két gépen

by

in

Nem olyan régen történt, hogy egy régi leselejtezett gépet a saját szolgálatomba állítottam a suliban. Ennek előnye, hogy nem cipelem mindig magammal a laptopom a suliban, hátránya viszont, hogy ezáltal kevésbé otthonos. Azonban ha már van, ideje valahogy mégis otthonossá tenni.

Első lépésként a már bevált, s kedvelt ubuntu telepítése következett, de ezt nemrég tönkretette az nvidia driver telepítés. A suliban pedig nem volt nálam más, csak egy újraírható miniCD, így debian netinstall iso került fel, s telepítettem debbel újra az egészet. A lenny pattan, s minden tökéletes. Sőt, valahogy jó érzés újra debiant használni.

Mit telepítettem a gépre, hogy használható legyen? Nos, ez volt a nehezebb része a történetnek. A különböző oldalakról alapvetően kizártam magam, amikor arra a lépésre szántam el magam, hogy midnenütt valami generált, vagy megjegyezhetetlenül idióta jelszót használjak. Saját gépen persze minden tárolva van, így nem okoz problémát, de ha valahol be kell lépnem gyorsan a viddlerre, vimeora, vagy valami nem napi használt oldalra, akkor bizony baj van. Erre a célra ott a Pastor nevű app a gépemen, aminek elvileg készül az iPhone/touch változata, így az élet egyszerűvé válna, de még sajnos nincs kézzel fogható eredmény. Megoldásként maradt a szükséges jelszavak plaintxt exportja, s a gondolat egy crossplatform megoldásra való váltásról.

Tehát adott a kicsit lassú iskolai hálózat, meg a szűz debian install. Alapvetően gnome párti vagyok (voltam már kezdetektől kisebb xFce, meg fluxboxos kitérőkkel), s egyelőre az van a gépen, de gondolkozom a *box-ok valamelyikére való váltáson erőforrás kímélés miatt. Ezt majd meglátjuk. Elsőnek előkerítettem a “firefox debian változatát”, s kipróbáltam rajta a firefox extensionokat, amiket használok. Minden OK.
Második lépés a pidginbe belepakolni a használt szolgáltatásokat. Minden OK, bár vágyam a Lipi féle kontaktlista, amiről azóta is némán hallgat, hogy hogyan lehet létrehozni. 🙂
Harmadik volt a Dropbox belövése. Külön accounttal használom, mint az itthonit, így a maces és linuxos dolgok nem keverednek. Van egy megosztott mappa, amiben a dolgozatok, s egyéb dokumentumok (túlóra elszámolás, stb.) szinkronizálódnak. Debian Lennyre simán jók a gutsy repo buildjei, így nem kell bűvészkedni, mint jaunty alatt kellett.
Negyedik lépés a LaTeX telepítés, illetve az OpenOffice magyar helyesírás ellenőrző volt. Mindkettő gond nélkül felment a gépre.
Ötödik a szinkronizálás teljes megoldása volt, ami szintén simán ment, mivel — bár sokáig ellenálltam, végül beadtam a derekam, s — google readert használok feedolvasásra. Az érdekesebb cikkek, amiket meg itthon még meg akarok nézni, azok mennek az instapaperbe, ha pedig mások számára is érdekesnek tartom, akkor a greader megosztásba.

A fenti instrukciókkal minden szükséges dolog elérhető bentről is, s a bent végzett dolgaimat az itthoni gépen tudom kezelni. A rendszer gyenge pontja a dropbox lehet, de ott csak a dolgozatok tárolódnak, meg pár beállító script, így ha valaki azokat megszerzi nem leszek nagyon szomorú (bár nem örülnék neki. A dolgozatok nagy része egyébként is elérhető online). A jelszavak természetesen a benti gépen is biztonságosan vannak kezelve. Azok szinkronizálása még nem megoldott, azonban ritka mostanában, hogy tömegesen regisztrálnék új oldalakra, amit itthon is, s bent is rendszeresen használnék.
Ennek ellenére azért néha nálam a laptop, mert sebesség kell (a benti gép szegény tényleg nem egy mai darab), vagy ha olyan fájlok, környezet, amit a laptop biztosít.


Comments

9 responses to “két gépen”

 1. pidginnel kapcsolatban: ha ugyanazt az aliast adod a kontaktoknak, megkerdezi, hogy merge-elje-e (de szepen nez ki ez igy :D) oket.

 2. Hmmm, akkor az idióta groupjaim miatt nem megy a dolog. Már úgyis meg akartam szabadulni tőlük egy ideje. Akkor legalább meglesz a feladat holnap szünetekre. 🙂

 3. megy a pidgines trukk egy egyszeru drag’n’droppal is.
  egyszeruen rahuzod, sot a kihuzas is megy ha elotte jobbklikkel jol kinyitod.

  sot: mivel az adium is valahol pidgin ezert adium is tudja ugyanezt.

 4. @mrbond: köszönöm. Közben én is észrevettem a drag’n’droppot.

  Keltnek is köszönet az infóért. 🙂

 5. tegyél rá xp-ét 😀

 6. Kedves Anim, minek is? 🙂

 7. Tibu Avatar
  Tibu

  Sync: Lastpass-t nem próbáltad még?

  IM: Meeboo?

 8. @Tibu: A meeboo jó dolog, de lassú. Az IM logok meg ha nincsenek szinkronban az nem baj. A LAstpassnak utánajárok.

 9. szpecnaz Avatar
  szpecnaz

  Eddigi legszebb írásod…egy igazi gyöngyszem!:)