vitorlásversenyek

by

in

Nem titok, hogy több év windsurf után eljutottam a vitorlázásig. És 2015 tele van remek vitorlás eseményekkel. Persze lehet, hogy előtte is így volt, csak akkor még történhettek ezek az események anélkül is, hogy én felfigyeltem volna rájuk.

Volvo Ocean Race

A Volvo Ocean Race a világ talán leghíresebb földkerülő vitorlásversenye. Az, hogy a kanapéról ülve követhetjük a verseny aktuális állását, az egy dolog, de ezenkívül még online játékban saját hajóval is indulhat az ember. Itt minden paramétert figyelembe kellett venni, s az aktuális szélhelyzetnek megfelelően hajózni a kis virtuális vitorlással.

Virtual Regatta

A versenyről az index, s sok más magyar hírportál is beszámolt. A virtuális verseny a valódival párhuzamosan történt, s a szakaszok nyertesei személyesen mehettek ki a kikötőbe megismerkedni a csapatokkal, a valódi versenyzőkkel. Érdemes megnézni az összefoglalókat, ha valaki esetleg lemaradt volna az eseményről.

Kékszalag

Most megy a Kékszalag, ami a jelenlegi szélhelyzetből adódóan egy erős türelemjáték. Akit egyébként a Kékszalag, s a balatoni vitorlázás egy kicsit is érdekel, érdemes elolvasni Litkey Farkas könyvét.

Kékszalag    GPS nyomkövetés

És a Kékszalag is nyomonkövethető. Reggelre az élmezőny beér Füredre, de ha az időjárás marad, akkor a pénteken Balatonra indulók is sok vitorlást láthatnak majd még kint a vizen.

Stena Match Cup

Ez egy kis jelentéktelen verseny az előzőekhez viszonyítva. Azonban mivel tavaly éppen akkor jártunk kint Göteborgban, ellátogattunk az eseményre. Nagy élmény volt. A meseszép Marstrand szigetén rendezik minden évben a Stena Match Cup svédországi fordulóját.

America’s Cup

Az Amerika Kupája idén európai fordulóval is rendelkezik, s idén úgy tűnik Göteborg Svédországban a vitorlás versenyek otthona. A Volvo Ocean Race hajói is ide futottak be, a Stena Match Cup is tulajdonképpen Göteborg és vonzáskörzete, s az America’s Cup is itt lesz augusztus végén.

Connected world

És a mai nap már abban a világban élünk, hogy mindegyik verseny az Interneten is nyomonkövethető. A VOR minden kifutást, kikötői versenyt, befutót élőn közvetített a YouTube segítségével. A Periscope megjelenésével egyre többen a kikötőkből, press hajókról az app segítségével készítettek saját stream-et. A Kékszalag hajóiról is pontos gps adatokat kapunk, s térképen követhető, merre járnak. Stena Match Cup is mindent közvetít, s az America’s Cup se hiszem, hogy elmaradna a többiektől.

Így mindenki, aki nem tud ott lenni ezeken az eseményeken személyesen, abban a szerencsés helyzetben lehet, hogy online követni tudja. Ha pedig ott vagytok a helyszínen, akkor az okostelefonnal nem csak képeket lehet készíteni, hanem pillanatok alatt meg lehet fejteni, hogy az adott hajón kik ülnek, merre tart, épp hányadik helyen áll, s ki mit reggelizett. Az utóbbit azért nem biztos, de némi lehetőséget a fejlődésre hagyni kell a rendszerben!