Mi legyen a Google Photos után?

A Google ügyesen magához édesgetett mindenkit. Ingyen fotó tárhely mindenkinek. Semmit nem kell tenned, csak telepíteni a Google Photos alkalmazást és hátradölni. A képeid biztonságban. Sőt! Ha megelégszel egy elég jó felbontással, akkor még tárhelyet se foglalnak a képeid. Csodálatos!

Kép megosztás, albumok, arcok alapján rendezés, stb. csodálatos dolgok, ingyen! És mindenki csendben elfelejtette, hogy nem Teréz anya üzemelteti az alkalmazást, hanem a Google. Egy for profit cég. Vagyis amikor valami ingyen van, akkor mi vagyunk az áru. Egy ideig ez elegendő is volt. De most már megelégelte a Google és pénzt akar a szolgáltatásért. Nem a már feltölött képek után, hanem a június 1. után feltöltött képek után! Ez sem teljesen igaz, mert nem kell fizetni a szolgáltatásért, azonban már a tárhelyünk rovására megy majd a feltöltés. Azaz hamar nagyon szűkös lesz az ingyenes 15 GB tárhely.

Merre tovább?

A legegyszerűbb megoldás, ha valaki telefont cserél. Az eredeti Google Pixel telefonok amíg működnek, ingyenes backup jár hozzájuk, így egy Google Pixel telefon használatával áthidalható a probléma. Elsődleges telefonként egyszerű a dolog, második telefonként szükéges lesz másolgatni a képeket és a telefonról feltölteni a Google felhőbe.

Sajnos ez sem egy örökérvényű megoldás, mert a Google Pixel telefonok is öregszenek. És mivel már szoftverfrissítést nem kapnak, lassan el fog majd jönni az a pixelek életében is a pillanat, amikor esetleg majd nem lesznek kompatibilisek a legújabb Google Photos alkalmazással. Még van addig pár évünk, de legyünk tisztába, hogy ez a megoldás inkább csak a probléma kitolása.

Második megoldás a Google One tárhely előfizetés. A 100GB-os fiók 6.900 forintért vásárolható. Így azzal a következő pár év kényelmesen kihúzható.

Google One csomagok

Előnye, hogy minden marad a régiben. Hátránya, hogy innentől teljesen ki vagyunk szolgáltatva a Google-nak, ha emelkednek az árak, vagy kevés lesz a 100 GB, akkor majd megyünk nagyobb csomagra, s maradunk a szolgáltatásba bebetonozva.

A harmadik megoldás saját tárhely megoldás választása. Erre a legjobb megoldás szerintem a Synology NAS vásárlása és annak a beüzemelése. Ez a megoldás akkor éri meg, ha van időnk, energiánk ezzel egy kicsit foglalkozni. Be kell állítani a NAS-t otthonra, ráadásul a kezdeti ár, amivel el tudunk indulni, jóval nagyobb, mint a Google tárhely megvásárlása. Egy NAS + merevlemezek vásárlása százezres nagyságrend, így ez a legdrágább megoldás.

Azaz abban az esetben éri meg, ha pl. egy teljes család, barátok fényképeit tároljuk, mert akkor a Google tárhely megoldásának az árai összeadódnak, így egy saját tárhely megoldás már anyagilag is megérheti. Illetve ha nem csak fényképek tárolására használjuk a NAS-t, hanem teljes backup számítógépekhez, telefonjainkhoz, stb. Ebben az esetben szinte teljesen függetlenné tehetjük magunkat a Google vagy bármi más nagy szolgáltatótól.

A Synology megoldás azért kényelmes, mert mindent “dobozolva” kapunk, a NAS egyszerűen működik, csak be kell dugni a konnektorba és hálózatot kell neki adni. Remek alkalmazások vannak telefonra, aminek segítségével a képek és videók mentése a NAS-ra pontosan úgy automatizálható, mint a Google Photos esetében.

Természetesen egy Raspberry Pi + merevlemez segítségével egy FreeNAS vagy NextCloud telepítésével költséghatékonyabban megoldható ugyanaz a szolgáltatás, viszont több feladatunk lesz majd vele.

Melyiket ajánlom?

Mindegyiket. 🙂 én mindhármat használom. Van egy Google Pixel telefonom. Több is van itthon, mert amikor a Pixel 2-5 telefonok megjelentek, az első Pixel olcsón beszerezhető volt az eBay-ről. Így a gyerekek is Pixelt használnak.

Van Google One előfizetésem, mert kinőttem az ingyenes 15 GB tárhelyet. Emiatt kénytelen voltam előfizetni. De a fényképeimet a Pixel segítségével teljes méretben tárolom a Google-nél. Ezenkívül minden adatom lokálban a házi NAS-on is le van mentve. Természetesen nem szükséges mindhármat egyszerre alkalmazni, illetve van egyéb alternatíva is. Ezeket kipróbáltam, használom, jó szívvel tudom ajánlani.

Adataink

Fontos, hogy ha még nem tetted meg, menj fel a takeout.google.com oldalra. Itt megtekinthető a Google szerverein tárolt adatunk. És mindent le is lehet tölteni. Hasznos tudatosság szempontjából is, hogy lássuk mennyi és milyen adatokat tárolunk magunkról a Google-nél. Hasznos akkor is, ha esetleg NAS vagy saját szerver irányába lépnénk tovább.

Don’t be evil

A fenti mondat volt a Google mottója a kezdetektől. Amikor Mountain View-ban jártam a Google főhadiszállásán, ez volt a vendég wifinek is a jelszava. A Google nem gonosz most sem. Viszont az évek során hatalmas multi lett a kezdeti kis cuki cégből. És egy multi pénzt kell, hogy termeljen. Ennyi.

A lényeg, hogy 2021. június 1-től meg fog változni a Photos. Erre figyelni kell. A Google sokáig ingyen adott pl. saját domain-en Google szolgáltatásokat. Aztán ez megszűnt. Viszont akik anno benne voltak, azoknak megmaradt. Hasonlóan a június 1-ig feltöltött képeid ott lesznek ingyenesen a jövőben is. Azonban június 1-től az új képek már tárhelyet fognak foglalni, vagyis pénzbe kerül majd. Erre figyelni kell. És megoldásra lesz szükség, mert el fog fogyni az ingyenes tárhelye mindenkinek.

Published by kobak

apa, tanár, geek