a hetedik kör

by

in

Szombaton abban a szerencsében volt részünk, hogy a 40. Magyar Filmszemlén megtekinthettük Sopsits Árpád A hetedik kör című filmjét. A film operatőre, Győri Márk régi jó baráttunk, Zsófinak gimnáziumi osztálytársa. Ezenkívül úgy adódott, hogy a film gyártásvezetője és a rendező is apósom által ismerős. 🙂

Ilyen előtörténettel, s a filmszemle oldalán olvasható rövid leírás elolvasása után vegyes érzelmekkel ültem be a moziterembe.

A film az elmúlt években Magyarországon megtörtént, megmagyarázhatatlannak tűnő tragikus események motívumaiból építkezik. Elsősorban azt az atmoszférát kívánja bemutatni, amiben ezek a dolgok megtörténtek, megtörténhettek, egyfajta látleletet adva korunk összezavarodott lelkületéről. A történet a kamaszkorról, az élet és a halál különös megtapasztalásáról szól, amikor a gyermekekben szinte egyszerre ébred fel a szexuális- és a halálvágy.

Előzetes várakozásnak megfelelően a film lassan indul, de aztán elég erős felütéssel folytatódik, s a végéig benne a feszültség. A gyerekszereplők jók, Gábor atyát játszó Trill Zsolt is a hátán cipeli a filmet. Egyetlen komoly bajom, hogy a 107 percet nem tölti ki az esemény, s néha nagyon leül. Tíz percet nyugodtan lehetett volna még kurtítani a filmen, s akkor nem lenne ideje a nézőnek a pillanatnyi unatkozásra sem.

Márk kiválóan kezelte a kamerát, a képek szépek, s véleményem szerint felveszik a versenyt bármely külföldről származó filmmel. A hangyás jelenetnél tetszett nagyon a látószög, ahogy Sebestyént és a hangyát filmezte.

A film története borzalmas. Remény nincs benne, s minden rossz körülmény egybe van lapátolva benne. Ezt nem szeretem, mert ettől picit irreálissá válik a film, ám ha a célt tekintem, akkor ez megbocsátható. A port.hu kritikájának a végén tetszik nagyon a kinek ajánljuk rész. Igen, ezt a filmet a pedagógusoknak, papoknak, lelkészeknek, s erősebb idegzetű szülőknek meg kellene nézni!

hetedik kor

Kevés ennyire jó kritikát lát az ember tanárokról, papokról, szülőkről. A filmben sem a tanár nem tud igazán a gyermekek nyelvén szólni, sem pedig a pap. Ez az egyik kulcsprobléma, ami aztán a két (három) gyermek halálához vezet (lesz más, aki telebeszéli a fejüket hülyeségekkel). Nincs remény. Nincs senki, aki utat mutasson. A szülők az egyik helyen nem beszélnek egymással, másiknál megözvegyült alkoholista apa van, stb. Katasztrófa, s sajnos Sopsits Árpád rendező, író jól érzi, bár irreális ez mind együtt egybegyúrva 107 percbe, de sajnos mégsincs annyira távol a realitástól, mint azt reméljük…

Tenni ellene viszont sose késő, csak észre kell venni, be kell látni. Jó reggelt!


Comments

10 responses to “a hetedik kör”

 1. Látom, azért téged is foglalkoztat a film. Az az érdekes, hogy nem nézném meg szívesen még egyszer, de úgy szívesen eltenném a filmtáramba, mert egyrészt szépek a felvételek, másrészt tényleg jó gondolatébresztő. Nem mondanám a port-os hozzászólókkal, hogy el vagyok ájulva tőle, inkább a cikkíróval értek egyet, hogy olyan mintha a panelről arcra érkeztünk volna a betonra.. de valahol mégis jó. 🙂

 2. Kíváncsi vagyok a filmre, alkalomadtán meg is nézem.

  [off]
  Boldog névnapot! 🙂

 3. Szia! Én csak gugliból jutottam ide. Én is láttam a filmet, nagyon megragadott. Mivel ennyire közeli ismerettségben vagy egyesekkel, gondoltam megkérdem: nem tudod, hogy tervezik-e kiadni, moziban vetíteni még, vagy egyátalán az ilyen filmszemlés filmeket honnan lehet megszerezni? Jópár ismerősömnek ajánlanám, megnézetném velük. Előre is köszi a választ!

 4. énis láttam a filmet, igaz a következménye egy jókis 39.6-os influenza volt.
  Láttam ezt a filmet és teljesen megragadott. Szomorú és elgondolkodtató, nekem főleg a végét volt nehéz végignézni ahogy felakasztják magukat a fiúk mondjuk főleg Sanyi halála ijesztett meg de aztán a végén mikor kiálltak a szereplők a színpadra megnyugodtam…:)
  Naggyon nagyon nagyon kéremszépen ha bárki hozzátud jutni ehhez a filmhez értesítsen mert mindenhol keresem de seholsem találom és nagyon szeretném látni 😀

 5. mitya Avatar
  mitya

  Tegnap este néztem meg videóról. Néhány napja vettem fel. Jó 30 percig úgy gondoltam nem őrzöm meg, aztán kialakult. Nyomasztó de jó film. Meg fogom őrizni a filmtáramban. Egy valamit nem értek. Honnan ismerte korábban az atya Sebestyént?
  Mielőtt utóbbi meghalt azt mondta, hogy mégis megtalálta az atya.

 6. A kérdésedre sajnos nem tudok válaszolni. Ahhoz nekem is újra kellene néznem a filmet. Ahhoz viszont hangulat kell, mert mint Te is írod, elég nyomasztó. 🙂

 7. Hachiko Avatar
  Hachiko

  Én is láttam már a filmet, és a legvégén, amikor Jakabék felakasztják magukat, el is sírtam magam…de azért nagyon jó film és érdemes megnézni!

  1. Az valóban kemény volt. Mondjuk az egész film ebbe az irányba ment, így nem volt meglepetés, mégis reménykedett az ember.

 8. Posta Avatar
  Posta

  Sziasztok! Esetleg nem tudja valaki hogy hol lehetne letölteni? Nagyon jó kis fim de csak a végét láttam :S Szeretném újra megnézni.Légyszíves valaki küldjön egy linket a mailomra:) kis@posta.ws nagyon megköszönném. További szép napot mindenkinek 😀

  1. nCore, meg gondolom más hazai torrent oldalon is elérhető.