America’s Cup – A világ legnagyobb múltú sportversenye

by

in

Az America kupája története 1851 augusztusában indult. Ekkortájt rendeztek egy vitorlás versenyt. A versenyen az America nevű hajó futott be elsőnek. Ekkor megkérdezte Victoria királynő, hogy ki lett a második. “Nincs második.” – hangzott a válasz. Azóta is ez az America kupájának az egyik jelmondata.

Az America elvitte a kupát New Yorkba. Ott aztán a New York Yacht klub kapta meg, ezután íródott egy szabálykönyv, miszerint a kupát nemzetek csatájának győztese kapja meg a jövőben.

1851 óta eltelt időben eddig 34 alkalommal rendezték meg a kupát. Minden alkalommal van egy kupa védő, s vannak a kihívók.

Pár fontosabb dátum:

1899 és 1930 között Sir Thomas Lipton (igen, az a Lipton) 5-ször kísérelte meg elhódítani a kupát. Sajnos egyik alkalom sem lett sikeres. Azonban ő volt az egyik első, aki a sport történelembe a szponzorálás gondolatát behozta.

1988 óta egységesek a hajók.

2010 óta James Spithill a győztes hajó skippere. A 33. America Kupáját 2010-ben 30 évesen nyerte, az akkor elsőként használt merev nagyvitorlával.

34. kupa

2013-ban a 34. alkalommal rendezett America kupáján a Team Oracle USA nyerte el a kupát. A verseny San Franciscoban került megrendezésre, s ekkor debütáltak a hatalmas AC72 lábas katamaránok. Új Zealand és az USA éles küzdelmét végül az utóbbi nyerte. A 17, 18. versenyek összefoglalóját érdemes megnézni.

A 19. versenyt az amerikai csapat nyerte. Jimmy Spithill megvédte a kupát.

35. kupa

A csapatok:

Idén AC45 hajókkal versenyeznek a csapatok. Ezek kisebbek, mint a 34. kupa hajói, de

Ne tévesszen meg senkit sem a csapatok összetétele! Ez nem egy olimpiai verseny, vagy egy foci vb, inkább egy Bajnokok Ligája. A csapatok nemzetisége a “szponzoráló anyacsapattól” függ.

Pl. a jelenleg hazai pályán versenyző Artemis csapatában egyetlen svéd hajós versenyzett (és nem ő a csapat vezetője), a többiek angolok és ausztrálok.

2015-öt írunk, s már a 35. kupa szezonba léptünk bele. A 35. kupa Bermudán kerül megrendezésre 2017-ben.

Akkor mi történt most Göteborgban? A 2017-es versenyt 2015. év során úgynevezett World Series versenyek előzik meg. Eddig két helyszínen, Portsmouth-ban és Göteborgban versenyeztek. Göteborgban ott voltam én is. Szigorúan nézőként. 🙂

Az első verseny Portsmouth-ban került megrendezésre. Ott a kupa védő Oracle csapat az első versenyen csak második helyezést szerezte meg, a hazai pályán versenyző Land Rover BAR csapat végzett az élen.

A második verseny Új Zealand győzelmével végződött, a kupa védő Oracle csak a negyedik helyet kaparintotta meg.

Portsmouth után a ranglista a következőképpen alakult:

 1. LBAR 19
 2. ETNZ 18
 3. OUSA 16
 4. TFRA 13
 5. TJPN 13
 6. ARTR 11

Göteborg, az Artemis csapat otthon versenyzik. Sajnos a 2013-mas esemény majdnem megismétlődött. A pénteki gyakorló napon a hajó felborult. Szerencsére senki nem sérült, s a hajót is rendbe tudták hozni a szombati első versenynapra.

Első nap

Az első napon két futamot rendeztek meg. Mindkét futamot magabiztosan nyerte az Oracle csapata. Ezzel 10-10 pontot szerezve a ranglistán. A rajtot az egyik média hajóról néztem végig:

A Land Rover és az Emirates csapata szorosan mögötte. Ezzel az Oracle 20 ponttal lett gazdagabb az első nap végén, a Land Rover BAR pedig mindkét versenyen 9 pontot szerzett.

Az Artemis csapata hiába versenyzett hazai pályán, sajnos a pénteki borulás után, szombaton a svertjével egy sziklát talált meg, így az esti Full Moon Foil-ból ki is maradt. Az estét a garázsban töltötte.

Szombat este a kikötőben gyorsasági versenyt rendeztek a közönség nagy örömére. Ez olyan, mintha az Andrássy úton Forma 1 autók gyorsulási versenyt rendeznének a Deák Tér és az Oktogon között.

Második nap

A második nap izgalmasan indult. Két versenyt rendeztek vasárnap, s mindkét verseny pontszámai duplán számítanak. Ráadásul míg az első napon erős szél volt, a második nap szinte szélcsendesnek mondható. Így az idei Kékszalaghoz hasonló taktikai csatára került sor.

Az Artemis hajója ismét vizen volt, s a csapat nagyon jó formában kezdett. Olyannyira, hogy a vasárnapi versenynap első versenyét nagy fölénnyel nyerte egy remekül elkapott rajt után. Itt állok még előző nap (már akkor megvolt a bizalom ;)) Nathan Outteridge-el:

me and NATHAN OUTTERIDGE

ETNZ, LBAR, OUSA a további sorrend. Ezzel a Göteborgban rendezett America kupája versenyben a három legerősebb csapat mind 34 ponttal állt a tabella élén.

Ezzel kezdetét vette a negyedik, egyben utolsó futam. Itt az Artemis csapata nagyon rosszul kapta el a rajtot, végül utolsó helyen zárta a versenyt. Az Új Zealand csapata nyert, Japán lett a második, a Francia csapat pedig a harmadik. A negyedik hely az amerikai csapaté lett, s utánuk értek be az angolok.

Az ETNZ csapat ezzel a kiváló második körrel, s a másik két csapat gyengébb szereplésével az összesítésben Göteborgban az élen 54 ponttal. A többiek pedig jóval elmaradva töle. OUSA 48, LBAR 46.

Göteborg + Portsmouth összesített pontok:

 1. ETNZ 54+18=72
 2. LBAR 46+19=65
 3. OUSA 48+16=64
 4. TJPN 43+13=56
 5. ARTR 42+11=53
 6. TFRA 37+13=50

Irány Bermuda! 46 nap múlva indulnak ott is a futamok, s ott ki fog derülni, ki nyeri végül a 35. alkalommal megrendezett America kupáját 2017-ben!

A kupa. Itt pedig kicsomagolták, meghozták a kupát Göteborgba.

Képeket folyamatosan válotatom, s töltöm fel ide.