feedolvasó

by

in

Sokszor írtam már online, meg oprendszer specifikus feedolvasókról, most azonban azt hiszem megtaláltam azt, amit kerestem. Ahhoz, hogy feedeket (blogok, híroldalak friss információi egy csokorban) olvassak szükség van internet kapcsolatra. Persze olyan esetekre, hogy lekapom a cuccot, s utána offline olvasok ott van osx-en a vienna, linuxon meg a liferea. Mindkettő ingyenes, s tökéletesen végzik a dolgukat.

Azonban mi van akkor, ha munkahelyen, suliban, nagymamánál, szomszédnál, mindenütt szeretném nyomon követni a világ eseményeit, s nem akarok mindenhova saját gépet cipelni? Erre találták ki az online olvasókat. Az az igazság, hogy nekem az eddigi online dolgok közül csak a newshutch jött be, de pár nap használat után ott is be kellett látnom, hogy lassú, s nem eléggé testre szabható.

Tegnap épp mark blogját futottam át, mivel a goldenfos óta egész tisztességes mennyiségű átkattintás érkezik onnan, amikor megtaláltam a feed olvasóját. Ez pedig nem más, mint a gregarius. Tetszett a design, meg a feature list is, így leszedtem, feltettem.

Telepítésnél nekem picit bajlódott az sql táblák létrehozásakor, de miután elkészült vele, már ment minden, mint a karikacsapás. Opml export viennából, majd opml import gregarius-ba:

gregarius opml import

Egyedül a wildbits feedjeit nem tudta importálni, amit nem értek, de mindegy. Mint a képen is látható, mindent szépen könyvtárakba sorolt, átvéve a viennás beállításaimat.

Van egy csomó plugin, téma, stb. A gregarius a feed olvasás wordpresse! 😀

Ja, az én feed olvasóm a piszkozaton található.

update: feed olvasó -> feedolvasó javítva. Köszönöm gaba a korrekciót.


Comments

8 responses to “feedolvasó”

 1. Én a NewsGator.com-ot használom a NetNewsWire-ön keresztül, de ha gép nélkül vagyok, akkor elérem az online verzióját is, amely szintén elég pöpec. És természetesen szinkronizálva van, hogy melyik feedben mit olvastam már el. Oké, van előfizetési díj, de annyira kicsi, hogy simán megéri.

  Emellett szégyellem magam, hogy annak ellenére, hogy hosszú ideje lelkes olvasója vagyok a blogodnak, most egy hibát teszek szóvá, bocsáss meg érte, de a feedolvasó szót egybe kellene írni. Annyira csúnya így… 🙂

 2. abszolut offtopic:
  miért használsz Flock-ot? Jó?
  köszi

 3. Kipróbáltam – szintén a márki úton járva 😉 – a Gregariust, de mindennapi használatra nem vált be. Neked kell frissítgetni, viszonylag lassú, olyan jó is lehetne, de mégsem az szoftver.

  Eddig a webes megoldások közül a legjobb talán a bloglines volt, de a végére mindig azon kaptam magam, hogy ott a táskában a gépem Viennával.

 4. gaba: Javítom. Köszönöm a figyelmeztetést. És örömmel olvastam soraid. 🙂

  erdojaro: firefoxot szeret(t)em, mert jó, csak lassú. A flock gyorsabb, s van benne pár extra. Legtöbbet talán a flickr uploaderét használom. Egyébként safari a defaultom, ezenkívül caminot használok még sokat. Szóval böngésző fronton továbbra is döntésképtelen vagyok. 🙂

  Kelt: Egyelőre tetszik, s még hagyom a dolgot, hadd menjen, aztán meglátjuk beválik-e. A vienna meg ott van mindig! 🙂

 5. gaba: A newsgatort még pihentetem, mert igyekszem mindenben a free/opensource dolgokat keresni/használni. Ha azokat végigteszteltem, s nincs megfelelő, utána jönnek a fizetősek. 🙂

 6. Cron-ba kell rakni gregarius update.php-ját és akkor frissít magától, ha esetleg olyan serveren van, ahol nicns ilyesmihez hozzáférés: http://www.webcron.org

  Newsgator pénzbe kerül, ez teljesen ingyen van.

  Magpierss-t használja rss parse-hoz gregarius, ami nem egy leányálom, e miatt néha hadilábon áll nem valid feedekkel. Átállnak majd másra roadmap szerint.

  Bloglines tényleg jó, csak egy valami hiányzik, ami megvan gregariusban: a feedeket visszakaphatod rss-be, nem csak weben olvasgatva.
  Én is e miatt használom, egyfajta rss cache szerepét tölti be amíg nem megy a gép.

 7. N: Néztem én is az rss parser váltásról szóló infókat. Kiváncsian várom a változásokat.
  A multiuser funkció se volna rossz. Egyelőre tetszik. Az cron és az rss cache ötletet pedig köszönöm.

 8. Gaba: a NetNewsWireLite verziója is tud szinkronizálni. Azt hiszem megérett az idő a váltásra. 🙂 Előkerestem a NewsGator jelszavam/felhasználói nevem, s kipróbáltam. Azt hiszem a gregariust pihentetem most egy darabig.