Statisztika oktatás mesterséges intelligencia segítségével

Avagy itt a legújabb Excel alkalmazás Androidra. Hosszú ideig el se tudtam volna képzelni, hogy Excelt ajánljak bárkinek, de ez az idő is elérkezett. 🙂 A Microsoft legújabb Androidos Excel verzióját felokosították olyan funkciókkal, amikre már régóta vártunk. Kapott mesterséges intelligenciát. Persze ez még nem a Skynet és odébb van, amikor majd az Excel önálló életre kel. Azonban ez a funkció a táblázatkezelőben szerintem simán fantasztikus.

With Insert Data from Picture, you can take a picture of a hand-drawn or printed data table with your Android device and convert that analog information into an Excel spreadsheet with a single click. New image recognition functionality automatically converts the picture to a fully editable table in Excel, eliminating the need for you to manually enter data. Insert Data from Picture will be available in preview for the Excel Android app soon.

Aláhúzás a végén tőlem. Forrás a Microsoft blog. Vagyis képes lesz az Excel nyomtatott táblázatokat, grafikonokat fénykép alapján szerkeszthető táblázattá konvertálni. Egyelőre még preview és hamarosan, de a fenti gif alapján bíztató a helyzet.

Miért lesz jó ez? Képzeljetek el ezen a ponton egy matematikaórát! Statisztika tananyag. A tanár nem unalmas tankönyvi példákkal áll elő. De akár azokat is vehetjük. A tankönyvben található táblázatot lefényképezik a diákok. Ezután az adatokat elkezdhetik alakítani. Excel segítségével új adatokat felvinni, statisztikai mutatókat számolni, stb.

Vagy mindenki behoz 1-1 táblázatot, statisztikát az újságból, választási előrejelzések, Volkswagen Diesel botrány adatok, globális felmelegedés, hitel várható törlesztőrészlet, stb. Ezeket pedig az órán mindenki be tudja scannelni a telefonja segítségével. Készül belőle egy táblázat, amiben le lehet ellenőrízni a cikkben olvasható elemzéseket, javaslatokat.

De ha elrugaszkodunk a statisztika órától és visszatérünk a való életbe, akkor mostantól bárki ránézhet pl. egy banki kivonatra, gáz éves elszámolóra, vagy éppen közösköltségkimutatásra és befényképezheti magának egy excelbe. Onnantól könnyen átláthatóvá teheti és ellenőrízheti az addig esetleg csak papiron látott táblázatot. Grafikonokon ábrázolhatja a költéseit, vizualizálhatja mikor hogy változtak a havi költségek. A sor a végtelenségig fokozható.

Eddig nem volt lehetőség erre? Dehogynem. Eddig viszont ezek a funkciók kizárólag akkor voltak megvalósíthatók, ha valaki manuálisan bepötyögte az adatokat. Innentől nem lesz szükség erre. Ezt a terhet, munkát veszi le a vállunkról a Microsoft az Excel legújabb verziójával.

A funkció természetesen az elején nem lesz tökéletes. De ez ne szegje senki kedvét, folyamatosan fejlődni fog. És ahogy a háttérben futó Mesterséges Intelligencia fejlődik, úgy válik majd egyre pontosabbá a beolvasás és jobban használhatóvá az alkalmazás.

Itt az excel appot Androidra, de a Data from Picture funkcióra ezekszerint sajnos még egy kicsit várni kell:

The Insert Data from Picture feature will be available in preview for users signed up for the Office 365 Insiders Program on the Android Excel app soon.

Forrás: Microsoft blog