jobb a békesség

by

in

Kedves Barátok, blogolvasók, rokonok, ismerősök, s mindenki, aki még megszólítva érzi Magát!

Ma mély megdöbbenéssel olvastam Bodza édesapjának írását, s hasonló döntésre szántam el magamat. Azaz, aki Borit szeretné látni fényképen, annak egy egyszerű procedúrán kell átesnie (a 2009-es fotók még egy ideig láthatók, de a régebbiek már csak barátok számára):

Regisztrál a flickr oldalon, majd bejelöl barátnak. Eztán visszaigazolom (ha tényleg ismerjük egymást), s máris feltárulnak előtte a perverz alakok elől elrejtett csak barátoknak szánt fényképek Boriról. Persze tudom, hogy az internetet minden kretén ember használhatja, még a kicsit betegek is, de szeretek mindenkiről jót feltételezni. Ez továbbra is így marad, de ha Boriról van szó, akkor kedves apuka társamhoz hasonlóan én is ütni (esetleg csúnyább dolgokat is) tudnék a védelme érdekében.

Egyelőre az enyébb változatot vezettem be. Azaz a régebbi képek (pre 2009) már csak barátok számára megtekinthetők, az újabbak egyelőre mindenkinek. Minden kép a Bori collectionben csak barátok számára látható.

Hasonló szankciókat vezettem be már régebben a viddleren is, ott eleve nem minden video megy ki publikusnak, azokról csak a rokonok, barátok kapnak titkos linket, hogy hol tekinthetik meg.

Szomorú, hogy ilyen lépéseket kell tenni, de a regisztráló-bejelölők abban a szerencsés helyzetben lesznek, hogy Zsófi pocakjában cseperedő gyermekünk fényképeit is elsők között tekintheti majd meg.


Comments

9 responses to “jobb a békesség”

 1. Én eleve nem értem, hogy családi képeket minek publikusra kitenni. Én soha nem osztom meg a nagyvilággal egyetlen családi képet sem.

 2. Tokeletesen, abszolut osztom charlie velemenyet. Es remisztonek, gyomorforgatonak es bicskanyitogatonak tartom Bodza tortenetet. Csak azt nem ertem, hogy miert kell ehhez megvarni, hogy egy perverz allat elkezdjen vkit maceralni. Bori mamaja

 3. Talán mert azt gondolom, hogy az emberek alapvetően normálisak. És az interneten csak egy helyre klikkelő idősebb hozzátartozók miatt, akik messze vannak eléggé. De ez egy hosszú történet.

 4. Nem tudom flicknél, meg a többinél hogy van, picasat használok. de ott annyi, hogy beállítom privátra az albumot, majd küldök egy köremailt a rokonoknak, hogy itt vannak a képek. a mailba benne van az url, (így nem kell se bejelentkezni, semmi, mert csak az URL alapján lesz privát egy album, meg nem listázza ki, nincs hagyományos felhasználókezelés) és kész.

  emailben rákattint az URL-re, és látja a képeket. ha nagyon kell, meg letölti.

  a család nem tartozik boldog-boldogtalanra SZVSZ.

 5. Kelemenbandi, bocs, nem Teged akartalak biralni. Kobaktol kerdeztem, hogy nekunk miert kellett addig varni, amig valami ilyen tortenik. En a kezdetektol fogva nagyon rosszul ereztem magam amiatt, hogy Bori kepei nyilvanosak, de le lettem szavazva.

 6. @charlie igazad van, de mint ahogy kelemenbandi, én is alapvetően azt feltételezem, hogy az emberek jók, normálisak. A picasa nem rossz, s sokáig gondolkodtam a kettő között. Végül a flickr lett a befutó a közösségi volta, s más előnyei miatt is. Itt is egyszerű privátra állítani a képeket, csak azt gondoltam, erre talán nem lesz szükség. Rejtett url nincs, csak olyan lehetőség, hogy csak egy megfelelő felhasználói körnek engedélyezem a láthatást.

  Ezt tudom szűkíteni, bővíteni. Van, amit csak a család, van, amit csak a barátok, s van, amit mindenki láthat. Ezenkívül védhetőek a képek, hogy azt szabályozom, hogy ki tölti le, s beállíthatóak a licencek is, hogy hogy vannak a fotók publikálva. Ezzel nagyon jól lehet skálázni a hozzáféréseket.

  Bori képei eddigis csak a barátok számára voltak elérhetőek nagyobb méretben. A többiek csak a flickr defaultot láthatták. Most már azt se. Nem örülök, hogy meg kellett tenni ezt a lépést, de elfogadom. A családtagjaink, barátaink továbbra is láthatják a képeket majd, a többiek meg kénytelenek beérni RMS körömrágásával. :-/

  @dzsof: Drága feleségem, megbeszéltük a dolgokat azt hiszem. 🙂

 7. Tibu Avatar
  Tibu

  Na, most belém ültettétek a parát… El kell gondolkoznom…

 8. Miközben tudjuk, hogy jó pár perverz él a világon, annak ellenére eléggé könnyelműen bánunk személyes adatainkkal.
  Jó történet, aki még elég naiv ahhoz, hogy higgyen abban: őt nem találhatják meg a perverzek, remélem tanul belőle.

 9. Az Internet egy nagyon komoly dolog. Aki a családi- és magánéletét, képeket, videókat, cv-t (linkedin, facebook), hobbikat, stb. a világ elé tárja, az számoljon a következményekkel.