Okostelefonok az oktatásban

Az elmúlt két szombatot két különböző konferencián töltöttem. A múlt heti konferenciát már megemlítettem, tegnap pedig a Digitális Pedagógus konferencián tartottam az egyik nyitó előadást.

A téma a címbeli, okostelefonok az oktatásban.

Okostelefonok az oktatásban from Balazs Koren
Letöltés pdf formátumban

2014-et írunk. A diákok hazamennek, s a Facebookon folytatják a szünetben megkezdett beszélgetéseket. Wikipedián keresik meg mikor élt Napoleon, s úgy nőnek fel, hogy minden egy kattintásra van tőlük. A tanteremben ezzel szemben azzal szembesülnek, hogy minden lassú, régi.

Hogyan lehet okostelefonokat, tableteket bevonni az oktatásba? Olyan eszközöket alkalmazni, amiket a diákjaink is használnak mindennapjaik során. Ne érezzék úgy, hogy az iskolapadba beülés egy időutazás. S nem csak történelem órán.

such outdated technology...

Az okostelefonok, s modern eszközök oktatásban való használatával szemben általában az az általános kifogás, hogy “de akkor nem fog figyelni a diák az órán”. Mással fog foglalkozni, megnézi a dolgozat megoldását az Interneten, beszélgetni fog a társaival, stb. Ezek a kifogások részben jogosak. Nem véletlenül tiltja az iskoláink házirendje a telefonhasználatot, s veszi egy kalap alá az összes szórakoztatótechnikai eszközzel. Észre kell azonban venni, hogy nem csak erre való az okostelefon. Ellenségből barátot! Az okostelefon alkalmas tanulásra. Sőt, nem csak, hogy alkalmas, de kiváló eszköz arra.

Miért pont okostelefonok? Mert az okostelefon nem csak egy telefon. Az okostelefon a következő eszközöket foglalja magába:

  • kamera (fényképezőgép és video)
  • számológép
  • webböngésző
  • e-mail kliens
  • kapu mindenféle online kapcsolattartó, közösségi oldal felé
  • iránytű
  • gps
  • gyorsulás és sebesség mérő
  • játék

A felsorolt funkciók mindegyikére 1-1 célszerszám szinte elérhetetlen volt eddig az iskolákban. Kevés iskola rendelkezik gyerekek számára kiadható videokamerával, vagy pl. gyorsulás mérővel fizika órai használatra. Mára az okostelefonokban ezek a funkciók mindenki számára elérhetővé váltak. Azonban a funkcionalitás hiába adott, ha nem használjuk azokat. Sajnos sok esetben a diákjaink sem ismerik ezeket a funkciókat, lehetőségeket, s eszközeiknek képességeinek is csak 1-1 apró szegmenség használják.

Hiszek abban, hogy az iskolának és az oktatásnak feladata, hogy megtanítsa a diákjainkat az életben való boldogulásra. Ahogyan én még technika órán szöget beverni, s gombot felvarrni is tanultam (nem mondom, hogy rendszeresen alkalmazom), úgy azt gondolom, hogy a mai generációnak elengedhetetlen az okostelefonok, okos eszközök használatának az elsajátítása. És a használat nem merül ki abban, hogy le tudja tölteni az Angry Birds legújabb verzióját.