duolingo

by

in

Két hete pénteken volt adásban (előző app a Madárhang volt) a Duolingot mutattam be. Ez egy weboldal, s alkalmazás univerzum. Egy olyan nyelvtanuló szoftver, ami megoldja azt, amit az iskolának sokszor nem sikerül. Élmény, játék a nyelvtanulás. És ingyenes.

Learn languages free, forever

És nem úgy ingyenes, hogy cserébe reklámokat meg mindenféle egyéb borzasztó dolgot kell elszenvedni, hanem úgy ingyenes, hogy ingyenes. Teljesen.

De hogy lehet ez? Úgy, hogy a nyelvtanulásod közben Te dolgozol, s amikor lefordítasz egy rövid szöveget, akkor azzal a Duolingo készítőinek segítesz lefordítani valamit az Interneten. Ők ebből csinálnak pénzt. Azaz itt igaziból mindenki nyertes. Azaz miközben tanulsz egy idegen nyelvet, a Duolingo “lefordítja az Internetet”.

Erről, s ennek a hátteréről érdemes Luis von Ahn TED előadását megnézni.

Tehát a Duolingo ingyen van.

Milyen nyelveket lehet tanulni?

Attól függ mit tudsz. Ha tudsz angolul, akkor 5 újabb nyelvet (spanyol, francia, olasz, német, portugál) tanulhatsz hozzá. Ha “csak” magyarul tudsz, akkor megtanulhatsz angolul. Ugye említettem, hogy onnan pedig 5 újabb nyelvet pipálhatsz ki? Németről indulva angolul és franciául lehet megtanulni, stb. Értelemszerűen az angol az alapja az oldalnak.

A tanulás lényege a játék.

gamification in language learning

Ahogy az Angry Birds-ben kapod a csillagokat, úgy itt is gyűjtheted azokat. Azonban itt a készítők kicsit még tovább mentek. Visszahozták az igazi nagy játékokat, mint a Super Mario. 3 életünk van, s minden hibánál veszítünk egy életet. Ha elveszik mindhárom, akkor vége. Újra kell kezdeni.

Élmény a nyelvtanulás. Olyan emberek kezdtek el (újra) nyelveket tanulni, akiket a Duolingo nélkül nem lehetett ilyenekre rávenni. Természetesen a telepített alkalmazások küldenek üzenetet, s figyelmeztetnek, ha nem foglalkoztunk még aznap nyelvtanulással.

Tetszik? Akkor hajrá!

iOS, Web

Android:

Duolingo: Nyelvleckék
Duolingo: Nyelvleckék
Developer: Duolingo
Price: Free