A digitális oktatás nagykövete

Sok helyen megemlékeztem már a megtiszteltetésről, hogy 2020-ban az IVSZ szakmai zsűrije engem választott a Digitális Oktatás Nagykövete díjra érdemesnek.

A díjat Gyurós Tiborról nevezték el, aki az IVSZ egyik alapítója volt. Miután a 2001-ben egy tragikus balesetben életét vesztette, az év managere díj, 2002 óta Gyurós Tibor díj nevet viseli. Ötödik éve pedig díjazzák az év digitális nagykövetét is. Ez a díj azoknak jár, akik a digitális oktatás népszerűsítése terén alkottak maradandót.

Az elmúlt időszakban a digitális oktatás és a digitalizáció fonotssága megerősödött. Amikor karanténba szorultunk, nem nyílt lehetőség tanteremben oktatni, akkor a digitális eszközök és az Internet voltak a menekülés. A megoldás a lehetetlen helyzetre. Szeptemberben visszaállt a rend. Újra mindenki az iskolapadban. De a dolog nem múlt el nyomtalanul. Ott van mindenkiben egyrészt a bizonytalanság, hogy lesz-e újabb karantén, ott van mindenkiben a remény, hogy ez az egész csak egy egyszeri rossz emlék marad.

Akárhogy is lesz, a digitális oktatás 2020-ban talán fontosabb mint valaha. A digitális oktatás, hogy felkészítsünk egy nemzedéket arra az életre, ahol digitális eszközökkel együtt kell érvényesülni. Ahol a munkaerőpiacon már nem lehet digitális gondolkodás nélkül egyről a kettőre jutni. A digitális oktatás nem a kütyükről szól. Nem azt jelenti, hogy ha felpörög a projektor ventillátora és halovány fényével valamit kivetít a falra, akkor kipipáltuk a digitális oktatást valahol a teendőlistán. A digitális oktatás egy gondolkodásmódot jelent. A digitális oktatás a 21. századi oktatás.

Készült egy rövid videó is, ahol a felvétel közben sokmindenről beszéltem, de a vágás során egész jól össze tudták szedni a lényeget. Azért jónéhány őőőzésem a hitelesség miatt még benne tudott maradni.

Egy tanár életében azonban a legnagyobb siker nem az, amikor őt díjazzák, hanem amikor diákjaira lehet büszke. Amikor ők érnek el valamit. Így nagy örömömre szolgál, hogy két volt diákom is megelőzött és az előző két évben ők vehették át a Gyurós Tibor díjat. Tavaly Birmacher Barna lett az év managere, 2018-ban pedig Nagy Szabolcs vezette Turbine AI lett az év IKT innovációja.