zöldebben

by

in

Gergőke kikalpcsoltam-letekertem című bejegyzése alatt Adi gondolatára reagálok innen:

Nincs kedved ebből egy olyan láncot csinálni a blogok között, mint nemrég az az elég hibbant és értelmetlen 5 kérdéses “vallomás” volt?

Gergőke csípőből elujtasította a dolgot, s ez nem is baj. Nem az a téma, amit kötelezően lehet továbbpasszolni. Ne írjon senki erről kötelességből! Írj azért, mert elgondolkoztál Te is. Írd le mit teszel, s mi az, amin változtatni akarsz! Mi rossz esetleg abban, amit én ide leírtam. Csináljuk közössen! Rugdossuk egymást! Ennyit megér, hogy (leendő) gyermeked is egy normális, élhető világban nőhessen fel, nem?!

Gergőke gondolataiból jópár már nálunk is működik (a sorrend nem ugyanaz):

 1. Vásárlásnál nem kérünk zacskót, ha esetleg mégis kapunk, akkor azokat felhasználjuk szemeteszsáknak, tízórai csomagolásnak, akárminek.
 2. Fűtés éjszakára mindig lemegy 16-17 fokra (tekerős termosztát van, így nem tudom pontosan mennyire :-)), ugyanez, ha nem vagyunk otthon.
 3. Laptop van, meg egy kis mini. Ezek energiafogyasztása jóval egy asztali gép fogyasztása alatt van. Bár sajnos a töltők sokszor be vannak folyamatosan dugva. Ezen lehetne, kellene változtatni.
 4. Tölthető aksikat használunk, ha egy termékhez ennek ellenére normál elemet adnak, akkor azt miután lemerült erre a célra kiképezett gyüjtődobozba visszük.
 5. Szelektíven gyűjtjük a szemetet.
 6. Ételekből igyekszünk mindig annyit vásárolni, amennyit, amit biztosan elfogyasztunk, s ha esetleg mégis megmarad valami, lejár, akkor ismerősök háziállateledelévé válik. Ki ételt nem dobunk.
 7. Energiatakarékos mosó-, hűtő-, mosogatógépeket kaptunk nászajándékba, így ez a kérdéskör is rendben van. Ezeket megintcsak köszönjük.
 8. Tömegközlekedünk általában, bár mostanság Bori miatt azért sokat autózunk is.

Van még hova fejlődni:

 1. Túl sok készülék üzemel sokszor feleslegesen standby módban. Ki kell ezeket kapcsolni.
 2. Igyekszünk a villanyokat lekapcsolni, de még mindig akad egy-egy lámpa, ami néha égve marad.
 3. Töltőket ki kell húzni a falból!
 4. Az ecetes mosás dolgot ki kell próbálni.

Te mit teszel a környezetedért?


Comments

15 responses to “zöldebben”

 1. ecetes mosás – mi így szoktunk a vízkő ellen harcolni, habár a lakásban fél napig nem lehet megmaradni utánna…
  Amúgy néhány extra pont:
  – Sima égő helyett energiatakarékos. Az viszont mehet huzamosabb ideig is, mivel a fel-le kapcsolgatás nem használ neki.
  – Nem kihuzigálni/főkapcsolót nyomogatni. Jobban megéri időzítőt vásárolni és az akkor adjon áramot, amikor otthon vagyunk.

 2. Kobak: megtisztelsz. 🙂

  _alesi_: akkor valamit nem jól csináltok. Nálunk soha nincs _utána_ ecetszag, a ruha meg pláne nem olyan. Legföljebb az az öblítővíz-adag ecetszagú kissé, ami a nagyját kimossa a gépből.

  De hogy egy pontos “receptet” is mondjak: a teljes adag pamut ruhához (4-5 kg szárazon), 40 celsiusos mosásnál egy kupaknyi folyékony öblítőt rakunk, egy kupaknyi 20%-os ecetet és egy kupaknyi vizet. Ez kb. 40-50 ml, tehát a féldecis pohár mérni is megfelelő, amiből a pálinkát iszod. 🙂

 3. [quote comment=”28859″]Kobak: megtisztelsz. 🙂
  [/quote]

  Te is, hogy ide látogattál. 😀

 4. Mi a teljes öblítő dolgot leváltottuk higított ecetre (no allergia, kevesebb pénzi is), bár nem tudom a %-okat, de még velem számíttatta ki a nejem. 🙂 Ja, és egyáltalán nincs ecet szag a fürdőben, meg sehol. a ruháknak sincs.

 5. Szerintem az egyik legfontosabb dolog, amit mindenkinek meg kéne tanulni hogy a szemetet ne ut közben dobáljuk el!. én pl nem tudom megérteni azokat az embereket akik elmennek egy szorólapot ósztogató emberke mellett, elveszik tőle a lapot (hogy ők milyen rendesek). majd jo esetben 1 pillantást vesznek arra mit vettek el, majd összegyűrik és eldobják. Ennek semmi értelme.. akkor legalább a következö kukáik birnák ki.

 6. soha_nem_veszek_el_osztogatótól_semmitsenem.

  erős kétségeim vannak az ecetes mosás vízkőoldó hatékonyságát illetően, ha az az öblítővízbe kerül – ami egyrészt hideg víz, másrészt jó, ha 5-10 percig lakik a mosógépben. Annak már inkább van értelme, hogy néha mosd át vele a gépet, egy 90 fokos félprogrammal. na de az meg nem takarákos.

  ami az energiatakarékos fénycsöveket illeti: az mellett, hogy az egész lakásban nagyjából ilyenek világítanak, óva intek mindenkit attól, hogy íróasztal vagy olvasólámpának is ezt használja, ha csak nem akar vakulni.
  ez is lobbi-kérdés, mert a technika lehetővé tenné folyamatos fényű fénysugárzók üzembe helyezését, mint az izzólámpa, amelyek energiatakarékosak is, de a fénycső lobbi érdeke nem ez. (mellesleg a fénycső elég durván veszélyes hulladék, míg az izzólámpa nem…)

 7. Mi még nem próbáltuk az ecetet, ha megtettük, s nem felejtem el biztosan leírom a tapasztalatokat. 🙂 Egyelőre még ajándék, új mosogépünket calgonnal védjük, aminek vízkőoldóhatásával szintén kétségeim vannak…

  [quote comment=”28870″]Szerintem az egyik legfontosabb dolog, amit mindenkinek meg kéne tanulni hogy a szemetet ne ut közben dobáljuk el![/quote]

  És még sorolhatnánk… Sajnos. Azonban ami fontos, hogy példát mutassunk. Ha emiatt hülyének néznek 6-an, de 2-ten azt mondják, hogy én is kipróbálom, akkor már megérte.

 8. Lady Satch Avatar
  Lady Satch

  komposzt:) Legalábbis aki olyan helyen lakik, hogy pl a kert sarkában tarthat egyet, az tegye. Nekünk csak Balatonon van rá lehetőségünk, de pl én szeretem látni, amikor egészséges (tényleg láthatóan egészséges) föld lesz az amúgy “hulladéknak” minősített dolgokból, és szerintem ez igazán nem nagy macera.

 9. Zsoltu: erős kétségeid vannak? 🙂 Próbáltad már?

  Milyen jó, hogy boldogult nagyanyám 20 évvel ezelőtt nem olvasta ezt az okos hozzászólásodat az interneten, mert különben rögtön fölhagyott volna azzal a “hülye” szokásával, hogy gyűjtötte a bazinban az esővizet és azzal mosott ruhát. Az ti. lágy víz, az elpárolgás-kicsapódás miatt kvázi desztillált. Érezhetően puhább lesz tőle a ruha, ha ilyenben mossák, öblögetik (én éreztem, kölyökkoromban abban mosta az én ruhámat is, amikor a nyári szüneteket nála töltöttem).

  Az ecetes mosásnak meg pont ez a lényege: leköti a vízkövet, ezért az nem a mosógép alkatrészeire és a ruhába ül bele. Az egy kellemes mellékhatása, hogy a mosógépben már kiült, régebbi vízkövet is a maradék ecet elkezdi bontani. Persze ruha nélkül és forró vízzel ezt sokkal hatékonyabban teszi, ezért ajánlott pár havonta kimosni így a gépet. Sokkal takarékosabb, mint a mosógépet javíttatni, vagy újat venni, nem?

  Ne érts félre, nem akarlak meggyőzni róla (tudod, a Buddha is azt mondta, hogy “nem kell hinned nekem, tapasztald meg te magad”). Viszont ha te nem hiszel benne, akkor legalább ne írj tapasztalat nélkül hülyeségeket és törd le a nálad lelkesebb és környezettudatosabb emberek hitét, rendben?

 10. Adi, ha a szövegértelmezéssel gondjaid vannak, ne küldj le gyufáért, mert hülyén néz ki. “ha az öblítővízbe kerül”. Nem tudom, ezt nehéz értened, vagy netán ezzel vitába szeretnél szállni? Oké, de akkor ne nagyanyád esővizével indíts, mert nem lehet komolyanvenni, mint ellenérv.

  Nagyanya mosott a lágy vízzel. Korrekt. Te a kurva kemény vizeddel mosol, vízkőoldó és vízlágyító nélkül, majd a végén, arra a max 10 perc hidegvizes öblítésre beleteszel egy bolhányi ecetet. Jujj. Hát, azt elfogadom, hogy a szövetből némelymód ez a módszer is segít kivenni a keménységet, de hogy a mosógéped nem lesz tőle rendben, az 100%. Egész egyszerűen azért, mert egy teljes mondjuk 120 perces processzus megy kőkemény vízzel végig. És a végén kegyelemből a hidegvizes nem.

  Mindegy, nekem jó így is, ha te így csinálod, nem vagyok én egy Kalgonovics Antal mosómedve. De ez a módi halottnak a csók.

 11. Hűha, úgy tűnik mostanában kiváló vitaindító bejegyzéseket sikerül írnom. A pneumonál alesi és oltasparti “estek egymásnak”, itt meg Ti. :-/

  Nos, csak kedvesen és szeretettel tessék vitatkozni, semmiképpen sem személyeskedni.

  Az ecet dolgot én még nem próbáltam, mindenesetre érdekel, mert mint írtam a calgon csodában nem igazán hiszek. Másrészt bevallom Nektek, gőzöm sincs mitől kemény, vagy lágy a víz. (nem figyeltem kémia órán nagyon, de ezt ne mondjátok el a diákjaimnak! :-))

  Ja, és Lady Satch komposzt gondolata mindenképpen megfogadandó minden kertes házban lakónak. Nálunk a harmadikon azt hiszem nem örülnének a szomszédok, ha nyitnánk egy komposzt ládát az ajtó előtt. 🙂

 12. Kobak: a vízkeménység elsősorban attól függ, hogy hol laksz. 🙂 Mármint olyan értelemben, hogy a vezetékes vizet honnét kapod és azt hol, hogyan nyerik. Tudtommal a meszes, karsztos talajon, domborzaton átfolyó, majd a felszínen/kutakban megjelenő csapadékvíz jóval keményebb, mint más helyen, mert sok kalciumot kiold. De most rákerestem neked és találtam is egy ilyet:

  http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kidb/0/21851/index.htm

  Pl. egy saját megfigyelés. 🙂 Pár hónapja költöztünk át Buda belső részéről Pestszentlőrincre. Itt keményebbnek tűnik a víz, mint a XII. kerületben. Ugyanazt a vízforralót ugyanúgy (illetve talán ritkábban) használva többször ki kell forralni ecetes vízzel, mert hamarabb belepi a vízkő az alján a fémlapot.

  Zsoltu: köszönöm a választ. 🙂 Rákerestem a nickedre kicsit Kuglival, hogy ki fia-borja vagy; tkp. ilyet vártam a találatok alapján. 😀

 13. Mászógép Avatar
  Mászógép

  …pedig van igazság abban, amit Zsoltu mond, mármint pl a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. Ti tényleg azt hiszitek, hogy azzal, ha szelektíve hajítjátok ki a szemetet, akkor tettetek bármit is? Bár igaz, tényleg tettetek: ti végzitek el azon munka egy részét, amire a rendeletek, előírások kötelezik a hulladékkal foglalkozó cégeket, azaz helyettük dolgoztok, és még fizettek is érte (közvetve). Hát gratulálok. Ebben az a legrosszabb, hogy elhiszitek, hogy ezt értetek találták ki; és hogy ők is tenni akarnak a bolygóért valamit, holott, óvatosan fogalmazva, le se szarják, mi lesz, a jelenlegi profitjuk a fontos.
  Mielőtt bárki is félreértene, én rühellem a legjobban ezt a helyzetet, de továbbra is az a véleményem, hogy mindezzel sajnos csak saját magatokat nyugtatgatjátok, gyakorlati haszna, ahogy azt Zsoltu is írta, nulla. Tényleg nem ez lenne a módja, hanem valami olyan erőteljes, drasztikus változtatás, amit szinte lehetetlen kivitelezni, mert ahhoz már senkinek sem fűlne a foga.
  Én megpróbáltam egyszer, alapítottam egy elég érdekes csoportot, és megpróbáltuk a magyarországi zöld növényzetet és az állatállományt megvédeni (az erdészeteknek és a rendőrségnek dolgoztunk, gyakorlatilag télen-nyáron kint voltunk az erdőben, kint is aludtunk, motorosokat, fatolvajokat, orvvadászokat fogtunk el; volt olyan, hogy még lőttek is ránk). Két évig működött a dolog, utána sokan minden követ megmozgattak, hogy ne létezhessenek ilyen szervezetek, minket is betiltottak, megszűntettek. Utána megtudtam, hogy a szegény Józsi bácsit azért kellett elzavarnom karácsony előtt a hegyekből, hogy ne lophassa el azt a fenyőt, amelyet, több ezer társával együtt pont a kezelő erdészet igazgatója szándékozott eladni, az akkori természetvédelmi hivatal egy magas rangú vezetőjével karöltve. Azóta tudom – és nem csak ez az egy ilyen eset volt -, hogy az egyszerű átlagembereken kívül senkit nem érdekel sem a környezet- sem a természetvédelem; az egyszerű átlagember pedig, te, mi, én, semmit nem tehetünk, ami hatásos.
  Hűdehosszúvoltam, befogom:)

 14. Én erre a szerre esküszöm! Tök új és szerintem nagyon jó egy próbát megér!

  http://href.hu/x/2smb

 15. mazy Avatar
  mazy

  Én kipróbáltam az ecetes mosógépöblítést és most szeretném megosztani veletek a tapasztalatomat. Véleményem szerint hatvanszor többet ér mint az a folyékony calgon. 2l 20% ecettel mosattuk át a gépet, és csodákat művelt. A víz kiengedésekor szemmel látható volt az ecet hatása. Valamint mi szoktunk csempét és és vízcsapot is takarítani vele és arra is nagyon bevált. Tehát én mindenkinek csak javasolni tudom az ecet használatát.