Telefonok tiltása Franciaországban

Franciaország tiltani tervezi a telefonok használatát az iskolákban 2018 szeptemberétől.
A hír nem újdonság, szinte pontosan 2 éve volt az okostelefon tároló dobozról szó itthon. Akkor hangos volt tőle a média minden szinten. Most újra téma és mindenki szereti szenzációként zászlóra tűzni. Egyébként ugyanez a kérdés már tavaly évvégén is napirenden volt. Akkor kérdeztem meg egy francia tanár kollégától, hogy látja a helyzetet:
Egyelőre még sok a bizonytalanság a dologgal kapcsolatban. Egyébként úgy látják, hogy ez nem a tanítás korlátozását jelenti, sokkalinkább a telefonok értelmes használatának elősegítését. tehát nem arról van szó, hogy Franciaországban betiltanák a digitális oktatást, a telefonok (iskolai) és tabletek (iskolai) tanórai használatát. Nincs semmi bajom azzal, hogy szünetekben a gyerekek nem a telefont nyomkodják, hanem “rá vannak kényszerítve”, hogy egymással kommunikáljanak. Ez az egész kicsit arra hasonlít, mint amikor kocsmákban találkozik az ember az ilyen feliratokkal:
Nagyon új dolog ez az okostelefon. Nagyon új dolog, hogy ennyire függ a társadalom egy eszköztől. És ez nincsen rendjén. Meg kell tanulni ezeknek az eszközöknek a normális használatát. Ahogy nem tesszük fel a lábunkat az ebédlőasztalra, ugyanúgy nem illik elővenni a telefont sem evés közben. Egyébként legelőször a kommersz I am Number 4 (2011) című film egyik jelenetében láttam azt a jelenetet, amikor vacsorához begyűjtik a teelfonokat és átviszik egy szomszéd szobába, hogy beszélgetés legyen az asztalnál és nem a telefonok nyomkodása.
Egyébként van olyan Hipersuli is, ahol az iskolába érkezéskor (hasonlóan, mint Franciaországban tervezik majd) begyűjtik reggel a diákok telefonját majd azokon az órákon, ahol tanulásra használják, ott megkapják órára a diákok a telefonjaikat. A szünetben pedig azért, hogy ne telefont nyomkodó zombik legyenek csak az iskolában, már újra a gyűjtődobozban várják a következő értelmes használatot a készülékek.
Úgyhogy ez a hír messze nem azt jelenti, hogy Franciaország visszatáncolt volna a digitális oktatás útjáról. Ez nem a digitális oktatásról szól, hanem egy egyre súlyosabbá váló társadalmi problémáról! Hogy a francia lépés megoldja-e a problémát vagy esetleg újabbakat szül, ma még nem tudjuk. Kiderül majd 2018 szeptember után.