mi az a medium.com?

A medium.com olyan, mint GMail. Ezen most valószínűleg páran meglepődtök. Abban az értelemben, hogy annak az indulásakor éreztem ugyanezt a be akarok kerülni játékot, s emiatt speciális helyzetet. A medium egy új blog felület. Blog vagy mikroblog, ezek között nem szabok különbséget. Tulajdonképpen a blogolás Twitterje akar lenni. A Twitter letisztultságát, egyszerűségét akarták a fejlesztők átültetni az oldalba. A bejelentkezés is Twitter autentikációval lehetséges.

A felület szép, egyszerű, tényleg csak az írásra kell koncentrálni. Nincs biztonsági frissítés, plugin update, spam kommentek hajkurászása, stb. Cserébe persze messze nincs meg az a testreszabhatóság és szabadság, mint amikor saját motoron blogolunk. Döntse el mindenki, mit szeret jobban. 🙂

Belépés után, új bejegyzést lehet írni, piszkozatainkat nyithatjuk meg, ezenkívül saját adatok, aktivitás, s kapunk egy statisztikát is.

medium.com stats

Viszont nincs lehetőség pl. saját Google Analytics kód megadására, pedig azt még a megboldogult Posterous és a Tumblr is támogatja. Kénytelenek vagyunk a Medium által adott adatkora hagyatkozni.

A beíró felületet nagyon hamar megszerettem. Remek. Egyetlen bajom, amit le is írtam itt, hogy videót nem tudok embeddelni, vagyis megjeleníteni a bejegysésen belül. A többi extra gombra, amik pl. a WordPress felületen megvannak, nem is nagyon van szükségem, elegendő a Medium által adott pár gomb.

Összességében két gyors bejegyés után is felemásak az érzéseima felülettel kapcsolatban. Néha fogok oda is írni, de számomra messze van az elsődleges blog felülettől.

Published by kobak

apa, tanár, geek

5 replies on “mi az a medium.com?”

  1. Jelen formájában viszont nem igazán segíti kisebb közösségek létrejöttét. Engem például zavar, ha egy magyar felhasználó angol kollekcióba pakolja a bejegyzését (pl.: I.M.H.O.), amikor csinálhatna saját csoportot is -> ez viszont elég hülyén van megoldva, mert vagy átbogarászod milyen collection-ök vannak, vagy csinálsz sajátot, de így meg belefuthatsz abba, hogy egy témára pl. öt közel azonos nevű születik.

    1. Egyelőre csak gründolják a pénzt, létező termék még sehol – mondjuk amit látunk az jópofa (luv markdown).
      A marquee meg olyan, mint a medium: ha nincs odabent ismerős, aki bevisz, akkor ki kell várni a kilométeres sor bejutását.

  2. Igen, ez a téma szerinti meghatározás – bár az egyik alapelve a Mediumnak – nem igazán kedvez sem a honi tartalomnak, sem a kreativitásnak, amit viszont maga a médium (pun intended) hivatott előcsalogatni. A szerkesztőfelület majdnem tökéletes: még nem néztem meg minden beállítási lehetőséget (ha van olyasmi egyáltalán), de engem speciel kifejezetten zavar, hogy nem scrollozik a szöveggel, így ha leértem a képernyő aljára, akkor tekerhetek lefelé, hogy lássam is, mit írok. Nyilván fejlesztési fázisban van még sok részlet, de azért ez talán mégis alapvető dolog lenne.

    A Ghost ígéretes – meglátjuk, mi lesz belőle, markdown ftw! 😀

Comments are closed.