vmware fusion

Mivel mindenki parallelst használ, miért ne én lennék az, aki nem. 🙂 A vmware cég nem új szereplő a virtualizáció területén, ezért sem meglepő, hogy amit kapunk az annak ellenére, hogy beta tökéletes kis software.

Először egy ubuntut telepítettem. Kiválasztottam, hogy i386-os, ubuntut telepítek, megkérdezte mekkora legyen a virtuális lemez mérete, CD be, s már fenn is volt a működő rendszer. Tetszik.

No, ezután jöhet a feketeleves, telepítsünk xp-t. Nem volt feketeleves. Az xp telepítés fantasztikusan meg van oldva. Az elején be kell neki adni a product keyt, felhasználói nevet, jelszót, majd ezeket mind kezeli a telepítés során. Azaz nincs semmi megállás, kérdezősködés, csak egy fél óra múlva felcsendülő windows belépés hang. Nem rossz.

Bootolás után hasonlóan a parallelshez itt is van egy speckó program, ezt egyébként, ha az előbbi “egyszerűsített” telepítést választjuk, akkor alapból fel is teszi a telepített windows rendszerre a vmware. Két nagyon hasznos tulajdonságot szeretnék kiemelni. Az első, hogy a windows asztal felbontása a vmware ablak átméretezésével automatikusan változik. Tehát ha lekicsinyítem, akkor se jelenik meg gördítősáv. A másik a unity mód. Ez egyenesen szenzációs. Eltűnik a windows, s csak a programok maradnak. A futtatott windowsos alkalmazások a dokkban figyelnek, s a váltás köztük, s a nativ osx-es appok között ugyanúgy alma-tab segítségével történik. Zseniális.

ie on osx

ie6 OSX-en. 🙂

Ja, és a fenti tulajdonságain kívül másik előnye, hogy még 39 dollárért vásárolható meg (rendelhető előre), ami fele a későbbi árának.

Published by kobak

apa, tanár, geek

7 replies on “vmware fusion”

 1. Én pár hete már megvettem a cuccost a 39 dolláros áron, annyira tetszett az általad is leírt Unity funkció. De kicsit bugos még ez a béta, sokan szívnak pl. a hálózatkezeléssel, úgyhogy inkább kivárom, mire stabilizálódik, aztán áttérek rá Parallelsről.

 2. Kíváncsian várom a végleges kiadást és persze a konkurencia lépését.

  Bár a leginkább arra vagyok kíváncsi, hogy mikor érjük azt el, amikor annyira éles lesz a harc, hogy elkezdik majd szórni az ingyenes “playereket” és hasonlókat 😉

  Igaz, a 39 dolláros ár igencsak baráti!

 3. Nem nagyon értem mi a különleges a fenti két dologban, Parallels ugyanúgy tud telepítőkóddal (unattended) installt, és van Coherence mód is, ugyanezt tudja.

  Vagy félreértettem valamit? :think:

 4. Szerencsére ezek tényleg mindent lemásolnak egymásról (unattended install, coherence stb.).

  Jelenleg a Parallels Desktop stabilabb, kipróbáltabb, viszont a VMWare Fusion sok dolgot jobban csinál, pl. a Unity sokkal jobban tetszik, mint a Coherence jelenlegi formája. Valaki tesztelte, és gyorsabb is a VMWare cucca, kevesebb procit eszik. Persze még csak béta.

 5. Azért a VMWare “egy cseppet” (értsd 3 nagyságrenddel 🙂 ) nagyobb cég, mi is használjuk a munkahelyemen, de itt már a szerverváltozatot (16GB rammal, 3-4 virtuális géppel). Csak hiányoltam a cikkből az “úgy mint a Parallels hasonló funkciója” tagmondatokat 😉

Comments are closed.