Kahoot! és a digitális oktatás

by

in

A Kahoot! talán a legismertebb online kvíz rendszer. Szeretjük, gyűlöljük, de többnyire ismerjük. A Kahoot! használata borzasztó egyszerű, már meglévő feladatbank pedig megkönnyíti mindenki számára a villámgyors alkalmazhatóságot. Felmegyek, rákeresek, megtalálom a kvízt, indítom és kész.

A Kahoot! mivel elterjedt és kedvelt, már mainstream, nem annyira cool. Meg is jelentek többen, akik utálják vagy csak elmondják, hogy nem jó. Nem is számít digitális oktatásnak ma már bevinni egy Kahoot! kvízt az órára. Pedig az tud lenni. És borzasztó károsak ezek a hangok olyanok számára, akik tényleg most bontogatják szárnyaikat a digitális eszközök oktatásba való bevezetésében.

Mindenki, aki most kezdi beengedni a tableteket, okostelefonokat az órájára, annak kiváló első lépés lehet a Kahoot!. A probléma az, ha valaki több év távlatából is csak idáig jut. Nincs más a repertoárjában, még mindig csak Kahootoznak az órán. A Kahoot! pont ugyanolyan digitális cumivá válhat az órán, mint a nyafogó gyerek kezébe adott okostelefon. Nem erre való.

Viszont az utóbbi pár hónapban volt szerencsém olyan Kahoot! használatot is megismerni, ahol értelme és haszna volt a rendszernek.

Mikor használunk Kahootot?

Többnyire óra végén áttekintésképpen vagy óra elején játékos emlékeztetőként szokott előfordulni.

Mivel a diákok felpörögnek a verseny miatt, jobb ezt az energiát utána szünetben levezetniük, így az óra végi használat a legelterjedtebb. Ennek ellenére remekül használható az óra bármelyik szakaszában.

Hogyan használjunk Kahootot?

A Kahoot! mindenki szemében egy gyors, pörgős játék. A 10 kérdésnél több kérdésből álló kvízek hosszúak és sokszor tapasztaltam már, hogy a diákok elvesztik érdeklődésüket egy-egy hosszabb kvíz kapcsán.

A napokban láttam a Kahoot!-nak egy olyan használatát, ami nekem is meglepő volt. Nem erre találták ki a rendszert, de kiválóan alkalmas erre is.

Általános probléma a kérdés hosszának korláta

A legtöbbször a kérdés feltevésének korlátaival találkozunk. 95 karakter egy hosszabb kérdésre már kevés. Ráadásul a megjelenítése sem túl igényes. Erre megoldás lehet a kép használata. Azonban az sem ideális.

Ezt a helyzetet kerülte meg egy pedagógus kolléga, aki fogta és kinyomtatta a kérdéseit és a Kahoot! felületét igazából csak az ellenőrzés és a játék miatt vonta be. Meg persze azért, mert ismerős felület volt a diákok számára, nem kellett magyarázni annak a működését.

Így egy kvízt oldottak meg majdnem egy teljes órán. A Kahoot! csak egy közeg volt, ahol a feladat eredményét be tudták vinni, s kaptak visszajelzést annak helyes vagy helytelen voltáról.

A kolléga akkor használta először élesben az alkalmazást. És képes volt az órán minden diákot bevonni a munkába, nagy izgalom volt, amikor egy-egy feladat megoldása után az eredményeket beküldhették. A munka és a játék kiváló ötvözetét láthattam ezen az órán.

A Kahoot! egy eszköz volt ezen a tanórán azért, hogy a diákok motivációját növelje a feladatok megoldásában. Közben meg is beszélték miért online történik a számonkérés, miért az a válasz, diákok kérdeztek, használták az Internet adta lehetőségeket a feladatok megoldásában. Óra végén mindenki úgy lépett ki a terem ajtaján, hogy tanult, élvezte az órát és aktív résztvevője volt annak.

Digitális oktatás

A digitális oktatás, mint jelzős szerkezet rengetegszer előfordul a 21. században. De ez is már lassan olyan, mint a foci. Mindenki ért hozzá, van véleménye, de ha be kellene menni a pályára, akkor lehet, hogy hasra esne a labdában.

Valahogy így. Mint a 100 gyerek a pályán…

Az oktatás nem azért digitális, mert előfordul az órán egy projektor vagy mert a diákok használhatják a telefonjukat. Ezzel együtt is láttam már teljesen hagyományos órát. ahol volt interaktív tábla és tablet is. És minimális eszközhasználat mellett igazán digitális oktatást.

Mi akkor a digitális oktatás?

Olyan oktatás, ami a digitális világ kihívásaira készít fel. Ez szép, de ez mit jelent?

Az az oktatás, ami a 21. század elvárásaira készíti fel a diákokat, vagyis:

  • Kooperáció, együttműködésre tanít
  • Kreativitásra tanít
  • Kommunikációt fejleszti
  • Megtanítja az Internet adta előnyöket és lehetőségeket. Keresés, kritikai gondolkodás, tudatos Internet használat

Ebben pedig akár a Kahoot! is lehet egy remek eszköz. A lényeg, hogy ne azért Kahootozzunk, mert megjelenik ettől egy digitális eszköz az órán. Mert nem ettől lesz digitális az oktatásunk! Azért, akkor és úgy Kahootozzunk, hogy az segítse az elérendő pedagógiai céljainkat, de leginkább a diákjaink javát szolgálja!