Madárhang

by

in

Egy izgalmas sorozatba kezdtünk bele nem is olyan régen. A Veletech előadásom után kezdtünk el gondolkodni a dolgon, s valamikor múlt héten indult el a folyamat. Hetente a Bigyológus rádióban bemutatok egy appot, ami valamilyen formában segítheti az oktatást, tanulást.

Ha lemaradtatok a múlt heti adásról, akkor a Player.hu archívumában ott van. Valamikor az adás végén beszélek 5 percet a Birdsong nevű alkalmazásról.

Mi is ez a Birdsong, vagy Madárhang?

Egy remek alkalmazás arra, hogy zenét tanulj. Hangokat, hangjegyeket, szolmizálást. Az adásban is elmondtam, hogy elméletileg a matematika és a zene rokonterületek. Azonban én énekórán a “csak tapsolj” – ha énekelni és tapsolni is kellett volna hozzá  – kategóriába sorolódtam.

Gyermekkoromban ének órán a kottás füzet sose tartozott az igazán hasznosnak vélt taneszközök közé. Emiatt is keltette fel hamar az érdeklődésemet a Zeneakadémia és a BME Autosoft közösen készített alkalmazása. Mit lehet ezen a területen játékossággal egy tablet segítségével fejleszteni?

Ahogy a fenti video is mutatja, a játék kihasználja az Angry Birds, s összes klónja által kialakított sémát. Pályákon mehetünk végig, kaphatunk jutalmakat, s élvezetes játékélményben van részünk. Ellentétben az Angry Birds szériával, a Birdsong azonban játék közben összekapcsolja a hangokat és a hangjegyeket. Halljuk és látjuk is a hangokat, s miközben az elrepült hangjegy-madarakat visszahelyezzük a drótra, újra ez a két érzékszervünk kapja az impulzust. A “tappolások” még egy szintet hozzátesznek a dologhoz, s így válik az egész játék és tanulási folyamat egy kerek egésszé.

A játék beta/demo állapotban van. Sajnos már elég régóta. Ez kétségeket is ébresztett már bennem az esetleges folytatással kapcsolatban. Azonban remélem, ha sikerül elég sok emberhez eljuttatni a játék hírét, s van érdeklődés, akkor a fejlesztők elkészítik majd a teljes verziót is.

The app was not found in the store. 🙁

A játék egyelőre csak tabletre érhető el. Reméljük a folytatást. Pénteken pedig egy újabb alkalmazásról beszélek, írok majd.