színek és irányok

by

in

Transparency International közzétette a világ korrupciós állapotát. Ezen a linken egy térképen lehet nézegetni, melyik ország hogy áll a korrupció tekintetében.

A nem annyira tényeken alapuló hírek közlésének egyik éllovasa, a boingboing is bemutatta a térképet.

corruption1

Eddig nincs is semmi érdekes a történetben, azonban felmerült az a remek gondolat, hogy egy kicsit átszinezik a skálát a térkép alján. Így a kevésbé korrupt országok a sárga helyett zöldet kaptak, a közepe megmaradt sárgának, s a nagyon korrupt területek piros színben láthatóak.

corruption2

Mit gondoltok a második térképről? Ugye mennyivel barátságosabb így a világ? Pedig még csak nem is módosítottak az adatokon, csak a színek változtak. A sárga és a piros mellett megjelent a zölt. A zöld a fű, a természet, a tisztaság, természetesség színe. És! A zöld azt jelenti, hogy minden rendben, lehet menni. A piros és a sárga a mindennapi világunkban, közlekedésben a veszély, a stop, megállás jele. Hopp! Ugye, hogy mennyire nem mindegy a színválasztás.

Nemsokára 2014. Tele lesz a város ígéretekkel.  Már most is akad egy-két érdekes plakát. A színek mellett vizsgáljunk meg egy másik egyébként matematikához jobban köthető fogalmat is! Ha valaki látott már koordináta rendszert, akkor tudja, hogy ami lefele megy az csökken, ami felfele, az nő.

Innentől számomra értelmezhetetlenek ezek a plakátok:

  • rezsicsökkentés – világos, hogy a “jobban teljesít” miatt szerepel a felfelé mutató nyíl a plakáton. Azonban szerintem elhibázott a koncepció. Mit látok messziről? Felfele mutató nyilat, s a végén 20%-ot. Még csak nem is -20%. És akkor máris elbizonytalanodik az ember abban, hogy ez a 20%-os elmozdulás igazából milyen irányba történt.
  • együtt csökkentjük – a másik oldalon is előfordul ugyanaz a növekvő csökkenés. Itt pedig egy plakát sorozat egyik darabját látjuk. Mindegyiken így szerepel a szöveg. Itt kevésbé zavaró, de segíthetne ezen a plakáton is pl. egy lefelé mutató nyíl.

Amikor rákerestem a “rezsicsökkentés” kifejezésre, akkor a fentieken kívül ez a kép is megjelent. Itt az üzenet világos és egyértelmű. Földgáz, áram, távfűtés lineárisan lefelé.

Praktikus lenne a döntéshozóknak is belegondolni abba, hogy a színeknek, irányoknak jelentése van. Ez hasonló a testbeszédhez. Ott is van rengeteg non-verbális jel, amiből olvasni lehet. Sőt kell is!

Még egy izgalmas témát pihentetek, ez pedig a statisztika. A lehetőségek egy grafikonban attól függően mit szeretnék megmutatni. És persze az se mindegy, hogy egy adott helyzetet hogyan értelmezünk.

Végül pedig egy ismert történetet idézek:

2 ember indul egy futóversenyen. Utólag így nyilatkozott az egyikük az eseményről:

– Második lettem, csak egy ember előzőtt meg. A társam szegény az utolsó előtti helyen végzett.