bokodi lebegő falu

Több képet láttam már az ún. lebegő faluról a Bokodi tavon. Gondoltunk egy merészet, s pár hete egy hétvégén bevágódtunk az autóba. Bokod a legegyszerűbben az M1-es autópályán közelíthető meg. Tatabányánál letérve juthat bárki a tó közelébe.

Bár Bokodi tó és Bokodhoz köthetőek a cölöpházak, de Bokodra érve egy néni rögtön közölte velünk, hogy ez itt randa. És nem érdemes lemenni a tóhoz. Ő volt egyébként a túrisztikai tanácsadó vagy valami helyi idegenforgalmi eligazító.

Aztán meglátta, hogy gyerekekkel érkeztünk, miután elnavigált egy autót a túlpartra Oroszlányba, elárulta, hogy akár le is tudunk itt 200 métert sétálni, s akkor meglátjuk a tavat. De hozzátette, hogy ne számítsunk semmi érdekesre. És egyébként is menjünk inkább Majkra, az sokkal szebb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bokod
Bokod
Bokod

Azt kellett megállapítani, hogy ez a nem annyira szép hely is már elég izgalmas. Végül kisebb séta után úgy döntöttünk, hogy megkerüljük a tavat és megnézzük Oroszlány irányából is.

Bokod és Oroszlány között
Bokod és Oroszlány között

Bokodról Oroszlányba a csücsökből a fenti kép fogad. Majd Oroszlányba kis kalandozás után lejutottunk a tóhoz. Ezek a házak horgász kunyhók. Egy kedves helyi ember elmesélte, hogy a gyár hűtőtava ez, s amíg működött (tavalyig), addig a tó sose fagott be, mert a gyár melegen tartotta a vizet.

A víz fürdésre (elvileg) nem alkalmas (erre kicsit rácáfol az első képen látható csúszda), mert sok benne a zöld alga. De tiszta a víz és sok benne a hal. A házikókban minden van. A mellékhelyiség azonban kis pottyantós bódékban van megoldva a parton.

Háttérben a gyár
Háttérben a gyár

Azt is elmesélte az ember, hogy egy ideje egész sok érdeklődő fordul meg a tónál, de azért még mindig békés, nyugodt hely.

Kicsit még kalandoztunk a tópart mellett futó földúton, meg-megálltunk, s bekukucskáltunk minden lehetőségnél a tóra.

Bokodi tó

Budapestről kicsit több, mint fél óra. Érdemes egyszer elmenni. Most még szinte érintetlen. Érdemes helyi emberekkel beszélgetni.

Majk is nagyon szép, ott már korábban jártunk, de érdemes lesz újra visszatérni oda is.