harc a spam kommentek ellen

by

in

A mai nap valamiért több embernél is elég spamdús volt. A software guide blog pár óra leforgása alatt több, mint 500 spam kommentet gyüjtött. Angeldaynek is elege lett a dologból, s a comments auto shut-off plugin telepítése mellett döntött. Lipilee szintén.

A rövid bevezető után következzen egy kis összefoglaló azon módszerekről (a felsorolás wordpress alapú blogokra vonatkozik), hogy lehet harcolni a komment spam ellen. Ugyebár a legegyszerűbb a kommentek és trackback-ek kikapcsolása. Ezzel azonban a blogot az egyik leghasznosabb tulajdonságától fosztjuk meg. Tehát maradnak az egyéb módszerek. Itt egy rövid gyüjteménye azoknak, amiket ismerek/használtam:

 • akismet – sokan használjuk. Előnye, hogy könnyű telepíteni. Regisztrálni kell a wordpress.com oldalon, majd az ott kapott egyedi kulcsot megadni. Kész. Működik. A baj vele az, hogy nem sok befolyásunk lehet arra, hogy mit jelöl spamnek, s mit nem. Sokan egy fekete dobozhoz hasonlítják. Többeknek meggyűlt már emiatt a baja, s váltottak más spam filterre (pl.: Kelt, Maxpower)
 • spam karma – Sokkal átláthatóbb, mint az akismet. A spam-eket a saját gépünk kezeli ellenben az akismet központosított megoldásával. Emiatt viszont tovább tart a “betanítási időszak”. Sajnos több helyen olvastam, hogy a trackback spam-et nem kezeli rendesen. Ez így van?
 • captcha – captcha: a komment elküldése előtt egy képen látott számokat/betűket kell beírni. A komment spam ellen működik (viszont az emberek sem kedvelik). A trackback ellen hatástalan.
 • did you pass math? – komment elküldése előtt egy összeadást kell elvégezni.
 • comments auto shut-off plugin – a már a bevezetőben említett plugin megadott (default 21) nappal az aktuális dátum előtt íródott kommentekhez nem enged már hozzászólni.
 • anti spam plugin gyüjtemény – az itt felsoroltakon kívül egy csomó egyéb antispam plugin van felsorolva.
 • e-mail megerősítéses komment – mielőtt megjelenne a komment, kap a hozzászóló egy e-mailt. A komment csak a benne levő linkre kattintás után jelenik meg. A baj vele ugyanaz, mint a captchával. A sok extra “munka” elriasztja a kommentelőket.
 • sxore – egy érdekes próbálkozás. Engem az akismet és a spamkarma keverékére emlékeztet. Egyelőre még elég beta, de érdemes lesz figyelemmel kisérni.

Nekem az akismet többnyire működik, bár nem vagyok vele 100%-ig elégedett. Motoszkál bennem a gondolat, hogy spam karmára váltsak, de még nem döntöttem. A did you pass math? plugint használtam, de a k2 “megjegyezlek magamnak” funkcióját ezzel nulláznom kellett volna, emiatt végül kiszedtem.

A komment kikapcsolós dolgot egyelőre még igyekszem elkerülni. Tökéletes megoldás nincs. A jó megoldást meg keressük. 🙂

update: Próbaképpen akismet kikapcsolva, sxore bakapcsolva. Meglátjuk hogy látja el a feladatát. 🙂

update #2: Irgumburgum!!!! A sxore-t felejtsétek el!!! Lenyúlta a kommenteket. A kommentek nem a saját gépen tárolódnak. Kikapcsoltam a plugint, s eltűntek a kommentek. Biztos megvannak náluk, de ez milyen dolog már?! Be kell másolom őket utólag. (Kelt, ez tényleg náci dolog :-))

update #3: A plugin legnagyobb hibája, hogy nem integrálodik a wordpress felületébe, egy csomó egyéb plugin lehetetlenül el. Átmenetileg visszatettem az akismetet.

update #3: Két hasznos plugint találtam az akismethez: akismet worst offenders és a akismet htaccess extension


Comments

17 responses to “harc a spam kommentek ellen”

 1. Köszönjük az összefoglalót… 🙂
  Elsőre nem vagyok oda a sxore-tól, majd a többiek megmondják…
  (Viszont így a levesbe ment a subscribe-to-comment plugin is.
  Pedig tegnap fordítottam le… :])

 2. Na ez a sxore a legnácibb eddig. 🙂 A post alól tovább kell kattintanod egy helyre, ahol kommentálhatsz, miután továbbkattintottál a főoldalról a posthoz. Így vész el a kommentelőkedv.

  Egyébként a SK2 eddig egy valós trackbacket sem nyelt el (nem mintha olyan brutálisan sok jönne be), a spameket pedig ügyesen leszúrja. Nagyobb forgalomnál nem tudom, hogy viselkedik.

 3. Kelt, HiA, utólagos engedelmetekkel átmásoltam a kommentjeiteket ide a sxore oldaláról. Itt írom még egyszer mindenkinek, ezt felejtsétek el! Az ötlet nem rossz, átlátható, szép felület, de tényleg túlzás.

 4. Lassan tanulmánykötet is készülhetne mondjuk az alábbi címen: Harc a Kommentspammel – Nincs királyi út. 😉

 5. nem próbáltad a keywordos (WPbe beépített) sima módszert, amiről írtam?

 6. maron: Jó dolog az is ezzel a pluginnel. Egyébként napi 20-30 spamnek kicsit nehézkessé válik a kezelése.

 7. hi! ezt a plugint ismered? állítólag elég jól véd a spam ellen és működik akismet-el. én még nem próbáltam ki, eddig szerencsére nem volt spam problémám, majd ha elkezdődik 🙂 a leírás alapján elég jónak hangzik. (2.0.2 a legújabb változat, de ebben a postban írja le részletesebben mi is ez)

  http://error.wordpress.com/2006/07/04/bad-behavior-2/

 8. stadi: Néztem, de állítólag megeszi az adatbázist. Paul Stamatiou blogjában volt róla szó, s ott többen mondták, hogy jobb elkerülni.

  Anno azért nem írtam róla, mert akkor még csak wp 1.x-hez való verzió volt. Mindenesetre köszönöm a kiegészítést/ötletet.

 9. Someone else below asked this already about antispam scripts.
  I am getting nailed with Spam on my website mails and in our blog website – now its offline too

  much spam. Is there anyway to stop this? If not, there really isn’t any point in leaving it up

  and active. Any help will be greatly appreciated.

  Thanks for help, Keep up the good work. Greetings from Poland

 10. Spamkarma2 should do the Job, for me, its better than Akismet.

 11. Hey , thank you very much for this great stuff! Keep up your great work! Greetings Daniel

 12. Thanks for the article

 13. legalis Avatar
  legalis

  Védd magad Te is! Önvédelmi eszközök bemutatása/használata/leírása csak ITT
  legalisonvedelem . uw . hu

 14. [quote comment=”45741″]Védd magad Te is! Önvédelmi eszközök bemutatása/használata/leírása csak ITT
  legalisonvedelem . uw . hu[/quote]

  Kedves legalis, épp kiváló példáját adtad a spam kommentnek iménti hozzászólásoddal. Példának emiatt megtartom a kommented. A linket töröltem. Egyébként pedig szeretettel üdvözöllek a blog olvasói között.

 15. legalisonvedelem Avatar
  legalisonvedelem

  Szia!

  Tudom, csak teszteltem az oldal spam ellenes részét.

  BOCSI!

 16. [quote comment=”46580″]Szia!

  Tudom, csak teszteltem az oldal spam ellenes részét.

  BOCSI![/quote]

  Szia!

  Semmi gond.

 17. legalisonvedelem Avatar
  legalisonvedelem

  ok 🙂