ha egy játékot adsz gyermeked kezébe, ez legyen az!

“Apa, én is akarok … játékot játszani!” – A mondat, ami elég sűrűn elhangzik a mi háztartásunkban. A mai nap azonban mindenki csendbenül, gondolkodik, s kérdez. “Ezt hogyan? Apa, segítesz?” Játszanak. The Foos megy. A játék, ami valódi sikereket érhet el a gyerekek algoritmikus gondolkodásának fejlesztésében. Kevés oktató játéktól esek ámulatba, de ez azok közé tartozik. Szerethető és szép figurák, kreatív feladatok.

Többször akartam már írni a mindenki tanuljon meg programozni gondolatról. A Fast Company Should I teach my kid to code című írása a megjelenéstől a Pocketben, illetve delicious könyjelzőim között van. A témában Szalai Ferenc gondolatait is érdemes elolvasni.

Nem vagyok programozó. Mindig érdekelt, sokszor beleszagoltam, programozgattam, de sose programoztam igazán. Maga a programozás sose kötött le. Amikor keresni kell a parancsokat, megtalálni, hogy hol sikerült (már megint) valami apró szintaktikai hibát elkövetni, ami miatt az egész program nem fut le. Na ezeket sose kedveltem. Tudom, hogy a programozók sem ezek miatt szeretik, amit csinálnak, de az ő kedvüket kevésbé szegi egy-egy ilyen jellegű kudarc.

Nem értek egyet azzal, hogy mindenkinek meg kelljen tanulni programozni. Azt viszont nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki tanuljon meg algoritmikusan gondolkodni. Ciklusok, elágazások, paraméterek, parancsok, s a legfontosabb, a probléma megoldás viszont elengedhetetlen, hogy a mai generáció számára természetes fogalmak legyenek.

És nincs annál jobb, amikor erre egy játék tanítja meg a gyerekeket. A The Foos 5 éves kortól ajánlott, s itt ül mellettem a két nagy gyerek (6, 8), s csodálatos algoritmusokat találunk ki együtt! Ők aranyos figurákkal gyűjtenek be érméket, én pedig ámulok, ahogy értelmezik, s megtanulják ciklusba szervezni az utasításokat, vagy kezelik az elágazásokat. És én is élvezem. Lehet, hogy este felteszem magamnak is, s végigcsinálom a pályákat.

A The Foos egyetlen hibája, hogy kevés a pálya, de ha megunják, akkor van tovább. Scratch, Tickle, Codie, stb.

Játék a tanulás!

codeSpark - Coding for Kids
codeSpark - Coding for Kids
Developer: codeSpark
Price: Free
‎codeSpark Academy Kids Coding
‎codeSpark Academy Kids Coding

Ha nincs okos jószág, akkor böngészőben is játszható!