mi a hiba a teszt vizsgákkal

by

in

Ahogy halad előre a világ, úgy válik egyre fontosabbá, hogy gyorsan tudjuk mérni a tudást. Erre pedig a teszt feladatsor a mai tudásunk szerint a legjobb. Gyorsan összeállítható, s nagyon könnyen javítható.

Azonban ez több problémát vet fel, mint amennyit megold. Tesztet összeállítani azt gondolja mindenki, hogy nagyon egyszerű. Odaírom a jó választ, meg 2-3 rosszat, s kész is. Pedig ez sajnos nem így van. Ha túl egyszerűen eldönthető, melyik a helyes válasz, mert a többi ordító baromság, az nem jó. Ha esetleg rész igazság van a többi válaszban, az megnehezítheti a döntést.

És a legfontosabb, amire már Kázmér is rájött. Tesztvizsgára teszttanulással lehet a legjobban felkészülni.

Kazmer es Huba a tesztekrol

A teszttanulás azonban sokszor használhatatlan tudást eredményez. Hogy jut ez most eszembe éppen nyaralás közepén?

Június közepén kedvtelési célú hajózási vizsgára készültem. Ennek része egy a Hajózási Szabályzat, kedvtelés célú vitorlás és motoros elmélet. Ezek a vizsgák, mind egy 20 kérdéses teszt, ahol minden kérdésre egy helyes választ kell kiválasztani a 3 lehetséges közül. A kérdések között 2 darab 3 pontos van, s 6 a megengedett hibahatár.

A HSZ majdnem olyan, mint a KRESZ, de sajnos itt nem sikerült megoldani, hogy az emberi nyelven legyen. A tanulni való anyag a Közlöny 32953 és a 33127 oldalak között található. Mivel azonban a szöveg nem túl könnyen olvasható:

6.03 cikk – Általános szabályok
A találkozás vagy azelõzés csak akkor engedhetõ meg, ha a hajóút szélessége– valamennyi helyi körülményt és más hajók mozgását is figyelembe véve – kétséget kizáróan elegendõ az egyidejû áthaladáshoz. Az alábbi 3.17, 6.04 és 6.10 cikkben előírt látható és hangjelzéseket a kötelékben annak a hajónak kell leadnia, amelyen a kötelék vagy a mellévett alakzat vezetője tartózkodik.

Persze ilyenkor az ember beteszi egyik ujját a 3.17, másikat a 6.04 és a 6.10 cikkekhez, s reménykedik, hogy ott nincs újabb hivatkozás, különben elfogynak az ujjai. És ilyenkor történik meg az, hogy belátom, nem marad más megoldás, mint miután egyszer átverekedtem magam a Hajózási Szabályzaton, hogy teszteket kezdek csinálni, s tanulni.

Az pedig külön dühítő, hogy a gyakorlati vizsga része szinte gyerekjáték a dolognak. Vagyis ma Magyarországon egy jól betanult teszttudással hajós jogosítvány szerezhető. Ezzel a papírral pedig Európa összes belvizén kishajót (motorost vagy vitorlást, attól függően, hogy melyik vizsgát teszi az ember) vezethet.

És ismét eljutunk oda, ahol indítottam a bejegyzést. Azonban ha nem csak teszt van, hanem a tesztet egy kifejtős és/vagy szóbeli vizsgarész követi, a kettő együtt már sokkal teljesebb képet ad a vizsgázóról. Nem csak a teszten rosszul szereplőknek mentőöv a “második” rész, hanem éppen a csak teszttudással rendelkezőket is meg lehetne fogni. Tényleges ismeretet és tudást lehetne mérni ilyen módon.

Mielőtt bárki arra a gondolatra jutna, hogy biztos azért zavar, mert megbuktam, jelentem, hogy nem ez az ok. Bár elsőre megbuktam, másodjára 1 hibaponttal teljesítettem a tesztet. Teljesített teszttel a hátam mögött is zavar a vizsga hogyanja.

Aki mostanában vizsgázna, itt egy remek app. Teszttanulásra.

‎Vizi Kresz Teszt
‎Vizi Kresz Teszt
Developer: Gergely Nagy
Price: Free
Vizi Kresz Teszt
Vizi Kresz Teszt
Developer: Gergely Nagy
Price: Free