a méret a lényeg

by

in

Mosolyogva tekintek végig a mostani okostelefon és tablet kínálaton. A tabletek 10″ mérettel kezdtek, azzal lettek igazán sikeresek. Majd elindultak szépen a 6″ felé. iPad a maga közel 10″ méretével, majd érkezett az iPad mini. Android vonalon voltak kisebb méretben próbálkozások, de az első Honeycomb eszköz a 10″-os Motorola Xoom volt. Samsung és a többiek is ebben a méretben hozták ki a tabletjeiket először.

Miközben a tabletek elkezdtek összemenni, a telefonok elkezdtek megnőni. És mostanra elmondhatjuk, hogy egyre kevésbé különül el a telefon a tabletektől.

Épp az Amazon gyerekekenek szánt tabletjét nézegettem, ami elérhető 6″-os méretben.  Mindeközben a Huawei MediaPad M1 teljes értékű telefon szoftvert kapott. Mindezt 8″-on. Vagyis 6″ tablet, 8″ telefon?! Hogy is van ez?

Megnőtt az iPhone és az Android Nexus család is közel 6″-os kijelzővel hozta ki a legújabb telefont. Ennek kapcsán gondolkodtam el, hogy mi a különbség a tablet és a telefon szavak között.

Van egyáltalán különbség? Meg kell különböztetni ezeket az eszközöket?

Amikor a tabletek forradalma elindult, akkor a telefonok kicsik voltak, így adott volt az igény a nagyobb méretű érintőképernyőre. Vagy nagyobb számítási kapacitásra, erőre. Mostanra a telefonok megnőttek, bivalyerősek lettek, s közben a tabletek könnyebbek lettek, megjelentek kisebb méretben is. Így teljesen összeért a két kategória. Azt gondolom, hogy egyre kevesebb ember fogja azt gondolni, hogy neki mindkét eszközre szüksége van.

Az Asus nem most gyártotta le az első PadFone termékét. Ők újragondolták pont ezt a koncepciót. Kell-e telefon és tablet is?

A kérdést meg is válaszolták: Nem. Amire esetleg szükséged lehet, az egy nagyobb kijelző a telefonodnak. És ők ezt a fenti módon oldották meg.

Hasonlóan megelőzte korát, s kicsit persze túl ambíciózus is volt az Ubuntu terve. Amikor nem egy képernyőbe bujtatták a telefont, hanem a telefon szoftverébe rejtették el azt a tudást. Vagyis a telefonod a számítógéped, s csak egy monitorra, klaviatúrára van szükséged azon kívül.

A mai világban nem az a fontos, hogy mit csinálsz, mit álmodsz meg, hanem, hogy azt jókor teszed-e. Így volt ez az okostelefonok, s a tabletek piacán is. Kész van-e a piac most egy újabb változásra?

A tablet piac azt gondolom, hogy megakadt. Nincs hova továbblépni. Egyik oldalról a laptopok veszik el a levegőt, másik oldalon a telefonok növekednek. Ideje újragondolni a tablet koncepciót!

Az Amazon által felvázolt gyerek tablet remek irány. Ha engem most kérdeztek, akkor a tabletek túlélése a gyerekszoba és az iskolapad. Ti mit gondoltok?