iBook tapasztalatok

by

in

ibook image Lassan egy hete használom az iBookot, s most már úgy érzem van miről beszámolni. Nos, szeretem továbbra is, s akárhányan kérdezitek még meg, nem, nem kicsi a 12″. Persze, kisebb, mint a t42 volt, de cserébe van több, mint 5 órás aksi, gyönyörű design, tökéletes hálózatkezelés, egy csomó progi, ultra hordozhatóság.

Az OSX-et remélem nem kell bemutatni. Egy nagyon jól összerakott rendszer, s tudja mindazt, amivel órákat szívtam ubuntuban, klikkelésre megy vele a wifi wpa-val. Így netezhetek a füdőkádban is akár, ha éppen úgy tartaná kedvem, s nem félteném a kis ibookot annyira. 🙂 Sajnos Linuxon a wpa belövése nem annyira triviális, vagy csak én voltam béna. (persze ennek ellenére lesz az ibookon is linux, mert az kell!)

Az egy gombos egér már teljesen természetes. Nagyjából egy nap, s az ember már nem is érti, hogy mire jó a jobb gomb. Semmi értelme, minden megoldható egy gombbal. Egérgörgő, egyég plusz kütyük szintén teljesen feleslegesek. Az ibookon ha a tapipadot két ujjal simogatom, akkor scrolloz (ez hogy van szépen magyarul?), ha egy ujjal, akkor meg az egeret mozgatom. Ja, s persze vízszintesen ugyanúgy megy a dolog, mint függőlegesen.

Az iBooknak nincs bios-a. Ez nekem pl. teljesen új dolog volt (pc-n mennyi szívás van pedig vele). Ennek előnye is, s hátránya is van. A bootolás így teljesen egyértelmű, indul az OSX. Változtatni ezen a control panelben tudunk. Ennek ellenére, ha olyan CD-ről szeretnénk bootolni, amit valamiért nem tesz ki a ,,boot menübe” az osx, akkor se vagyunk elveszve, mert bekapcsoláskor nyomni kell a ,,c” billentyűt, s akkor onnan bootol (nekem eddig ez 1x sikerült, s azóta se…).

Ja, mac gépet nem szoktunk kikapcsolni. Ha nem használjuk már, akkor elküldjük aludni. iBooknál ez annyit tesz, hogyha befejeztem a dolgom, akkor lecsukom a tetejét. Ha legközelebb előveszem, akkor pedig kinyitom, s alig egy másodperc, s a rendszer müködik, használható, s a dolgom onnan folytathatom, ahol abbahagytam.

safari logo A safari (OSX alapértelmezett böngészője) gyors, s nagyon igényesen van megcsinálva. Ennek ellenére felkerült a firefox is a gépre. Egyrészről megszoktam, másrészről már van egy viszonylag nagy bookmark állományom, amiket be lehetne importálni a safariba is, de nincs kedvem vele vacakolni. A firefox pluginjei viszont nem működnének safarival, így azok miatt mindenképpen marad a tűzróka.

Thunderbird viszont nem került fel a gépre. Linuxon és ha wint kellett bootolni, akkor ott az volt a levelező progi, itt viszont a mail tökéletes munkát végez. Beépített junk filter, s egyéb extrákkal tudja ugyanazt, mint a thunderbird (néhol többet, néhol kevesebbet).

adium kacsa icq/msn/jabber/stb. használatához az Adiumot használom. Itt sok újat nem tanultam, mert ha jól tudom az adium is a gaim motorjára épül, amit eddig mindenütt használtam. Ezenkívül természetesen gizmo, és skype is van fenn. Amiből az utóbbit elég ritkán használom csak.
Az adium csak egy az aim kliensek közül, de nekem a legjobban ez tetszik. Elvileg lenne msn a microsofttól, meg icq kliens az icqtól, de tök felesleges.

File kezelésre eleinte lekaptam a muCommandert, mostanra azonban már teljesen megbarátkoztam a finderrel. Így elég ritkán indítom el a muCommandert, s már nincs is fenn… Ha esetleg valami nem menne a finderből, akkor meg ott a terminal!

Addressbook, iCal. Mindkettő tökéletesen működik. A régi Palm Desktopból kiszedett adataimat simán beimportáltam az Addressbookba. Az iCal-ba még nem próbáltam behergelni a palm naptárát. Mondjuk már nem is tudom, mennyire aktuális a stuff, így lehet, hagyom az egészet.

Multimédiára az iTunes kíváló. iPod sync tökéletes. Filmnézésre a quicktime playert általában hanyagolom, s az Mplayert használom, mint tettem azt Linuxon, s windowson is. A videolan projektnek is adtam egy esélyt, de nem nyerte el a tetszésem.

Kép nézés, buherálás a kérdéses rész. Kép nézegetésre kíváló az iPhoto, azonban buherálásra már nem igazán OK. Arra ott van photoshop, de az fizetős cucc. (persze nekem elég az elements, s az volt a fényképezőgépemhez, úgyhogy elő kéne ásnom a CD-t, hogy van-e rajta mac verzió)
Gimpet két három féleképpen lehet behergelni a rendszerbe: Van egy macgimp nevű projekt, ami fizetős, így ugrott. Finken keresztül, vagy pedig van macre csinált gimp, de ahhoz kellenek az apple X11 cuccai. Tehát itt még gondolkodom, hogy mi legyen…

Szövegszerkesztés még egy érdekes dolog. Adott az Apple iWork nevű csomagja, illetve feltettem az OpenOffice.org 2.0-át. Lenne lehetőség ms office használatára is, de azt ha lehet nem igazából szeretném. (annak ellenére, hogy az ms office is egész baráti külsőt kapott osx-en) Amivel még küzdök, az a LaTeX matematikai leíró nyelv belövése. Itt is van több lehetőség is, de még nem döntöttem melyik lesz a legjobb.

Na, és a végére a terminal. ssh, make, minden parancs adott, amit eddig ismertem, használtam linuxon. Ha esetleg valami hiányozna, megintcsak fordulhatunk a fink projekthez.

Amit még találnom kell, az egy qwery magyar kiosztás, mert megbolondulok az y-z cserétől. Persze ez legyen a legnagyobb bajom! 🙂

Összességében szeretem a kis masinámat, s be kell, hogy valljam régen voltam ennyire elégedett bármilyen informatikai/elektromos kütyüvel.


Comments

3 responses to “iBook tapasztalatok”

  1. Na akkor most úgy néz ki, hogy egy jódarabig nem cserélsz?!? vagy esetleg powerbookra 😀

  2. Egyelore marad ez egy daarabig. Szeretem! 🙂

  3. Ja, és még mindig “vaio-tlan” vagyok sajna. :-(((
    Remélem karácsonyra…