Roaming f(r)ee

by

in

Ma hír, The Telegraph cikke arról szól, hogy nem lesznek roaming díjak jövő júliustól (magyar rövid hír az androidportálon). Remek hír, s csak üdvözölni tudom.

Most éppen az Eu egyik távoli csücskében, Cipruson vagyok. A hívásokért fizetek, a mobilnet drága, s az sms sem olcsó. Persze, hogy boldog lennék egy ilyen változás láttán, hogy eltűnnek ezek a díjak, nem üdvözöl az xy mobilhálózat, stb.

Viszont nem véletlen, hogy egy évet hagytak a bevezetésére. És kivételesen megértem a szkeptikusokat. Rengeteg kérdés merül fel. Mi előfizetők jól járunk a döntéssel, minden olcsóbb lesz. Idáig mindenki látja a történetet. A szolgáltatók se feltétlen járnak sokkal rosszabbul, mert mindneki sokkal többet fog telefonálni, sms/mms/mobilnetelni. Képzeljük el azt a boldog világot, amikor a saját számomról, saját sim kártyámmal küldhetem haza e-mailben a képeket azonnal, amint elkészülnek, vagy oszthatom meg valamelyik közösségi oldalon. Persze, hogy megteszem, s ezzel nem leszek egyedül. Azaz érvényesül a remek szabály, hogy bár olcsóbb lesz, cserébe sokkal többen fogják használni, így nagyjából ugyanott lesznek a szolgáltatók.

A kérdés azonban nem ez. Hanem, ha nekem ugyanannyiba kerül magyar számot Ausztriában használni, akkor az osztrák számot is ugyanannyiba kerül itthon használni. Vagyis kialakulhat egy egészséges versenyhelyzet, amikor már a +36 nem feltétlen magyar számot, s magyar embert fog jelenteni, ahogyan a +49 se biztos, hogy németet. Ezt valahogyan majd szabályozni kell. Tudom, most is lehet külföldi SIM kártyát venni, nekem is van több is. Viszont csak arra a rövid időre használom az adott országban, amikor ott vagyok. Ez változhat meg. Ha jobb a német tartifa, akkor itthon is azt fogom használni, s nem a magyart. Hiszen nincs extra költségem.

Ezzel kapcsolatban szintén kérdés, hogy mi lesz a kisebb szolgáltatókkal. Bírni fognak-e egy globális versenyt, egy teljes európai piacon is talpon tudnak-e maradni? Az itthoni három nem szorul védelem alá. Vodafone, T-mobile szerencsés helyzetben van, mert szinte minden országban jelen van. A Telenort se féltem egyelőre, ők is sok helyen képviseltetik magukat. Lesznek vajon globális tarifák? Esetleg kedvezmények, ha valaki a saját “cégén” belül maradpl. Vodafone.hu előfizetőként Németországban a Vodafone.de hálózatát használom?

Kiváncsian várom a folytatást, további híreket. És remélem lesz mindenre megoldás, s jövő ilyenkor már tűkön ülve várjuk az egységes tarifát.