da vinci code #2

A film hossza (kb két és fél óra) miatt kicsit rövid éjszakai alvás után, tiszta fejjel részletesebben a filmről. Mint tegnap a friss élményektől sokkolva írtam, a film nem jó.

Ezt ma már nem állítanám ilyen meggyőzően. A film kellemes. De egyáltalán nem különleges. A tegnap idézett Nemzet Aranya szerintem van ugyanilyen jó, vagy még jobb is. A szinészi alakítások jók. Paul Bettany Silas szerepére tökéletes választás volt. Ian McKellen nagyon jó, Jean Reno hozza a tőle megszokott minőségi alakítást. Tom Hanks jó, de valahogy nem rá mintázták a szerepet. Mindenki Amélie-je szerintem jó a szerepben, bár többen említették, hogy a könyvbeli szereplő nem ilyen. Mást képzeltek.

Az operatörnek van egy-két szenzációs felvétele. Ilyen, amikor Silas bemegy a templomba, s keresztet vet.

A nagy félelmeket, hogy az egyházat, hitet károsíthatja a film, komolytalannak tartom. Adott egy érdekes ötlet, ami véleményem szerint az Isten hitet nem kérdőjelezi meg. Megkérdőjelezi a pápaság, a vatikán létjogosultságát, de ezt (ismét mondom nem olvastam a könyvet) nem támasztja alá tényekkel. Így az egész film annyira valósághű, mint egy jobban megcsinált sci-fi. Ráadásul már kismillióan írtak cáfolatot a könyvben felhozott vádakra.

Mária Magdolna személyét ennél sokkal érdekesebben veszi elő, s dolgozza fel Abel Ferrara Mary című filmje. Sajnos még nem sikerült megtekintenem, de első helyen szerepel a megnézendő filmek listáján. Második helyen az X-Men 3 figyel.


Posted

in

by

Tags: