zene, zaj, csend

Három állapot. Három ellentét. Mutass három halmazt, aminek a metszete üres, de bármely kettő metszete nem az. A válasz lehetne akár a bejegyzés címe is. Azonban most nem merülünk el a halmazelmélet gyönyörű világában

Zene

Muzsika, be a fülbe, szól, s minden szép. Van zene rossz kedvre, jó kedvre, munkára, pihenésre, mindenre. Nap, mint nap bekapcsoljuk, szól, s szeretjük. Néha már észre se vesszük, hogy nincs csend. Mindig szól, zúg, berreg valami.

Néha a zene a zaj. Betüremkedik a falon át a szomszédtól, kihallatszik az előtted ülő gyerek füleséből, s zavar. Zaj, ki kell kapcsolni. Nem jó. A túl hangos zene is zaj. Talán Te is jártál már olyan koncerten/fesztiválon, ahol a hangosításnak köszönhetően sokkal inkább volt zaj, mint zene.

A zajban elveszik a lényeg.

Csend

Béke, nyugalom. És mégis olyan ritkán van ilyen. Emlékezz vissza, mikor volt utoljára csend körülötted. Amikor nincs se zene, se zaj. Amikor nem töri meg semmi a nyugalmadat, a békét. Amikor lehetőséged van magadba nézni, gondolkozni, elcsendesedni, imádkozni. Amikor csak Te vagy.

Béke, nyugalom? Egy frászt. Magány, félelem. Hol a play gomb?! Zenét, valamit, ami megszünteti ezt a lehetetlen állapotot!

Zaj

Megtöri a csendet. Visszavisz a rohanásba, a hétköznapokba. Nem hagy elmélázni, elgondolkozni, elcsendesedni. Pedig szüksége lenne mindenkinek a csendre.


Posted

in

by

Tags: