Mi legyen a Google Photos után?

by

in

A Google ügyesen magához édesgetett mindenkit. Ingyen fotó tárhely mindenkinek. Semmit nem kell tenned, csak telepíteni a Google Photos alkalmazást és hátradölni. A képeid biztonságban. Sőt! Ha megelégszel egy elég jó felbontással, akkor még tárhelyet se foglalnak a képeid. Csodálatos!

Kép megosztás, albumok, arcok alapján rendezés, stb. csodálatos dolgok, ingyen! És mindenki csendben elfelejtette, hogy nem Teréz anya üzemelteti az alkalmazást, hanem a Google. Egy for profit cég. Vagyis amikor valami ingyen van, akkor mi vagyunk az áru. Egy ideig ez elegendő is volt. De most már megelégelte a Google és pénzt akar a szolgáltatásért. Nem a már feltölött képek után, hanem a június 1. után feltöltött képek után! Ez sem teljesen igaz, mert nem kell fizetni a szolgáltatásért, azonban már a tárhelyünk rovására megy majd a feltöltés. Azaz hamar nagyon szűkös lesz az ingyenes 15 GB tárhely.

Merre tovább?

A legegyszerűbb megoldás, ha valaki telefont cserél. Az eredeti Google Pixel telefonok amíg működnek, ingyenes backup jár hozzájuk, így egy Google Pixel telefon használatával áthidalható a probléma. Elsődleges telefonként egyszerű a dolog, második telefonként szükéges lesz másolgatni a képeket és a telefonról feltölteni a Google felhőbe.

Sajnos ez sem egy örökérvényű megoldás, mert a Google Pixel telefonok is öregszenek. És mivel már szoftverfrissítést nem kapnak, lassan el fog majd jönni az a pixelek életében is a pillanat, amikor esetleg majd nem lesznek kompatibilisek a legújabb Google Photos alkalmazással. Még van addig pár évünk, de legyünk tisztába, hogy ez a megoldás inkább csak a probléma kitolása.

Második megoldás a Google One tárhely előfizetés. A 100GB-os fiók 6.900 forintért vásárolható. Így azzal a következő pár év kényelmesen kihúzható.

Google One csomagok

Előnye, hogy minden marad a régiben. Hátránya, hogy innentől teljesen ki vagyunk szolgáltatva a Google-nak, ha emelkednek az árak, vagy kevés lesz a 100 GB, akkor majd megyünk nagyobb csomagra, s maradunk a szolgáltatásba bebetonozva.

A harmadik megoldás saját tárhely megoldás választása. Erre a legjobb megoldás szerintem a Synology NAS vásárlása és annak a beüzemelése. Ez a megoldás akkor éri meg, ha van időnk, energiánk ezzel egy kicsit foglalkozni. Be kell állítani a NAS-t otthonra, ráadásul a kezdeti ár, amivel el tudunk indulni, jóval nagyobb, mint a Google tárhely megvásárlása. Egy NAS + merevlemezek vásárlása százezres nagyságrend, így ez a legdrágább megoldás.

Azaz abban az esetben éri meg, ha pl. egy teljes család, barátok fényképeit tároljuk, mert akkor a Google tárhely megoldásának az árai összeadódnak, így egy saját tárhely megoldás már anyagilag is megérheti. Illetve ha nem csak fényképek tárolására használjuk a NAS-t, hanem teljes backup számítógépekhez, telefonjainkhoz, stb. Ebben az esetben szinte teljesen függetlenné tehetjük magunkat a Google vagy bármi más nagy szolgáltatótól.

A Synology megoldás azért kényelmes, mert mindent “dobozolva” kapunk, a NAS egyszerűen működik, csak be kell dugni a konnektorba és hálózatot kell neki adni. Remek alkalmazások vannak telefonra, aminek segítségével a képek és videók mentése a NAS-ra pontosan úgy automatizálható, mint a Google Photos esetében.

Természetesen egy Raspberry Pi + merevlemez segítségével egy FreeNAS vagy NextCloud telepítésével költséghatékonyabban megoldható ugyanaz a szolgáltatás, viszont több feladatunk lesz majd vele.

Melyiket ajánlom?

Mindegyiket. 🙂 én mindhármat használom. Van egy Google Pixel telefonom. Több is van itthon, mert amikor a Pixel 2-5 telefonok megjelentek, az első Pixel olcsón beszerezhető volt az eBay-ről. Így a gyerekek is Pixelt használnak.

Van Google One előfizetésem, mert kinőttem az ingyenes 15 GB tárhelyet. Emiatt kénytelen voltam előfizetni. De a fényképeimet a Pixel segítségével teljes méretben tárolom a Google-nél. Ezenkívül minden adatom lokálban a házi NAS-on is le van mentve. Természetesen nem szükséges mindhármat egyszerre alkalmazni, illetve van egyéb alternatíva is. Ezeket kipróbáltam, használom, jó szívvel tudom ajánlani.

Adataink

Fontos, hogy ha még nem tetted meg, menj fel a takeout.google.com oldalra. Itt megtekinthető a Google szerverein tárolt adatunk. És mindent le is lehet tölteni. Hasznos tudatosság szempontjából is, hogy lássuk mennyi és milyen adatokat tárolunk magunkról a Google-nél. Hasznos akkor is, ha esetleg NAS vagy saját szerver irányába lépnénk tovább.

Don’t be evil

A fenti mondat volt a Google mottója a kezdetektől. Amikor Mountain View-ban jártam a Google főhadiszállásán, ez volt a vendég wifinek is a jelszava. A Google nem gonosz most sem. Viszont az évek során hatalmas multi lett a kezdeti kis cuki cégből. És egy multi pénzt kell, hogy termeljen. Ennyi.

A lényeg, hogy 2021. június 1-től meg fog változni a Photos. Erre figyelni kell. A Google sokáig ingyen adott pl. saját domain-en Google szolgáltatásokat. Aztán ez megszűnt. Viszont akik anno benne voltak, azoknak megmaradt. Hasonlóan a június 1-ig feltöltött képeid ott lesznek ingyenesen a jövőben is. Azonban június 1-től az új képek már tárhelyet fognak foglalni, vagyis pénzbe kerül majd. Erre figyelni kell. És megoldásra lesz szükség, mert el fog fogyni az ingyenes tárhelye mindenkinek.