harc a spam kommentek ellen

A mai nap valamiért több embernél is elég spamdús volt. A software guide blog pár óra leforgása alatt több, mint 500 spam kommentet gyüjtött. Angeldaynek is elege lett a dologból, s a comments auto shut-off plugin telepítése mellett döntött. Lipilee szintén.

A rövid bevezető után következzen egy kis összefoglaló azon módszerekről (a felsorolás wordpress alapú blogokra vonatkozik), hogy lehet harcolni a komment spam ellen. Ugyebár a legegyszerűbb a kommentek és trackback-ek kikapcsolása. Ezzel azonban a blogot az egyik leghasznosabb tulajdonságától fosztjuk meg. Tehát maradnak az egyéb módszerek. Itt egy rövid gyüjteménye azoknak, amiket ismerek/használtam:

  • akismet – sokan használjuk. Előnye, hogy könnyű telepíteni. Regisztrálni kell a wordpress.com oldalon, majd az ott kapott egyedi kulcsot megadni. Kész. Működik. A baj vele az, hogy nem sok befolyásunk lehet arra, hogy mit jelöl spamnek, s mit nem. Sokan egy fekete dobozhoz hasonlítják. Többeknek meggyűlt már emiatt a baja, s váltottak más spam filterre (pl.: Kelt, Maxpower)
  • spam karma – Sokkal átláthatóbb, mint az akismet. A spam-eket a saját gépünk kezeli ellenben az akismet központosított megoldásával. Emiatt viszont tovább tart a “betanítási időszak”. Sajnos több helyen olvastam, hogy a trackback spam-et nem kezeli rendesen. Ez így van?
  • captcha – captcha: a komment elküldése előtt egy képen látott számokat/betűket kell beírni. A komment spam ellen működik (viszont az emberek sem kedvelik). A trackback ellen hatástalan.
  • did you pass math? – komment elküldése előtt egy összeadást kell elvégezni.
  • comments auto shut-off plugin – a már a bevezetőben említett plugin megadott (default 21) nappal az aktuális dátum előtt íródott kommentekhez nem enged már hozzászólni.
  • anti spam plugin gyüjtemény – az itt felsoroltakon kívül egy csomó egyéb antispam plugin van felsorolva.
  • e-mail megerősítéses komment – mielőtt megjelenne a komment, kap a hozzászóló egy e-mailt. A komment csak a benne levő linkre kattintás után jelenik meg. A baj vele ugyanaz, mint a captchával. A sok extra “munka” elriasztja a kommentelőket.
  • sxore – egy érdekes próbálkozás. Engem az akismet és a spamkarma keverékére emlékeztet. Egyelőre még elég beta, de érdemes lesz figyelemmel kisérni.

Nekem az akismet többnyire működik, bár nem vagyok vele 100%-ig elégedett. Motoszkál bennem a gondolat, hogy spam karmára váltsak, de még nem döntöttem. A did you pass math? plugint használtam, de a k2 “megjegyezlek magamnak” funkcióját ezzel nulláznom kellett volna, emiatt végül kiszedtem.

A komment kikapcsolós dolgot egyelőre még igyekszem elkerülni. Tökéletes megoldás nincs. A jó megoldást meg keressük. 🙂

update: Próbaképpen akismet kikapcsolva, sxore bakapcsolva. Meglátjuk hogy látja el a feladatát. 🙂

update #2: Irgumburgum!!!! A sxore-t felejtsétek el!!! Lenyúlta a kommenteket. A kommentek nem a saját gépen tárolódnak. Kikapcsoltam a plugint, s eltűntek a kommentek. Biztos megvannak náluk, de ez milyen dolog már?! Be kell másolom őket utólag. (Kelt, ez tényleg náci dolog :-))

update #3: A plugin legnagyobb hibája, hogy nem integrálodik a wordpress felületébe, egy csomó egyéb plugin lehetetlenül el. Átmenetileg visszatettem az akismetet.

update #3: Két hasznos plugint találtam az akismethez: akismet worst offenders és a akismet htaccess extension


Posted

in

by

Tags: