aperture 3

Tegnap végre megjelent. Még nem próbáltam ki, mert teljesen el vagyok havazva, de leírom, hogy mi az, ami miatt még kipróbálatlanul, de annál nagyobb várakozással tekintek a termékre.

Van benne videó támogatás. Amikor a flickr bevezette a videófeltöltést, még group is alakult a videók elűzésére az oldalról. Azóta csend van ekörül, s nem ment át youtube konkurensnek a flickr. Amikor bejelentették a d90-et, akkor értetlenül álltam a beépített videófunkció előtt, de mára már örülök neki. És akkor ott a lightroom, aperture, bridge, iPhoto, capture nx, picasa, stb. amik kiválóan alkalmasak a képek katalogizálására, de a videókat nem tudtuk beletenni. Most ez megváltozott. Nekem sokat fog egyszerűsíteni a rendszerezésemen.

Van benne faces. Parasztvakítás, tudom, de praktikus, ha nem csak tagelem a képeket az alapján, hogy ki van rajta, hanem mindez akár félautomatikusan, de működni tud. ( iPhotoban, amikor próbáltam 2-3 kép után már egész sok használható ajánlatot hozott fel)

64 bit. Megint lehet, hogy csak jól hangzik, de ha gyorsabb lett ettől, az nagyon örömteli.

Flickr, facebook export. Végre nincs külső plugin, egyéb cucc. A dolog a rendszer része.

Presets. Már a lightroom 1.x szériának is része volt, s ez hiányzott a legjobban, amikor financiális okokból végül a lightroom 2 helyett az aperture 2 mellett döntöttem.

Brushes. Végre. Az apple nagyon lassan hozza be a sokszor máshol már használt eszközöket, de végre ez is itt van.

És nem utolsó sorban két kedvenc sztárfotósom (Chase Jarvis és Joe McNally) is részt vett a fejlesztésekben, s már régebb óta haszálják. Ha lesz rá érkezésem, akkor ma lekapom a 30 napos próbát.


Posted

in

by