tanárként a közösségi weben

Már régóta nem hagy nyugodni a gondolat, hogy leírjam véleményemet a címbeli állapotról. A dolog apropója a mai indexes cikk, ahol a szerző leírja, hogy az emberek sokkal többet árulnak el magukról egy-egy facebook profil oldalon, mint egyébként bárhol máshol.

A szociális webJobb oldalon a máshol szekcióban linkelve vannak azok az oldalak, ahol megtalálsz. alatt értem a blogok, facebook tumblr, twitter, posterous, last.fm, s hasonló oldalakat. Ezeken a szolgáltatásokon mára már nem csak az úgynevezett kockák vannak jelen, hanem mindenki. Ahogyan az iwiw elkezdett unalmassá válni, úgy kezdett el mindenki kertet építeni a facebookon. És felkerültek a bulifotók, napvilágot láttak az egyébként nem biztos, hogy annyi embernek szóló kellemetlen sztorik is. Lett egy másfajta nyilvánosság, amit a diákok, de az idősebbek is nagyon nehezen kezelnek.

Vicces, hogy én ezt idejekorán megtanultam, amikor még 7-8 évvel ezelőtt egy eldugott weboldalra a diákjaim ráleltek, s belépve az infóterembe különböző partyfotók fogadtak a monitorokon. Azóta sok dologra jobban odafigyelek. 🙂

Tudva, hogy sok diákom személyes dolgokat is megoszt facebookon főleg, de iwiw, s egyéb helyeken is, így én nem jelölök be senkit, mert nem szeretném kellemetlen helyzetbe hozni. A tanára bejelölte, így persze, hogy ismerjük egymást, tehát visszautasítani nem igazán lehet. Ha viszont visszaigazolja, akkor olyan információk birtokába kerülök, ami nem tartozik rám.
Ha azonban egy diák megtisztel a bizalmával, s bejelöl, akkor boldogan visszaigazolom Őt.


Posted

in

by

Tags: