anonim internet

by

in

Diákjaim, s kollégáim egy dologban ugyanúgy viselkednek, ha rendelkeznek okostelefonnal. A nyílt wifi hálózatokra boldogan, s azonnal csatlakoznak. Ennek azonban veszélyei lehetnek. Igen, ilyen dolgokat gondoltam fontosnak a Biztonságos Internet előadáson.

Azt hiszem nem kell magyarázni, hogy sajnos nem mindenki jó szándékú, s emiatt lehetnek olyanok is azon a nyílt wifi hálózaton, akik kihasználják a tudatlan jószándékú internetezőket. Mire gondolok? Például a remek droidsheep nevű alkalmazásra. Ami bár nem érhető el a Play Store-ban (de talán nem véletlen, hogy a Droidsheep guard azért bekerült), de könnyen beszerezhető. Telepítés után pedig csak türelmesnek kell lenni, s az app ontja magából a körülöttünk netezők Facebook/twitter, s egyéb weboldalakhoz való hozzáférését.

Ugye ezt Te sem szeretnéd? Hogyan lehet ezen ellen védekezni?

Két Android alkalmazást szeretnék bemutatni. Mindkettő jól működik, s mindkettő picit más.

OrbotPlay Store link

Az orbot app a híres / hírhedt Tor anonim proxy hivatalos android alkalmazása. A Tor lényege, hogy elrejt mindenki elől.
Az app kétféle módon működik.
1) root jog esetén képes minden forgalmat az alkalmazás keresztül vinni a proxy szervereken, így minden forgalmunk biztonságban, illetve rejtve van a világ elől.
2) ha nincs root jogosultsága az alkalmazásnak, abban az esetben a böngészőben, illetve minden egyes alkalmazásban be kell állítani, hogy proxy segítségével csatlakozzon.

Az orbot nagy előnye, hogy ingyenes, s az egyik legnagyobb biztonságot nyújtó alkalmazás. Hátránya, hogy random kapunk IP címet, így nem tudjuk magunkat pl. Amerikába “hazudni”.

Private Internet AccessPlay Store link

Erről már esett szó itt az oldalon is. Nekem a Private Internet Access minden tekintetben a kedvenc VPN szolgáltatóm. Az éves díj egész baráti (<$40), s cserébe rengeteg átjáró használható. Itt egy részletes leírás a Private Internet Access szogáltatásairól.  Ha amerikai IP címre vágyom vagy csak a sebesség a fontos, lehetőség van a mozgásra. Vannak p2p barát átjárók, ha valaki esetleg biztonságban rosszalkodna. Amiért bekerült a PIA ebbe a körbe az a nemrég megjelent Android alkalmazás.

Eddig is simán be lehetett állítani vpn kapcsolatot a beállítások részen, de akkor ha más átjárót akartam használni, akkor vagy át kellett írni, vagy újat felvenni, nem vokt túl kényelmes.
Az ingyenes alkalmazásban ezek mostantól sokkal egyszerűbben működnek. Ping alapján ki tudom választani melyik átjáró leggyorsabb, vagy a neken szimpatikus országot választhatom. Csatlakozás utána már csak egy tapp.

Mostantól senkitől nem fogadunk el kifogást, ha esetleg feltörik a Facebook fiókját mert a mekiben netezett.


Comments

3 responses to “anonim internet”

  1. A Tor kapcsán azért tudatosítani kell, hogy bár anonimitást ad, egyúttal hatalmas biztonsági kockázata van a használatának. Miután bárki csinálhat Tor szervert, a kilépő adatforgalmat is simán lehallgathatják és innentől csak egy eltérő certificate kapcsán bukhat meg a dolog. Ezért is kell https-t tolni orrba-szájba.

    Amúgy aki Facebook-ot használ, az már minek nehezíti a dolgát Tor-ral és próbál anonim maradni? Persze értem a lényeget, hogy az FB/Twitter fiókot védjük így a mezei vérpistéktől, de egy kicsit távolabbról nézve látszik az ellentmondás, hisz a fenti szolgáltatások lényege pont az, hogy dobjuk el a névtelenségünket.

  2. borazslo Avatar
    borazslo

    Pénteken tizedikes diákoknak kell valami érdekeset tartanom az internetről. Gondoltam VPN/https/proxy/ssl még érdekes is lehet nem csak hasznos. (Mondjuk a Cookie Cadger élő bevetésével.) Nincs valami ötleted/ötletetek, hogyan lehetne élővé/interaktívvá változtatni az egészet? (Csak tizenöt emberke, laptop, projektor, wifi van. Akár teljes gépterem is, de azt nem szeretem.)

    1. Bocs, gondolom, közben megtörtént az esemény. “Sajnos” nem voltam itthon, s nem volt időm/alkalmam reagálni. Mi lett végül?