flash vs. Apple

by

in

Egyre gyakrabban olvasni arról, hogy a flash az Apple gépeket lelassítja, rengeteg memóriát fogyaszt, s most már azt is tudjuk, hogy az akkuidőt is drasztikusan csökkentiEz szerintem erős túlzás. Azt tudni kell, hogy amióta létezik flashblock, azóta használom. Engedélyezve van arra a pár oldalra, ahol kell flash, hogy ott induljon automatikusan. Egyéb helyeken csak látom, hogy itt flash lenne. Kétségtelen tény, hogy ahol lehet igyekszem elkerülni a flash használatát, de be kellett látnom, hogy egyelőre még igenis szükséges a teljes felhasználói élményhez a flash.

Miután oly sokat hallottam, hogy flash nélkül az ember úgy érzi magát, mint a kisbaba friss pelenkát kapva, vettem egy nagy levegőt, s eltávolítottam a flasht próbaképpen. Megnyugtatásomra a Google Chrome tartalmaz beépített flash playert, így oda tudok menekülni, ha mégis szükség lenne rá.

A youtube a fantasztikus html5 video pluginnek köszönhetően szépen lejátsza a videókat, de azért szól, hogy baj van a video oldalakon a film alatt:

no flash error on youtube

A többi videós oldalt Chrome segítségével kell megnyitni. Mert nem minden, vagyis egyelőre elég kevés videomegosztó nyújt html5 megtekintési lehetőséget. Vagyis a flash futtatásából felszabadult memóriát a Chrome + Safari párhuzamos használata tölti ki. Tudom, átállhatnék teljesen Chrome-ra, amin el is gondolkoztamWindowson, Linuxon az alapértelmezett böngészőm…androidon is. 🙂.

Apró érdekesség, hogy a Magyar Macintosh világának egyik szószólójának tartott plastik.hu sem olvasható teljes valójában flash player nélkülA plastik egy kiragadott példa a sok közül. Handrás oldalán se kellett hármat lapozni, hogy olyan bejegyést találjak, ahol ott virít a missing plugin felirat. Macbook Air élő streamet nem tudom megnézni flash nélkül.:

plastik flash nélkül

Így tehát John Grubernek lehet, hogy jó flash nélkül, de a mai Internet még sokkal jobban épít a flashre, mint azt Mr. Jobs gondolja. A flash nélküliség természetesen nem zavaró (annyira) egy mobiltelefonon, vagy tableten (ott már azért elgondolkoztató), de asztali gépen, laptopon egyelőre még az.
Pár egyszerű példa, Google Analytics statisztikámat, wordpress.com statisztikákat nem tudom megnézni, mert hiányzik a flash, hasonlóan a legtöbb streaming szolgáltatáshozqik kivétel, ők már html5 nézhető videókat pakolnak fel az oldalukra, mint a ustream, justin.tv is szükség van flash-re. Van workaround, meg biztosan akad ilyen-olyan trükk, de a számítógép azért van, hogy segítse a munkámat, s ne nekem kelljen trükközni azért, hogy a dolgok működjenek.

Az új gépeken nincs flash előretelepítve, ami nem baj. Windowson is feltelepíti mindenki a flasht, jávát, ahogyan ezt Angelday is megjegyzi bejegyzésében, de akkor ne mutogassunk az alma mögül a windowsokra, hogy Nektek még ezt-azt telepíteni kell. Már nincs is akkora különbség.

Vagyis amit Mr Jobs a flash eltávolításával (előre nem telepítésével) egyelőre elért, hogy az átlag felhasználó vagy telepít flasht, vagy átáll pl. a Chrome használatára. Eddig a kivettem a dobozból és működik hozzáállás volt az Apple titkos extrája. A flash nélküliségjelenleg. Lehet, hogy 2012-ben majd csodálkozunk, hogy évekkel korábban ki és minek használt flasht. Szép dolog a jövőbe látni, de a jelenben kell élni. egyelőre ennek a koporsójába az első szeg. Ez a cél?

U.I.: Két érdekes flash nélküli élmény angolul olvasóknak: Sebastiaan de With, Michael Heilemann


Comments

2 responses to “flash vs. Apple”

  1. Használok FlashBlock kiegészítőt, de nem azért, mert zabálná az erőforrásokat, inkább a zavaró reklámokat zártam ki vele. Az Apple gépeken futó Flash-el kétségtelenül sok probléma van, azonban ezen hibák ellenére még mindig egy nagyszerű kiegészítő, aminek van jövője az interneten.
    Ami a HTML+JavaScript egyeduralmat illeti, azért ez utóbbi páros se tökéletes, közel sem az. Arról meg nem is beszéljünk, hogy az iTunes/Quicktime párossal mennyi gond van/volt a Win platformon.

    1. A flashblock nekem se az erőforrás kimélés miatt, hanem mert utálom (főleg) a hangos, ugra-bugra idióta animációkat, amik csakúgy elindulnak egyes oldalakon.

      Az érdekes kérdés, hogy érthető, hogy az iTunes+qt miért nincs rendesen megírva winre, vegyen mindenki macet, aki használná. Hogy a flash miért nincs rendesen megírva macre már nem ennyire egyértelmű a számomra. 🙂