Fermat’s last theorem

Most láttam, s nem bírtam nem közkinccsé tenni. Kötelező mindenki számára, aki szereti a matekot, vagy azért mert épp nem szereti. Fermat utolsó tételét lehetne a Pithagorasz-tétel általánosításának nevezni. A magyar matematika történetbe Nagy Fermat-tétel néven vonult be a kérdés.

Miről is van szó?

Lehetetlen egy egész szám másodiknál nagyobb hatványát két ugyanannyiadfokú hatvány összegére bontani.

Ha n=2, akkor természetesen találunk megoldást. Ezek pont a pithagoraszi számhármasok. Ha azonban n>2, akkor nincs megoldás. A probléma azzal vált az újkori matematikatörténet egyik legismertebb problémájáva, hogy a kérdés mindenki számára egyértelmű, a bizonyítás viszont annál kevésbé.

A bizonyításra Andrew Wiles jött rá, hosszú évek munkája során. Ezt mutatja be az alábbi BBC dokumentumfilm, melyet darabokbanKöszönet Keltnek a beillesztőkódért. megleltem a youtube-on:

Part 1:


Part 2:


Part 3:


Part 4:


Part 5:

Vagy egyben a youtube-on:

http://www.youtube.com/p/8D199C289B4276A1&hl=en&fs=1

Amikor Wiles először azt hiszi, hogy bebizonyította, akkor én meghatódtam (annak ellenére, hogy tudtam, hogy nem működik az első változat). Amikor pedig azután újra nekimegy, hogy megoldja a problémát, újra és újra csodálattal tekintek arra a kitartásra, amivel ezt a feladatot megközelítette.

És a végére egy újabb idézet a wikipedia Nagy Fermat-tétel cikkéből:

A bizonyítás oly összetett, hogy a számelméleti matematikusok közül is csak néhányan képesek megérteni.


Posted

in

,

by