zene, zaj, csend

by

in

Három állapot. Három ellentét. Mutass három halmazt, aminek a metszete üres, de bármely kettő metszete nem az. A válasz lehetne akár a bejegyzés címe is. Azonban most nem merülünk el a halmazelmélet gyönyörű világában

Zene

Muzsika, be a fülbe, szól, s minden szép. Van zene rossz kedvre, jó kedvre, munkára, pihenésre, mindenre. Nap, mint nap bekapcsoljuk, szól, s szeretjük. Néha már észre se vesszük, hogy nincs csend. Mindig szól, zúg, berreg valami.

Néha a zene a zaj. Betüremkedik a falon át a szomszédtól, kihallatszik az előtted ülő gyerek füleséből, s zavar. Zaj, ki kell kapcsolni. Nem jó. A túl hangos zene is zaj. Talán Te is jártál már olyan koncerten/fesztiválon, ahol a hangosításnak köszönhetően sokkal inkább volt zaj, mint zene.

A zajban elveszik a lényeg.

Csend

Béke, nyugalom. És mégis olyan ritkán van ilyen. Emlékezz vissza, mikor volt utoljára csend körülötted. Amikor nincs se zene, se zaj. Amikor nem töri meg semmi a nyugalmadat, a békét. Amikor lehetőséged van magadba nézni, gondolkozni, elcsendesedni, imádkozni. Amikor csak Te vagy.

Béke, nyugalom? Egy frászt. Magány, félelem. Hol a play gomb?! Zenét, valamit, ami megszünteti ezt a lehetetlen állapotot!

Zaj

Megtöri a csendet. Visszavisz a rohanásba, a hétköznapokba. Nem hagy elmélázni, elgondolkozni, elcsendesedni. Pedig szüksége lenne mindenkinek a csendre.


Comments

5 responses to “zene, zaj, csend”

 1. Nos, a csendben valóban sokan elveszettnek érzik magukat, ahogy Popper találóan megjegyezte egy könyvében, sokan rossz beszélgetőpartnernek találják önmagukat a magányban.
  Amúgy a munkámban szeretem, ha csend vesz körül, engem kifejezetten idegesít a zene(pláne amit szeretek), ugyanis rendre elvonja a figyelmem. Még a zajnál is zavaróbbnak találom.

 2. Gina Avatar
  Gina

  Egyet értek, szükség van a csendre. Ezért szeretem a suli könyvtárát, az a legjobb hely (csend szempontjából). Ha egyedül vagyok sincs olyan csend itthon, mint ott bent.

 3. hron84 Avatar
  hron84

  En szeretem a csendet is, meg a zenet is. Ha elmelyulni akarok, akkor csend van; de ha orulok vagy szomoru vagyok, bizony jobb a zene.

  "Mikor a szíved fáj, zene szól
  Mikor boldog vagy, zene szól
  Szabadon szállsz, pont úgy, mint én
  És pihensz a dal szigetén

  […]

  Mikor egy barát jön, zene szól
  Mikor senkid nincs, zene szól"
  (Cserháti Zsuzsa: Zene kell)

 4. Nalam ha munka, akkor zene is kell, altalaban ilyenkor vmi triphop-ot teszek be vagy lightosabb brake beat-et tehat olyan amibe nincs szoveg, hogy az ne vonja el a figyelmem. Csendel max elalvas elott szoktam talalkozni, nem mondanam hogy nagyon az eltem resze. Zaj?.. kb abba nottem fel, 7ker kerulet Deak ter kornyeke :). ott allando a nyuzsges, ami meg a szobamba is behallatszodott.

 5. Én a feleségemmel többnyire egy szobában dolgozom. Én többnyire rajzolok, ő ír. Neki teljes csend kell a munkájához, nekem zene. De ha néha írok, akkor nekem is csend kell. Viszont a rajzolás sokkal jobban megy zenére. Úgy látszik, hogy rajzolás közben az agynak az a része, amelyik az írással ill. a zenével foglalkozik, kihasználatlan, és unatkozik 🙂