vmware fusion

by

in

Mivel mindenki parallelst használ, miért ne én lennék az, aki nem. 🙂 A vmware cég nem új szereplő a virtualizáció területén, ezért sem meglepő, hogy amit kapunk az annak ellenére, hogy beta tökéletes kis software.

Először egy ubuntut telepítettem. Kiválasztottam, hogy i386-os, ubuntut telepítek, megkérdezte mekkora legyen a virtuális lemez mérete, CD be, s már fenn is volt a működő rendszer. Tetszik.

No, ezután jöhet a feketeleves, telepítsünk xp-t. Nem volt feketeleves. Az xp telepítés fantasztikusan meg van oldva. Az elején be kell neki adni a product keyt, felhasználói nevet, jelszót, majd ezeket mind kezeli a telepítés során. Azaz nincs semmi megállás, kérdezősködés, csak egy fél óra múlva felcsendülő windows belépés hang. Nem rossz.

Bootolás után hasonlóan a parallelshez itt is van egy speckó program, ezt egyébként, ha az előbbi “egyszerűsített” telepítést választjuk, akkor alapból fel is teszi a telepített windows rendszerre a vmware. Két nagyon hasznos tulajdonságot szeretnék kiemelni. Az első, hogy a windows asztal felbontása a vmware ablak átméretezésével automatikusan változik. Tehát ha lekicsinyítem, akkor se jelenik meg gördítősáv. A másik a unity mód. Ez egyenesen szenzációs. Eltűnik a windows, s csak a programok maradnak. A futtatott windowsos alkalmazások a dokkban figyelnek, s a váltás köztük, s a nativ osx-es appok között ugyanúgy alma-tab segítségével történik. Zseniális.

ie on osx

ie6 OSX-en. 🙂

Ja, és a fenti tulajdonságain kívül másik előnye, hogy még 39 dollárért vásárolható meg (rendelhető előre), ami fele a későbbi árának.


Comments

7 responses to “vmware fusion”

  1. Én pár hete már megvettem a cuccost a 39 dolláros áron, annyira tetszett az általad is leírt Unity funkció. De kicsit bugos még ez a béta, sokan szívnak pl. a hálózatkezeléssel, úgyhogy inkább kivárom, mire stabilizálódik, aztán áttérek rá Parallelsről.

  2. Hello,
    I’m the web-master of Free Penguin,
    I’ve seen your space and I like it, congratulations!
    If you want we could link each other with a banner o with a simple link.

    My web-site is http://www.freepenguin.it/index-en.html and talk about GNU/Linux and Free Software
    I’m waiting for your reply!

    The web-site is multi-language.

    Free Penguin – Free as in Freedom

    andrea@freepenguin.it

  3. a pingvinek támadnak…

  4. Kíváncsian várom a végleges kiadást és persze a konkurencia lépését.

    Bár a leginkább arra vagyok kíváncsi, hogy mikor érjük azt el, amikor annyira éles lesz a harc, hogy elkezdik majd szórni az ingyenes “playereket” és hasonlókat 😉

    Igaz, a 39 dolláros ár igencsak baráti!

  5. Krencz László "AiRLAC" Avatar
    Krencz László “AiRLAC”

    Nem nagyon értem mi a különleges a fenti két dologban, Parallels ugyanúgy tud telepítőkóddal (unattended) installt, és van Coherence mód is, ugyanezt tudja.

    Vagy félreértettem valamit? :think:

  6. Szerencsére ezek tényleg mindent lemásolnak egymásról (unattended install, coherence stb.).

    Jelenleg a Parallels Desktop stabilabb, kipróbáltabb, viszont a VMWare Fusion sok dolgot jobban csinál, pl. a Unity sokkal jobban tetszik, mint a Coherence jelenlegi formája. Valaki tesztelte, és gyorsabb is a VMWare cucca, kevesebb procit eszik. Persze még csak béta.

  7. Krencz László "AiRLAC" Avatar
    Krencz László “AiRLAC”

    Azért a VMWare “egy cseppet” (értsd 3 nagyságrenddel 🙂 ) nagyobb cég, mi is használjuk a munkahelyemen, de itt már a szerverváltozatot (16GB rammal, 3-4 virtuális géppel). Csak hiányoltam a cikkből az “úgy mint a Parallels hasonló funkciója” tagmondatokat 😉