jóságok mindkét univerzumból

by

in

Aki családos, s tablet használat mellett dönt, az hamar rá fog ébredni, hogy a gyerekek is akarnak rajta játszani, de legalább mesét nézni rajta. És a kanapén pihenve a leveleket átfutni is mennyivel kényelmesebb sokszor egy tableten, mint számítógépen, vagy a telefon kijelzőjén. Az alábbi két igény így elég hamar jelentkezik:

  • több elkülönített fiók
  • lehetőleg az alkalmazásokat ne kelljen külön megvásárolni többszörösen

A vicc, hogy a két nagy konkurens termékei, pont egyet tudják a fentiek közül. Mindkettő jól látja az igényt, van is egy jó megoldása, de sajnos nem teljesértékű.

 

A Google “másfelet”. Még a Jelly Bean második verziójában vezette be a több felhasználót tableteken. És nem csak azt, hanem, hogy felvehetünk kvázi “buta fiókokat” (Restricted profile), ahol a fő fiókhoz tartozó alkalmazások egy általunk megadott részét érheti csak el a “buta fiók”.

Android user switch

Ezzel igazából a Google Android rendszere a fenti mindkét pontot teljesíti, de ez messze nem tökéletes. Nálunk a gyerekek ahogy növekeszenek, úgy nő az igény az önállóságra. Arra, hogy a saját fiókjában teljesértékűen garázdálkodhassanak (pl. saját Hangouts profil). Ha azonban saját fiókjukat használják, akkor nem “örökölhetnek” alkalmazásokat tőlem, az én fiókomból.

Egy harmadik megoldás lehet, hogy egy Gmail fiókot csak alkalmazás vásárlásra tartunk fel családilag, s minden telefonra azt is felvesszük. De ez nem szimpatikus.

És itt jön be az Apple megoldása, akik viszont pont ezt valósították meg okosan a Family sharing funkcióval. Egy öttagú család minden tagja teljes joggal használhatja azokat az alkalmazásokat, zenéket, amiket valaki megvett. Így nem kell ötszor megvenni az Angry Birds 23. verzióját.

familysharing

Ráadásul az Apple rájött arra is, hogy nem csak nagykorúaknak lehet igénye saját fiókra. Míg a Google csak bizonyos kor felett engedélyez Gmail fiók regisztrálást (Google Apps esetén nem kér ilyet), az Apple Family Sharing keretében lehet már gyerekeknek is fiókja, természetesen, ha azt a szülő hozza létre.

Viszont az Apple nem ad arra lehetőséget, hogy az iPad-et több fiókkal használják egyszerre. Így bár a megoldás tetszik, mégsem tudok neki felhőtlenül örülni.

És marad a kérdés, hogy ki teszi meg azt a hiányzó parányi lépést, hogy az ő rendszerében mindkét fenti igény teljesen ki legyen szolgálva.

  • Lesz-e többfelhasználós mód az iOS-ben? OSX-ben régóta van, s a felhasználóváltás is nagyon jól megoldott. Tehát nem érzem reménytelennek ezt a vágyat.
  • A Google engedélyezi-e a vásárlások “összevonását”, megosztását? Egyelőre a Google fiókoknál sajnos más baj is van. Ezt sem érzem reménytelennek, bár ha fogadnom kellene, akkor az Apple-re fogadnék ebben a versenyben.

Egyre fontosabbak a családok, családi felhasználás. Ma már nem csak üzletemberek rohangásznak tabletekkel. Ráadásul a tablet felhasználás is változik.

Aki a sorok között olvas, az láthatja, hogy a Google alkalmazás vásárlásokat veszíthet, ha egy Apple féle családi megosztást vezetne be. Az Apple pedig készülék eladásokban láthatna visszaesést, ha a multiuser irányba vinné az iOS 9-et. Egyik veszteséget se gondolom óriásinak. Sőt azt gondolom, hogy inkább nyernének vele. Ti mit gondoltok?