korkérdés

by

in

Rendszeresen szembesülök azzal a sztereotípiával, hogy az idős(ebb)ek, digitális bevándorlók már nem tudják használni a modern technikákat. Ezzel igyekszem mindig vitába szállni. És egyre több példa is van rá, hogy ez nincs így. Sőt egy lépéssel tovább megyek a fiatalok sokszor esetlenebbek a modern technikával, mint az idősek.

Amikor okostelefonok, technológia az oktatásban a téma, akkor is rendszeresen legyintenek sokan, hogy persze a fiatal tanárok minden technikát ismernek már, kisujjukban van az egész. Az idősekkel viszont mennyi gond lehet. Épp ellenkezőleg. Egy tanár, aki már 10+ éve tanít, tudja, hogy szüksége van a megújulásra, a diákok igényeihez való alkalmazkodásra. Épp emiatt sokkal nyitottabb a technikai újdonságokra is.

Amiért ezt a bejegyzést írom a hamburgi repülőtéren éppen a gépemre várva annak az alábbi esemény az oka:

Kicsit álmosan érkezem a check-in pultra váró sorba. Előttem egy idősebb házaspár. Ősz haj, lassú tempó, kényelmesen haladnak előre a sorral. Láthatóan nyugdíjasok, nyaralni készülnek. Mindkettő kezében okostelefon! Nem a legújabb modell, de tökéletesen alkalmasak minden funkció kihasználására. Előttük egy fiatal lány, 20 év körüli. Nála nincs bőrönd. Csak kézipoggyásszal utazik. Láthatóan idegesíti a hosszú sor.

Az idősebb bácsi odalép hozzá, s felteszi a kérdést, hogy miért nem checkinelt be online. A lány néz rá bambán. Erre a bácsi elmesélte az egész online check-in menetét egészen addig a pontig, hogy kell a pass file-t az iPhone-ja Apple Wallet alkalmazásába elmenteni.

Persze erre mindenki mondhatja, hogy különleges emberek. Az átlag idős nem tudja használni ezeket a dolgokat. Ha akarja, tudja. Épp pár napja posztolt az index is egy videót két nagymamáról, hogy pokemon go-t játszanak. Igen, el kellett nekik mondani, hogy működik. De aztán pillanatok alatt megértették, s még a végén jól is szórakoztak. Édesanyám az egyik első, aki a fényképeket a gyerekeimről like-olja. És még folytathatnám ezt a sort.

Folytatnám még a sort, de be kell szállnom a gépbe. 🙂 A lényeg: A technológia használat nem kor kérdése!


Comments

2 responses to “korkérdés”

  1. Kelt Avatar
    Kelt

    A leegyszerűsítő magyarázatok mindig népszerűek, mert nagy látványos megfejtéseket ígérnek. Az y-generáció jellemzése területtől, országtól, kultúrától függetlenül ugyanez a játék 🙂

    1. Na, a generációzástól meg végképp fázom. 🙂