android eszköz képernyőjének megosztása

Ma reggel jött szembe ez a kérdés az egyik tanári messenger csoportban.

És nem feltétlenül természetes, hogy ezt mindenki tudja. Alapvetően, ha képernyő megosztásról beszélünk, akkor kétféle megoldás van. Az egyik, amikor közvetlen a megjelenítőre tesszük ki a telefon/tablet képét, a másik, amikor ezt a saját gépünkre tesszük ki, s azt vetítjük ki.

Telefon/tablet képe a kivetítőre

Ezesetben is két megoldásunk van. Az egyik egy jóképű átalakító. Ilyeneket lehet rendelni, vásárolni mindenfelé. Az újabb telefonok usb-c megoldással érkeznek, ezekhez könnyebb találni usb-c – hdmi vagy vga átalakítót.

pl. https://www.alza.hu/hp-usb-c-to-vga-adapter-d4191120.htm

Ezt csak belepasszírozzuk a telefonba vagy tabletbe és már mehet is. Samsung készülékekhez létezik a DEX nevű kiegészítő, amivel akár közel teljesértékű számítógépként tudjuk monitorra kötni a készüléket.

Gyakoribb és oktatási környezetben jobban használható, ha hálózaton keresztül osztjuk meg a telefon képét. Erre a legjobb eszköz a Google Chromecast Android eszközök esetén.

Google ChromeCast (háttérben Google Home Mini, ez nem szükséges)

A ChromeCast WiFi-n keresztül működik és így tudjuk megosztani a telefon képét. Az újabb Android verziókban ez már be van építve a rendszerbe, de ha nem találnánk az értesítési sáv lehúzásával meg ezt a lehetőséget, akkor a Google Home applikáció segítségével meg fogjuk tudni osztani a telefonunk képernyőjét.

Google Home
Google Home
Developer: Google LLC
Price: Free

Az applikáció akkor is szükséges, ha frissen vásárolt ChromeCast-ot használunk, mert ennek segítségével tudjuk azt a WiFi hálózathoz csatlakoztatni.

Telefon/Tablet képének megjelenítése számítógépünkön

Windows felhasználók alkalmazhatják a rendszer beépített megoldását, ha Windows 10-et használnak. Keressünk rá a Connect alkalmazásra a Windows rendszeren. Ezt elindítva, meglátjuk a gép nevét, amihez a telefon screen mirroring vagy screen sharing alkalmazásából tudunk csatlakozni.

ApowerMirror alkalmazás mindenki számára.

ApowerMirror- Cast Phone to PC
ApowerMirror- Cast Phone to PC

Itt már Mac, Windows rendszereken is tudjuk használni a képernyő megosztást. Nincs másra szükség, mint az applikációra a telefonon és a számítógépre a megfelelő “társalkalmazás” telepítésére. Ezután akár kábelen, akár WiFin meg tudjuk osztani a telefon kijelzőjét a számítógépünkkel.

Kicsit haladóbb, de remek megoldás lehet a Vysor használata. Ez csak kábelen működik, s szükségünk lesz a developer mód aktiválására hozzá.

  1. Telepítsd a Vysor for Android alkalmazást.
    Vysor - Android control on PC
    Vysor - Android control on PC
  2. Engedélyezned kell az USB debugging beállítást. Ha nem tudod mi ez, akkor lehet, hogy nem ez lesz az ideális megoldás számodra. De majd egy következő bejegyzésben erről is lesz majd szó.
  3. Telepítsd a Vysor Chrome appot. Ezen keresztül fogod tudni elérni a számítógépeden a telefon képernyőjét.
  4. Windows számítógépeken kelleni fognak az ADB Driverek.
  5. Hajrá!

Mobizen. Kínai alkalmazás. Döntse el mindenki, hogy ez számára mit jelent. 🙂

Mobizen Mirroring
Mobizen Mirroring
Developer: RSUPPORT Co., Ltd.
Price: Free

Használat nagyon hasonlít a Vysorhoz, de az ingyenes változat bőven elegendő. Ezenkívül tud hálózaton keresztül is csatlakozni, vagyis nem kell kábeleket dugdosni és nincs szükség USB Debuggingot sem telepíteni.

Töltsd le a PC alkalmazást és indítsd el az appot a telefonon.