mi az a medium.com?

by

in

A medium.com olyan, mint GMail. Ezen most valószínűleg páran meglepődtök. Abban az értelemben, hogy annak az indulásakor éreztem ugyanezt a be akarok kerülni játékot, s emiatt speciális helyzetet. A medium egy új blog felület. Blog vagy mikroblog, ezek között nem szabok különbséget. Tulajdonképpen a blogolás Twitterje akar lenni. A Twitter letisztultságát, egyszerűségét akarták a fejlesztők átültetni az oldalba. A bejelentkezés is Twitter autentikációval lehetséges.

A felület szép, egyszerű, tényleg csak az írásra kell koncentrálni. Nincs biztonsági frissítés, plugin update, spam kommentek hajkurászása, stb. Cserébe persze messze nincs meg az a testreszabhatóság és szabadság, mint amikor saját motoron blogolunk. Döntse el mindenki, mit szeret jobban. 🙂

Belépés után, új bejegyzést lehet írni, piszkozatainkat nyithatjuk meg, ezenkívül saját adatok, aktivitás, s kapunk egy statisztikát is.

medium.com stats

Viszont nincs lehetőség pl. saját Google Analytics kód megadására, pedig azt még a megboldogult Posterous és a Tumblr is támogatja. Kénytelenek vagyunk a Medium által adott adatkora hagyatkozni.

A beíró felületet nagyon hamar megszerettem. Remek. Egyetlen bajom, amit le is írtam itt, hogy videót nem tudok embeddelni, vagyis megjeleníteni a bejegysésen belül. A többi extra gombra, amik pl. a WordPress felületen megvannak, nem is nagyon van szükségem, elegendő a Medium által adott pár gomb.

Összességében két gyors bejegyés után is felemásak az érzéseima felülettel kapcsolatban. Néha fogok oda is írni, de számomra messze van az elsődleges blog felülettől.


Comments

5 responses to “mi az a medium.com?”

  1. Jelen formájában viszont nem igazán segíti kisebb közösségek létrejöttét. Engem például zavar, ha egy magyar felhasználó angol kollekcióba pakolja a bejegyzését (pl.: I.M.H.O.), amikor csinálhatna saját csoportot is -> ez viszont elég hülyén van megoldva, mert vagy átbogarászod milyen collection-ök vannak, vagy csinálsz sajátot, de így meg belefuthatsz abba, hogy egy témára pl. öt közel azonos nevű születik.

    1. Egyelőre csak gründolják a pénzt, létező termék még sehol – mondjuk amit látunk az jópofa (luv markdown).
      A marquee meg olyan, mint a medium: ha nincs odabent ismerős, aki bevisz, akkor ki kell várni a kilométeres sor bejutását.

  2. Igen, ez a téma szerinti meghatározás – bár az egyik alapelve a Mediumnak – nem igazán kedvez sem a honi tartalomnak, sem a kreativitásnak, amit viszont maga a médium (pun intended) hivatott előcsalogatni. A szerkesztőfelület majdnem tökéletes: még nem néztem meg minden beállítási lehetőséget (ha van olyasmi egyáltalán), de engem speciel kifejezetten zavar, hogy nem scrollozik a szöveggel, így ha leértem a képernyő aljára, akkor tekerhetek lefelé, hogy lássam is, mit írok. Nyilván fejlesztési fázisban van még sok részlet, de azért ez talán mégis alapvető dolog lenne.

    A Ghost ígéretes – meglátjuk, mi lesz belőle, markdown ftw! 😀