Crypto bányászat otthon

by

in

Nagyjából tavaly évvége óta minden arról szól, hogy a Crypto pénzek szuperek. Aztán januárban bedölt minden, akkor meg arról szólt minden, hogy a Crypto pénzek nem érnek semmit és mekkora lufi az egész. Az igazság valahol középen van, de most nem is erről szerettem volna írni. Az androidportálon egyébként íródott már egy jó összefoglaló a crypto pénzek kereskedéséről.

Bányászat

A különböző érmék, Bitcoin, Ethereum, Litecoin, … érméket úgy lehet előteremteni, hogy csatlakozunk számítógépünkkel a blockchain-hez és ott ha elég jelentős részei vagyunk annak, akkor jutalomból kapunk pénzt. Vagyis coinokat, amik aztán pénzzé válthatók.

A hőskorban ez működött otthonról is, ma már mining farmok üzemelnek és elképesztő erőforrásra van szükség ahhoz, hogy az ember értelmes mennyiségű kriptópénzt tudjon termelni. A modern coinok GPU, azaz videokártya használatával bányászhatók legjobban. Ehhez pedig a hardcore emberek 6+ videokártyás bányász rigeket alkalmaznak.

Egy modern videokártya, mert elég nagy a kereslet rá, 150-200 ezer Forint körül mozog. Ehhez kell még alaplap, egy keret, stb. Így hamarosan eljutunk a millió forintos beruházásig. És van egy olyan pont, amivel általában kevesen számolnak, ez pedig az áramfogyasztás. És a hang. Mert az egy dolog, hogy eszi az áramot, de a sok ventillátornak, amik hűtik a kártyákat nem elhanyagolható a hangja sem.

Tehát praktikus a bányász gépet elhelyezni valami erre szakosodott szerverteremben, bányász farmon.

Az az időszak, amikor valaki az otthon pihenő gépét estére bekapcsolva hagyta és az Bitcoint bányászott neki, az elmúlt.

Otthoni bányászat

Az otthoni bányászat azért lehetséges, de messze nem arról szól már, hogy milliókat kereshetünk vele. Mivel pihen itthon egy pár Raspberry Pi, gondoltam rá, hogy az inaktív okostelefonokat, Pi és egyéb gépeket bevetem bányászatba, megnézve mit lehet kihozni belőlük.

Nem sokat.

De ne szaladjunk ennyire előre. Van lehetőség olyan kriptót bányászni, amihez CPU használata is megfelel, ilyen például a Magi coin (XMG). Egy XMG nagyjából 123 forintot ér.

Nos, vágjunk bele!

Fontos, hogy egyedül bányászni esélytelen. Úgynevezett bányász közösségekbe, mining poolokba kell rendeződni. Így a sok ember számítási kapacitása összeadódik, együtt tudják visszafejteni a kódot és végül a jutalmat a beadott teljesítmény arányában osztják a közösség tagjai. Természetesen van még egy tétel, maga a pool is kap valami részesedést. Ez általában 1-2% körül szokott lenni.

Ehhez az m-hash poolt használtam.

 

otthoni bányász riggem egy része. 🙂

Előszöris elővettem itthon pihenő régi telefonokat. És telepítettem rájuk a Neon Miner nevű applikációt.

The app was not found in the store. 🙁

Az alkalmazás beállítása nem túl bonyolult. Miután regisztráltunk a poolba, már csak be kell állítani a worker nevét és jelszavát. Ezután indulhat a bányászat. A pool szigorú, egy tagnak maximum 250 khasht enged meg. Ez elsőre keménynek tűnik, de normáls földi halandó ezt nehezen fogja elérni.

Tettem egy kisérletet az S8-on, s jó esetben is 25 KH/s volt a legtöbb, amit sikerült kihozni belőle. Persze, ha lenne 10 felesleges S8, amit bányászásra használna az ember, az milyen jó lenne. De ez nem túl életszerű. 🙂

Úgyhogy elindult 3-4 telefonon a bányászat és már 20-30 KH/s körül jártam. Egy hét alatt eljutottam odáig, hogy bányásztam 0.2 XMG-t. Azaz 25 forint körüli értéket. 🙂 A telefonok töltése valószínűleg kicsit drágább volt, de most nem számoltam ezzel. Egyénként rengeteg hasznos oldal (miningspeed, cryptocompare, mycryptobuddy)van, ha utána szeretnénk számolni, megéri-e a felszerelésünkkel bányászatba fogni.

FONTOS, hogy a telefonok túlmelegedhetnek, erre oda kell figyelni!

Ezután beállítottam a laptopot is, hogy kicsit megtolja a szekeret, mert esélytelen lett volna, hogy elérjem az 1 XMG-t (meg az 1% pool költséget, plusz a kiutalás költségét), amit célként tűztem ki magam elé. A Raspberry Pi-hoz rendeltem hűtőbordát, különben gyorsan elfőztem volna a kis számítógépeket is.

Ezután beállítottam egy Walletet az egyik Raspberry Pi-ra. Ez relatíve könnyen ment. Majd ezt a címet adtam meg a poolban, hogy majd ide fogom kiutalni a kibányászott 1 XMG-t.

Már csak várnom kellett.

Nagyjából másfél-két hét alatt sikerült elérni az 1 kibányászott XMG-t. Megérte? Nem. Miért csináltam?

Tanulságok

A wallet beállítása, poolba regisztráció, telefonok kezelése, minerek felügyelete mind rengeteg tanulsággal bírt. Megtanultam hogyan lehet egy kis számítógép a nagy blockchain részese.

Nem lettem milliomos. Nem is hiszek benne, hogy egy ilyen coin, mint az XMG valaha milliókat érne. Ez a vonat már elment.

Most, hogy megvan az 1 XMG, megtörtént a kiutalás, ezzel elengedtem a bányászás dolgot. Persze ott van az emberben, ha ezt a kisérletet 10 éve teszem meg, akkor nem egy értéktelen XMG, hanem egy elég nagyértékű Bitcoin pihen most a virtuális pénztárcámban. Ez a vonat azonban már elment.

Az XMG bányászat, blockchain megismerése kiváló lehetőség megismerkedni minenki számára a blockchain világgal. Bányászgépek beállítása, akár telefonos bányászat, Raspberry Pi, asztali gépek kezelése.

Nem csak Magi Coint (XMG), hanem pl. Veriumot is lehet Raspberry Pi segítségével bányászni vagy éppen Monerot. Persze vannak extrémebb arcok is, akik 40 Raspberry Pi 3 segítségével építettek bányász rigget. Ez két éve még el is tudom képzelni, hogy kifizetődő befektetés volt. Ma már alig hiszem, hogy befektetésnek tekinthető. Viszont rengeteget lehet tanulni egy ilyen projekten is a sok Pi összekapcsolása segítségével.

Az egész történet összeállítás, bányászat elkezdése remek projekt lehet egy #picademy szerű workshopra. A résztvevő szakkörös gyerekek nem érzik azt, hogy valami ősi huszadik századi projektet visznek.

Miket lehet megtanulni egy ilyen projekt kapcsán:

  • Blockchain
  • Mining poolok
  • Wallet telepítés
  • Wallet és mining alkalmazások használata
  • Rengeteg altcoin, hozzájuk tartozó bányász algoritmusok
  • Türelem

Oktatási/tanulási célra mindenkinek ajánlom kipróbálni az otthoni bányászatot. Osszátok meg tapasztalataitokat!

Frissítés: Most este elértem az 1 XMG-t, úgyhogy ki is utaltam az itthoni Raspberry Pi 2-re, amin a Wallet fut.