karácsonyi röghöz kötés

by

in

Ma már a harc régen nem ott tart a mobiltelefon piacon, mint 3-4 éve. Érzik ezt mind a gyártók, mind pedig a szolgáltatók, s ráeszméltek erre a nagy operációs rendszerek “atyái” is. A legtöbben már nem (csak) a szín, forma, s a kamera megapixelek alapján hozzák meg a döntést egy-egy új eszköz vásárlásakor. Egyre fontosabb szempont, hogy milyen rendszer fut a telefonon.

Nem is olyan régen említettem, hogy egy telefon vásárlása bizony nagy döntés, s elköteleződés egy gyártó és/vagy egy operációs rendser mellett. Ha Android, vagy iOS, esetleg WP7 fut az ember telefonján, tabletjén, akkor arra telepít alkalmazásokat. Ma már nem java appleteket veszünk emelt díjas sms-ért, hanem kőkemény forintokat hagyunk ott az operációs rendszer mobil boltjában. Ha pedig megvan a 10-20 dolláros alkalmazás, ha nem is egy ilyen van meg, akkor bizony már szinte végleg elköteleződtünk a rendszer mellett.

Tehát ha most elgondolkozunk a szenzációs akciókon, melyet az Apple minden karácsonyi időszakban nekünk ad. Remek dolog 12 napon át ingyen alkalmazásokat telepíteni, amikért egyébként fizetnünk kellene. Persze ez az akció már karácsony előtt megkezdődik, rengeteg Apple/iOS blog figyeli, s teszi közzé naponta, mely alkalmazások ára csökkent, vagy érhető el ingyenesen épp aznap.

A fenti alkalmazás meg remélem már ott van minden iPhone és iKütyü tulaj eszközén. És aki pl. leszedni ma ingyen a Fight Control és a Mirrors Edge remek játékokat, az valószínűleg nem fog azon gondolkozni, hogy a szomszéd Androidos telefonjában kétszer gyorsabb a processzor. Nem, mert a szomszéd Androidos telefonjára drága pénzt kellene fizetni ezekért a játékokért.

És akkor a Google is nagyszabású akcióba kezdett. Ma vagyunk félidőnél. 10 Cent naponta 10 alkalmazás 10 napon keresztül. Mindenki boldog, s ész nélkül vásárol 10 centes, azaz 23 forintos alkalmazásokat, melyek egyébként legalább tízszer ennyibe kerülnek normál esetben. Vagyis a Google is rájött arra, hogy meg kell fognia a felhasználókat. És rengeteg Android tulaj boldog, s örömmel fizet olyan is 10 centet, aki egyébként egy garast nem adna a Marketen. Több ismerősöm van, aki az elmúlt 5 napban esett át első Marketes vásárlásán.

Röghöz kötésnek neveztem ezt a két remek akciót (biztosan van ilyen wp7-en is, csak én nem tudok róla, szóljatok kommentben, mi a helyzet arrafelé), ami olyan negatív, pedig annyira jó mindkettő! Valóban jó, de egy ilyen mérvű Androidos nagybevásárlásnak, vagy a rengeteg ingyen iOS app beszerzésének szerintem egyenes következménye, hogy a többség nem ugrál már a rendszerek között. Marad mindenki ott, ahol az “alkalmazás portfoliója” van.

Vicces módon én mindkét akciót követem, s szerzem be az iPad alkalmazásokat is, meg a Marketen is otthagyok naponta majdnem egy dollárnyi hazai pénzt, s nagyon örülök mindkét bolt nagylelkűségének. Ti hova köteleződtetek el?


Comments

One response to “karácsonyi röghöz kötés”

  1. morcosmacko Avatar
    morcosmacko

    Szintén kétlaki.