miért jó, miért szeretem?

by

in

Kezdeném azzal, hogy ez most nem egy unalmas technikai szakzsargonokkal teletűzdelt írásnak készül, hanem egy egyszerű leírásnak, hogy nekem miért tetszenek annyira az apple termékei.

Réges régóta megvannak a bajaim a windows-zal (na, ezt meg hogy írják helyesen?!). Ezeket most nem részletezném, de azt hiszem elég megemlíteni a vírusokat, kémprogramokat, kék képernyőt, s mindenki tudja miről beszélek. Ezek elől menekülve kötöttem ki a Linuxnál. Mostanáig örömmel használtam, s használom is továbbra is. (most is éppen)

Azonban a szememet tágra nyitva vettem észre, mikor Bammi (egy nagyon kedves barátom) ibookját a kezembe vettem, hogy az OSX sokban hasonlít az általam használt Linuxokra. Persze nem nagyon, de mégis…ja és nagyon szép. (tudom, ez szubjektív) Akkor még nem tudtam a unix/bsd alapokról.

Aztán amikor kijött a hír, hogy az apple átjön x86 platformra (magyarul normál pc alapú gépeket fog használni), akkor nagyon megörültem, s elkezdtem újra érdeklődni az alma iránt. Ki is próbáltam az osx86ot, de az nekem túl beta volt arra, hogy használjam. Mindenesetre fura érzés volt a laptopon OSX-et bootolni. Azonban driverek, s megfelelő vas hiányában ledaráltam.

Aztán elcseréltem a Palmomat (egy vakuval kiegészítve), s lett egy iPodom. Az első apple termékem! 🙂 Azóta is nagyon szeretem. Sőt azóta már Geri is begajdult, s ő is vesz/vett magának egyet. 😉

És most hétvégén megtörtént, befejeztem egy nagyobb cserét, a PC-met eladtam (darabokban), s abból összeállt a G4-es powermac. Nem egy mai darab, de kiválóan működik. Nem gyorsabb, de több dologban megközelíti a pc-met.

Miben más, mint egy windows?

 • A telepítésnél már szép grafikus környezet fogad (pedig csak Panther van rajta), s teljesen egyértelmű a telepítés.
 • Telepítés után nincs driver telepítés, újraindítás, újabb újraindítás, mint a windowsnál. Mindent kezel, mindent tökéletesen használ. A bootolás folyamata nincs fél perc (G4 400, 5 éves gép).
 • Programok telepítése gyerekjáték. Vagy telepítő van hozzájuk, vagy csak be kell dobni a megfelelő helyre a programot (értsd, ahogy mondom, megfogod, s bedobod a megfelelő könyvtárba)
 • Programválaszték kiváló. Mac programok is vannak, de lehet fordítani magunknak free unix programokat is (ez egy kicsit haladóbb dolog, de ez se veszélyes)
 • Szép letisztult környezet, könnyű kezelhetőség. Beállítások elérhető helyen vannak, nem kell keresgélni valahol a start menüben. A programok a dockban vannak, s nem szanaszétszórt parancsik közt kell keresgélni
 • Nincs újraindítás. Igazából kikapcsolni se feltétlen kell. Nálam általában alszik a gép. Ekkor mindent lekapcsol, elnémul, viszont egy gomb nyomásra 2 mp alatt újra működik
 • Csak angolul van (nekem legalábbis a panther). De azt hiszem egyébként se nagyon van használható fordítás (javítsatok, ha nincs így). Szerintem jobb is így. Személy szerint nem szeretem a magyarra fordított programokat.

Linuxhoz hasonlítva:

 • Működik out of the box. Nem kell kernelt fordítani (nem tudom, hogy lehet-e). Ati, Nvidia grafikus kártyák driverei egyből tökéletesen mennek.
 • Minden perifériát 100%-osan kezel.
 • Linuxra elérhetetlen (vagy csak nagy gányolással telepíthető) programokat gombnyomás beszerezni, telepíteni, de ott van a teljes értékű bash, xterminál, ha szükség lenne ssh-ra, egyebekre.

Röviden ennyi…csak ne lenne olyan borsos az ára az újabb G4-eseknek, meg a G5-ösöknek. Majd meglátjuk mi lesz a platform váltás után.

(Oldman, a screenshotok is jönnek majd…)


Comments

One response to “miért jó, miért szeretem?”

 1. heeeeee és nem is szólsz báz? 🙂 NA akkor holnap megyek és meglátogatlak már 😉