tartalom fogyasztás

by

in

Hosszú ideje keresem az ideális módját a tartalom fogyasztásnak, illetve újra hasznosításnak. A helyzet, hogy rengeteg helyen érkezik információ. Twitter, RSS, Google Plus, Facebook mellett az e-mail ahonnan az érkező tartalmat fel kell dolgozni. Sokáig nézett ki úgy a böngészőm, mint egy karácsonyfa. Sokszor 30-40 nyitott tab várta, hogy foglalkozzak vele valamikor.

Jelenleg a bejövő érdekes információk a Pocketbe kerülnek. A Pocketet azért szeretem, mert bárhol érkezik az információ, pillanatok alatt el tudom oda tárolni. Böngésző pluginek, ezenkívül mobil kliens segítik az életünket.

pocket

A Pocket szigorúan átmeneti tároló. Egy kicsit hosszabb ideig tárolódnak azért itt a dolgok, mint a böngészőben. Mint írtam Firefox és Chrome között pattogok, s ebből a szempontból Firefox párti vagyok. A Firefox alapértelmezés szerint nem méretezi a tabokat, hanem azok “kicsúsznak”, ha túl sok van. Ezt utálom, s így arra vagyok kényszerítve, hogy a képernyőn éppen elférő mennyiségű tabbal dolgozzam. Chrome használat esetén általában akkor kapok észbe, hogy be kellene zárni párat, amikor már nem látszanak a faviconok.

Amikor aztán elkezdem feldolgozni a Pocketet, akkor onnan három dolog történhet a bekerült tartalommal:

  1. Utólag belátom, hogy értéktelen tartalom, esetleg csak valami gyorsan megtekintendő tartalom volt. Ilyen pl. vonat menetrend, ami fontos, hogy könnyen és gyorsan előhívható legyen, de egy idő után aktualitását veszíti.
  2. Értékes dolog, ezért elmentem a delicious könyvjelzőim közé.
  3. Érdekes, esetleg vicces tartalom, meg szeretném osztani a világgal is.

buffer_androidA 3. esetben a kérdés, hogy ez önmagában értékes (esetleg csak vicces), akkor megy a bufferbe. A buffer lényege, hogy a jó gondolatok nem azonnal kerülnek ki, s így nem egymás után küldök 30 twittet. A buffer azokat ügyesen időzíti. Másik előnye, hogy nem csak Twitter, hanem az összes fontos közösségi média oldalt kezelni tudja. Az ingyenes verziónak vannak korlátai, de normál esetben elegendő az is.

Vannak azok a tartalmak, amik önmagukban nem állnak meg, esetleg hihetetlen gondolataim támadnak velük kapcsolatban. Ezek kerülnek itt a blogon megosztásra.

Nem tökéletes még a workflow, de dolgozom rajta. Ideális lenne, ha minden nap végén kb fél óra-óra alatt végig tudnék menni a Pocketbe került tartalmakon, s a nap végén mind az inbox, mind pedig a Pocket üres lenne.

Ezt még nem tudtam megoldani, de hétfőre általában sikerül megvalósítani. Nektek mi a módszeretek?