frugalware 0.3 teszt

by

in

Oldman nagyon dícsérte az új frugalt, így gondoltam felteszem az asztali gépre a teszt partícióra. 3 partíció van a gépen, egy ubuntu (mert jó), egy uhu(mert ez is jó, s tesztelnem kell a deák térre), s egy teszt partíció. A teszt partícióra teszem fel mindig az új dolgokat kipróbálni.

A frugal netboot cd-t szedtem le, s elindítottam. Beállítottam a partíciókat, swap, root, az ip címeket, s indult is a telepítő. Kultúrált csomagválasztó felület fogadott. Kiválasztottam, ami kell, s nyomtam máris tovább. Szépen leszedte a csomagokat, aztán finish, root felvétele, normál user felvétele, ezután net beállítás (ezt nem igazán értettem. Eddig végig netről szedte le a cuccost, működött a net, akkor miért nem tudta megjegyezni…talán benne maradt ez a CD-s, DVD-s telepítőből…).

A kde az alapértelmezett ablakkezelő, a 3.4-es kerül fel alapértelmezettként. De van gnome (2.12), enlightenment (0.16), XFce (4.2), stb. OpenOffice.org-nak az 1.1-es verziója van fenn, ezenkívűl a KOffice is megtalálható a rendszerben. A pacman tetszik, bár valahogy az apt nekem az etalon. (öregszem biztos, s azért az ilyen berögződések :-)) Ja, a bootsplash tényleg ocsmány.

Alapvetően egy jó kis rendszer, tökéletes (egyelőre nem találtam hibát) magyar nyelv kezeléssel. Bátran ajánlható mindenkinek, aki nem fél a linux-tól, meg egy pár új dologtól. Az uhu (blackpanthert nem próbáltam) kicsit szerintem felhasználó barátabb, itt viszont frissebb csomagok vannak.