keress penzt online

Keress pénzt online

Gondoltam adok valami jó bulvár címet. Sok jópofa dologgal próbálkoztam már, amióta kb. 1998 óta aktívan tevékenykedek online.

Az online pénzkeresés egy cuki gondolat, ennek megfelelően pont cuki módon is működik. Vagyis megélni nem fogsz belőle, de lehet nyár végére összejön egy fagyi. 🙂 Nézzük tehát, hogy milyen lehetőségek vannak, mit lehet tenni azért, hogy néhány dollárral több maradjon a pénztárcádban, mint annakelőtte.

Böngészés

Erre az egyik legjobb megoldás a Brave böngésző használata. A Brave egy Chromium alapú böngésző, így hasonlóan gyors, mint a Google Chrome, viszont egy csomó extrát építettek bele.

Többek között rendelkezik beépített reklámblokkolóval is. És itt jön be az a csavar, amit a Brave csapat kitalált, hogy ők jelenítenek meg reklámokat (ha ezt bekapcsoljuk), cserébe viszont ők fizetnek is azért, ha mi reklámokkal találkozunk. Ez egy fokkal jobb üzlet, mintha csak reklámokat néznénk és ezzel kizárólag az oldalnak termelnénk bevételt.

Viszont azt is lássuk, hogy itt nem forint, hanem úgynevezett BAT lesz az a fizetőeszköz, amiben a bevételt megkapjuk majd. A BAT (Basic Attention Token) egy Ethereum alapú crypto token, amit egyébként át is tudunk váltani dollárra, esetleg forintra is. Az értéke fél dollár és másfél között ingadozott az elmúlt időszakban.

A Brave mögött az a Brandon Eich áll, akinek a nevéhez fűződik a JavaScript megteremtése, Mozilla vezetője volt, stb. Tehát nem egy ismeretlen figura az online világban.

A Brave esetén még egy érdekesség, hogy BAT segítségével támogathatjuk is az oldalak készítőit. Pl. ha valaki szeretne, akkor akár a kobak.org is támogatható.

Sávszélesség értékesítése

Ez egy nagyon érdekes terület. Mielőtt belekezdenénk, az Internetszolgáltatóval érdemes egyeztetni, hogy nem ütközik-e a tevékenység a szerződés valamelyik pontjával. Mivel havi szinten jó eséllyel is csak a havidíj töredékét tudjuk bevételként elkönyvelni, így nem biztos, hogy megéri, ha emiatt felmondja a szolgáltató a szerződésünket.

Amennyiben megengedett a dolog, rengeteg szolgáltatás épült már erre a lehetőségre, de csak kettőt fogunk most megnézni.

HoneyGain

A HoneyGain (ezen a linken regisztrálva 5 dollárról indulsz) a legegyszerűbb ilyen szolgáltatások egyike. Pillanatok alatt telepíteni tudjuk Windows, Mac számítógépekre vagy egy Android telefonra, tabletre. A legjobb megoldás talán, ha valakinek van egy régi Android telefonja, akkor feldobja rá és az csendben dolgozgat a háttérben.

2 hét alatt kb. 2 dollár, azaz kb.3-4 hónap kell a 20 dolláros kifizetési küszöb eléréséhez, ha ebben a tempóban folytatom.

Lényeg, hogy nem szükséges hozzá semmilyen extra beállítás, szimplán csak regisztrálunk, telepítünk és már kész is.

20 dollárnyi kreditet kell elérni, hogy kifizetés történjen meg. Érdekes, hogy naponta van nyereményjáték is, így ha van aktív eszközünk, naponta nyerhetünk krediteket, amik szintén beleszámítanak a “megtermelt” kreditbe.

Abban az esetben, ha a HoneyGain-t kezdjük használni, jó, ha tudjuk milyen forgalmat engedünk be a gépünkre. Erre sose lesz 100% rálátásunk, de csupa szép dolgot mutat a HoneyGain weboldal:

Elméletileg azt használják ki, hogy különböző helyekről, különböző eszközökről lehet tesztelni alkalmazásokat, árakat összevetni, stb.

Mysterium Network

A Mysterium a másik “véglet”. Ebben az esetben már nem elég egy Windows gép, sőt telefonon se fut. Itt talán a legjobb megoldás egy Raspberry Pi használata, amire feltesszük a MystBerry operációs rendszert.

Ezután viszont nem fogjuk megúszni a router beállítását sem. Ahol a használt OpenVPN és WireGuard portokat ki kell nyitni és át kell irányítani. Ez sem űrtudomány, de kell vele dolgozni, ha be szeretnénk jól állítani.

A Mysterium egy érdekes módszert alkalmaz. Itt nem egy bizonyos összeget kell elérni a kifizetéshez, mint pl. a HoneyGain esetében, hanem az elsőnek kell lenni a régióban. Ha első vagy, akkor kifizetik a termelt MYST coint. Ha nem, viszed tovább a következő hónapra azt. Így viszont ott már nem nulláról indulsz, tehát nagyobb az esélyed, hogy első leszel és Te leszel kifizetve.

Ahogy látható, nem ebből leszek milliomos. 🙂

A Mysterium networkön futó forgalom egy másik érdekes kérdés. Itt VPN hálózatnak leszünk egy tagja, így akár kényes tartalmak is keresztül mehetnek a gépünkön. Emiatt érdemes lehet óvatosnak lenni.

Konklúzió

Számtalan egyéb lehetőség van még, amik közül tudunk választani. Nem néztem meg mindent, de két hét távlatából visszatekintve, egyik megoldás sem arról szól, hogy így egy stabil havi bevételt lehetne elérni. Ezt talán senki nem is gondolta komolyan, hogy otthon ülve, feltett lábbal majd csak számolnia kell a milliós bevételt.

Minden bemutatott megoldás olyan viszont, hogy nincsen szükség óriási beruházásokba verni magunkat. Bárki meglévő otthoni eszközöket használva elindíthatja azokat. Természetesen egy 6+ videókártyából álló mining rig több pénzt tudna termelni napi szinten, mint ezek a megoldások, de abban az esetben a bekerülési költség is óriási. Főleg, hogy a videókártyák ára sose volt ilyen magas, mint most. Így először egy óriási kezdeti kiadást kellene visszahozni ebben az esetben.

A Brave böngésző lehet alapértelmezett bármilyen operációs rendszert is használsz, így a havi 1-2 BAT elérhető simán. Ez ha másra nem, arra jó, hogy ebből tudunk támogatni podcast készítőket, bloggereket, akit szeretnénk. A Honeygain egy régi telefonon vagy egy estére bekapcsolt gépen termel egy keveset, ha meg van egy Raspberry Pi 2 (igaz, hogy 3-mat ajánlják, nekem 2-n fut, azt állítottam be a feladatra), akkor azon egy Mysterium network kipróbálható. Meséljetek majd, mit tapasztaltatok!