Richard Stallman Budapesten

by

in

Már jó ideje hangos a magyar online blogvilág arra fogékony része, hogy RMS (Richard Matthew Stallman) Budapestre látogat. Hamarosan a második menet következik, amikor mindeki beszámolókat ír az eseményről. Ez a bejegyzés ennek a második hullámnak a része.

RMS in BudapestStallman első ránézésre egy hajléktalan, vagy egy hippi látszatát kelti. Ebből a hajléktalan cimke nagyon gyorsan felejtendő, a hippi viszont továbbra is érvényben marad.

Stallman nevéhez köthető a Free Software Foundation, a Defective by Design, illetve a GNU. A szabad szoftver, s az emberi szabadság harcos védelmezője. RMS minden alkalommal kiemeli, s megkülönbözteti az ingyenes és a szabad szoftvert. Ezenkívül egy újabb skatulyában tartja az opensource programokat.

A szabad szoftver lényege, hogy az embereknek semmilyen kompromisszumot nem kell kötniük a használatuk közben. A programmal együtt hozzáférhető a forrás is, s így ha változtatnánk valamin, akkor lehetőségünk van arra.

Ami eztán érdekes volt az az iskolákra vonatkozó megjegyzése, miszerint az oktatásban csak free software használható:

A dologgal egyébként egyetértek, ezért is van a Deák Téren, amióta rendszergazda vagyok linux a gépterem minden egyes számítógépén.

Ezutána copyright történelmi áttekintése következett, s felvázolta, hogy a copyright jelenlegi helyzetben nincs rendben a világban. És ezen változtatni kell. Ennek a részleteit biztosan leírja majd Kelt az Origó techbázis rovatában, így most nem mennék bele ennek ecsetelésébe. Részletes összefoglaló az eseményről itt.

A kérdésrovat végén pedig valaki feltette a kérdést, hogy elénekelne-e. A válasz igen volt, én meg igyekeztem gyorsan újra előkapni a kamerát, hogy rögzíthessem. Az eleje lemaradt, meg kicsit félre van fókuszálva, de énekel. 🙂

Képek az eseményről pedig ebben a flickr setben.

Majd egyszer, ha sok időm lesz belemegyek abba a gondolatmenetbe, hogy RMS előadásának meghallgatása után hogy képzelem, hogy iPodot hallgatva apple gépen írom ezt a bejegyzést, s a képeket, s videókat nem saját szerveren tárolom. 🙂