

by

in

A Facebook egy remek szolgáltatás. Cserébe átláthatatlan, kusza és kaotikus. Viszont rengeteg adat van rajta. Nem is véletlen, hogy annyit ér. 🙂

Nekem a naptáram a Facebookon így néz ki:

Screen Shot 2013-09-03 at 13.35.57

Rengeteg ember, rengeteg születésnapja. Viszont naponta kell a Facebookra járnom, hogy tudjam kit mikor kell felköszönteni. Ez nem jó. A telefonomon is ki van kapcsolva mindenféle emlékeztető és notification a Facebook appból, s nem is szeretem, amikor minden aprósággal nyaggat a szolgáltatás.

Nem mellesleg a Facebookon az események össze vannak kötve azzal a temérdek nem túl érdekes eseménnyel, amire az ismerősök meghívnak. Így a naptárat pucolni kell, hogy valóban használható legyen.

Van viszont egy másik megoldás. Az egész kócerájt kivesszük a Facebookból, s áttesszük oda, amit tényleg használunk. A Facebook eventek exportálhatók Apple iCal formátumba. Így ha valaki Apple iCal-t használ, annak sima ügy, letölti a fájlt, vagy feliratkozik a kapott url-re, s boldogság.

Hogy is megy ez?

  1. Facebookba belépve kattints az Events linkre a bal oldalon.
  2. Jobb fent kattints erre a cuccra:
  3. Válaszd ki, hogy Export
  4. Kattints a megfelelő linkre, s már töltheted is (engem a születésnapok érdekeltek csak). Screen Shot 2013-09-03 at 13.45.35
  5. Ezután a Google calendarban kreáltam egy külön naptárat.
  6. Beállítások -> Naptárak részen pedig importáltam a letöltött fájlt. Screen Shot 2013-09-03 at 13.59.47

Az utolsó két lépés ideális esetben nem szükséges, ha kattintásra nem valami asztali naptár program eszi meg a linket. Ha kattintásra nyílik a Google Calendar, akkor nyertél, ha nem, akkor a böngésző valószínűleg letölti csak a .ics fájlt, ezt pedig az 5-6 lépéseknek megfelően be tudod importálni a GCalba.

Azt már csak csendben jegyzem meg, hogy anno az iwiw-ről nem volt ennyire egyszerű megszerezni a születésnapokat. Ha jól emlékszem Simon Benjáminnak volt valami trükkös javascriptje, ami megszerezte az ismerősök születésnapjait.

Forrás: https://m.facebook.com/help/152652248136178/