alternatív alkalmazásboltok

by

in

Aki valaha Jailbreakelt iOS-t vagy Androidos telefont használ, az midnenképpen ismer pár alternatív alkalmazásboltot. A legismertebbek iOS esetén a Cydia, Android rendsereken az Amazon által üzemeltetett AppStore vagy a GetJar, stb.

Macintosh rendszereken a Snow Leopard (hópárdúc, 10.6) óta jelen van a rendszerben a Mac AppStore, vagyis az Apple software boltja asztali alkalmazások számára. Windows rendszreken se az XP, se a 7 (a Vistát inkább ne említsük) nem tartalmaz hivatalos alkalmazásboltot. Linuxon az Ubuntunak van egy Software Centere, ami akár ennek is tekinthető.

A minap olvastam a TUAW hasábjain, hogy létezik egy HackStore nevű alternatív alkalmazásbolt OSX rendszerre. Korábban is voltak próbálkozások az iusethis oldalhoz kapcsolódóan, vagy pl. Bodega app, s társaik. A HackStore azonban egy kicsit más, mint ezek.

Mit tud a HackStore?

This program for us is the epitome of Cydia for iOS, but on a Mac OS. This means that in our app will be applications and tweaks for Mac OS, which is not in the Mac AppStore, or for any reason they have not posted there.

The biggest Mac Appstore problem is that they limit their users in everything, without giving an opportunity to expand these limits. This is not correct, because ONLY users should decide which applications they should install and which one do not.

A fenti idézet a HackStore oldaláról származik. Vagyis a cél egy alternatívát biztosítani a fejlesztőknek, akik valamiért nincsenek helen a Mac AppStore-ban. Sikersztorinak ott a Cydia előttük, így forgatókönyv is adott, egyetlen könnyebbség, hogy a HackStore-hoz nem kell Jailbreakelni, vagyis mindenki számára elérhető a bolt.

Régóta adós vagyok azzal, hogy bemutassak egy másik alternatívát. A HackStore megjelenése viszont ráébresztett, hogy itt a lehetőségem bemutatni az AppWhirr alkalmazásboltot. És mielőtt belemennénk a részletekbe, előre szólok, hogy én “nekik drukkolok”. Ennek az oka egyszerű, az egyik fejlesztő, alkotó ebben a magyar startupban Birmacher Barna, volt diákom.

Mit tud az AppWhirr?

Get your apps on any Windows or Mac computer you use. After you grab an app you can use it wherever you want, anytime you need it. Simply download the AppWhirr app, log in with your AppWhirr account and all your apps will come to you.

A fenti idézet az AppWhirr bemutatkozó oldaláról származik. Az első szembetűnő különbség a HackStore-hoz képest, hogy ők nem csak a Mac, hanem a Windows platformot is megcélozták, s az az igazság, hogy ez egy nagyon jó húzás. Rengetegen vannak, akik mindkét rendszert használják, s egyre több olyan szoftver van, ami mindkét rendszeren jelen van. Így ugyanarról a helyről, ugyanazzal az egy accounttal Windows és OX rendszereken is pillanatok alatt telepíthető a jól bevált alkalmazáscsokor. Nem beszélve arról, hogy ha lesz is a Windows 8-nak alkalmazásboltja, még rengeteg otthoni/vállalati rendszerben maradnak majd az XP és a 7-es gépek.

Egyelőre még nincs 5 millió alkalmazás az AppWhirren, de a GeoGebrát már feltöltöttem, s ideje is lenne frissítenem a legfrissebb verzióra. 🙂

Sok fantáziát látok egy cross-platform alkalmazásboltban, s szurkolok a fiúknak, hogy a garázsprojektből majdan nagyvállalat legyenek!

És akkor lássunk egy harmadik nagy esélyest, ez az allmyapps. Ők azok, akik Windowson már régóta jelen vannak, remekül összerakott Windows klienssel rendelkeznek, s valószínűleg őket se sok választja el a további platformok felé való nyitástól. Másik nagy előnyük az AppWhirr-el szemben a már létező és népes felhasználói bázisuk.