okostelefonnal tanulni, tanulni az okostelefont

by

in

Tegnap a Smart Habits konferencián az okostelefonhasználati szokásokról, oktatásban betöltött szerepükről elmélkedtem, tartottam előadást. Előttem két neves előadó szerepelt, így mikor porondra léptem a nézőközönség egy része távozott, de akik maradtak, nekik elmondtam mit gondolok. Gyorsan, mert hozni kellett a két neves előadó kicsit bő lére eresztett előadása után az időből.

Már a felkészülés során megfogalmazódott bennem egy gondolat, amiről írni, s beszélni kell. Szükség van okostelefon használat oktatására. A számítógépek használatát tanítjuk. A főzésre vannak tanfolyamok. Az autó-, hajó-, repülővezetést is tanfolyamok keretében tudjuk elsajátítani. Tulajdonképpen mindenre van tanfolyam, vagy oktatás, ami körülvesz bennünket. Kivéve az okostelefont.

Miért fontos ez? Mert rengeteg szülő vásárolt már okostelefont gyermekének. Mert az osztálytársaknak is az van. Mert azt látta legutóbb az X sorozatban Y szereplő kezében.

De miután megvásárolták csilliárdokért a legújabb okostelefont, nem tudják érdemben használni azt. Azt pedig a szülők nagy része egyáltalán nem érti miért veszett el a gyermekük a készülékben. Miért nem néz fel, amikor beszélnek hozzá, s mi történik abban a kis dobozban, ami magába szippantotta gyermeküket. És az nem megoldás, hogy megtiltjuk, hogy használja az a készüléket, amit a családi vagyon nagy részének ráfordításával nemrég vásároltuk neki.

Ennél azonban nagyobb baj, hogy sok esetben a gyermek, aki megkapta a telefont sem tudja azt használni. A többség be tudja kapcsolni, el tudja indítani x applikációt, azzal remekül játszik, de nem használja okostelefonként a készüléket.

Smarthabits 2015. előadás from Balazs Koren

Tartom magamat ahhoz az állításomhoz, amit már több helyen hangoztattam, hogy az okostelefonokat pont úgy használja a mostani generáció, mint mi anno a butatelefonjainkat használtuk. Értem ezen, hogy ugyanazokat a funkciókat használják csak. Vagyis játszanak, s üzeneteket küldözgetnek egymásnak. Az üzenetküldés persze sokkal interaktívabb, mint anno az SMS volt a mi időnkben. Hiszen fényképeznek, szelfiket küldenek, s rengeteg emojit is alkalmaznak.

Emiatt is fontos lenne, hogy valami oktatás keretében megtanulhassák, hogy milyen további lehetőségek vannak a kezükben tartott mini számítógépben. Mert egy mai okostelefon messze többre képes, mint az én első 3 számítógépem együttvéve.

Otthon a szülők ennek a használatára csak kevés esetben tudják megtanítani a gyermekeiket, mert sok esetben ők sem tudják azt használni. Az iskolai oktatásban sajnos egyelőre inkább tiltva vannak ezek az eszközök, mintsem integrálva az oktatásba. Bár egyre több ígéretes próbálkozás van arra, hogy mégis használjunk okostelefonokat a tanórákon.

Érdekességképpen megjegyzem, hogy az Egyesült Királyságban azon elmélkednek éppen, hogy globálisan tiltani kellene ezeknek az eszközöknek a használatát az oktatásban. Szerintem nem tiltani kellene, hanem szabályozni azok használatát. A tiltás, soha nem megoldás. A szabályozás, s az oktatásban betöltött szerepének a tisztázása, s kialakítása lehet a megoldás.

Ti mit gondoltok? Engedjem el az egészet, majd mindenki megtanulja használni az okostelefonokat, vagy nem. Ezt nem lehet oktatni. Vagy tényleg szükséges valamifajta képzést biztosítani arra, hogy az emberek ki tudják használni az okostelefonokban rejlő lehetőségeket.