zöldebben

Gergőke kikalpcsoltam-letekertem című bejegyzése alatt Adi gondolatára reagálok innen:

Nincs kedved ebből egy olyan láncot csinálni a blogok között, mint nemrég az az elég hibbant és értelmetlen 5 kérdéses “vallomás” volt?

Gergőke csípőből elujtasította a dolgot, s ez nem is baj. Nem az a téma, amit kötelezően lehet továbbpasszolni. Ne írjon senki erről kötelességből! Írj azért, mert elgondolkoztál Te is. Írd le mit teszel, s mi az, amin változtatni akarsz! Mi rossz esetleg abban, amit én ide leírtam. Csináljuk közössen! Rugdossuk egymást! Ennyit megér, hogy (leendő) gyermeked is egy normális, élhető világban nőhessen fel, nem?!

Gergőke gondolataiból jópár már nálunk is működik (a sorrend nem ugyanaz):

 1. Vásárlásnál nem kérünk zacskót, ha esetleg mégis kapunk, akkor azokat felhasználjuk szemeteszsáknak, tízórai csomagolásnak, akárminek.
 2. Fűtés éjszakára mindig lemegy 16-17 fokra (tekerős termosztát van, így nem tudom pontosan mennyire :-)), ugyanez, ha nem vagyunk otthon.
 3. Laptop van, meg egy kis mini. Ezek energiafogyasztása jóval egy asztali gép fogyasztása alatt van. Bár sajnos a töltők sokszor be vannak folyamatosan dugva. Ezen lehetne, kellene változtatni.
 4. Tölthető aksikat használunk, ha egy termékhez ennek ellenére normál elemet adnak, akkor azt miután lemerült erre a célra kiképezett gyüjtődobozba visszük.
 5. Szelektíven gyűjtjük a szemetet.
 6. Ételekből igyekszünk mindig annyit vásárolni, amennyit, amit biztosan elfogyasztunk, s ha esetleg mégis megmarad valami, lejár, akkor ismerősök háziállateledelévé válik. Ki ételt nem dobunk.
 7. Energiatakarékos mosó-, hűtő-, mosogatógépeket kaptunk nászajándékba, így ez a kérdéskör is rendben van. Ezeket megintcsak köszönjük.
 8. Tömegközlekedünk általában, bár mostanság Bori miatt azért sokat autózunk is.

Van még hova fejlődni:

 1. Túl sok készülék üzemel sokszor feleslegesen standby módban. Ki kell ezeket kapcsolni.
 2. Igyekszünk a villanyokat lekapcsolni, de még mindig akad egy-egy lámpa, ami néha égve marad.
 3. Töltőket ki kell húzni a falból!
 4. Az ecetes mosás dolgot ki kell próbálni.

Te mit teszel a környezetedért?


Posted

in

by

Tags: