5 ezerér’ egy 5-öst

A biciklis reklám miatt felháborodott pedagógusoktól van tele a Facebook falam. Meg a felháborodott pedagógusok miatt felháborodottakkal. Ezekután viszont nem tudok elmenni szó nélkül a dolog előtt. Itt a reklám:

Ahol a dologról hirtelen olvastam:

Tudom, még rengeteg egyéb helyet is hozhattam volna. Mivel a cinken olvastam először, tanárként jól megdöbbentem ezen a bevezetőn. Bár azt hiszem nem csak tanárként kellene ezen megdöbbennem:

a csekélyebb anyagi ellenszolgáltatásért cserébe a nebuló egy jeles osztályzatot szeretne, a reklám vége pedig az, hogy láthatólag végbement a tranzakció. Idáig ez teljesen oké, nem egy Müszi, de annyira nem vészes, hogy bárki kiakadjon rajta.

“csekélyebb anyagi ellenszolgáltatásért cserébe a nebuló egy jeles osztályzatot szeretne” – ez teljesen oké?! Tényleg? A többi rész baromira nem érdekel. Porig aláz, nem aláz, gazdag diák, szegény tanár problémakörön való rugózás, stb. A nagy probléma ez. Teljesen oké, hogy vett a diák egy 5-ös 5 ezerért. És ezt ma Magyarországon le lehet írni, s erre sokan elégedetten bólintanak?!

A PSZ tiltakozó közleménye tényleg cifra néhol. Nem vagyok egyik pedagógus szakszervezetnek sem nagy rajongója. De ezzel az egy mondattal teljesen egyetértek:

A Pedagógusok Szakszervezete tiltakozik az ellen, hogy a tanárokat korruptnak láttassák, a gyerekeket korrupcióra biztassák, még ha csak egy reklámban teszik is azt!

Vicces a reklám? Kreatív? Mindkettő. Addig a pontig nagyon jó, hogy kiderül az Interneten nyugodtan megfordulhat a világ. A tanár a kuncsaft, s a diák az eladó. A Kerekes név a bringát eladó diáknak is jól sikerült választás. Az első párbeszéd:
– Mit tud?
– Mindent.

Kimondottan vicces. Ezt a kétértelmű szituációt próbálták tovább szőni, de sajnos ezután már nem sikerült hasonló ártatlan viccet csinálni.

Az ominózus párbeszéd:
– Nem lehetne egy ötössel kevesebb?
– Ha itt egy ötössel kevesebb, akkor ott egy ötössel több.

És itt nem szabadna, hogy abbamaradjon. Ha erre nem fintorogva nézne a reklámbeli tanár úr, hanem mondjuk jól kiderül, hogy a tanár úr torna tanár, s másnap Kerekes 5-tel több fekvőtámaszt csinál. Elütve a probléma. Mindketten jót nevetnek, pont. A tanár is lehet ember, jópofa sztori. Ha gyorsan csinál ennek egy második részt az olx, még meg tudják menteni a menthetetlent.

Másnap az iskolában:
– Mit tud Kerekes?
– Mindent.
– Akkor jöjjön felelni, s megnézzük lesz-e valóban egy ötössel több.

Nem vagyok reklámszöveg író, de valamit ezzel sürgősen kezdeni kell. Ha így marad, s ez teljesen oké, akkor viszont nagy baj van.