Apple és azzal kapcsolatos dolgok

by

in

Az apple cég egy érdekes társaság. Remek dolgokat készítenek remek marketinget párosítanak hozzá, s ezeket aztán hihetetlen árakon adják el (nálunk különösen). Ennek ellenére örömmel adják át az emberek megtakarított pénzüket a cégnek. Amiért ez most eszembe jutott, az az elmúlt hét pár érdekes eseménye:

Kijött az új macbook, macbook pro kollekció. Új Penryn alapú (jelentsen ez bármit is :-)) core2duo processzorok vannak bennük, s egy picit gyorsabbak lettek. Aha. Ezt a sebességnövekedést (0.2 GHZ) az átlag felhasználó nem hiszem, hogy megérezné. Multitouch touchpad. Aha. Szerintem az emberek nagy része a laptopját külső egérrel használja, tehát abszolut irreleváns a dolog. Új, programozható funkcióbillentyű a mbp-ban. Megvagyok nélküle, köszönöm szépen. 🙂 Az egész történetet nálam jobban összefoglalja Ronald.

Ami az összes hírből és bejelentésben apróbetűs, hogy nem adnak már apple remote-ot az új laptopokhoz. Mondjuk ezt nem tartom nagy érvágásnak, mert az első nap után én se nagyon használtam az enyémet. Ennek ellenére akinek mégis kellene, az 19 dollárért (nálunk gondolom picit drágább) megveheti extraként.

Mindeközben én a macbookot és a minit összecsomagoltam, hozzátettem egy picit, s most egy (használt usa import, de már glossy kijelzős) mbpron írom már ezt. Nem hiányoznak a fent felsorolt újítások. 🙂 Az egy laptop, mint eszköz kiválóan működik, nem kell szinkronizálni, minden egy helyen van. Tetszik. Itthon van monitor (szeretett sulinetes samsung 17″), s griffin elevatorral, külső billenyűvel, egérrel abszolút kényelmes. Máshol meg ott a laptop. A mini eddig se volt igazán kihasználva, így csak áramot fogyasztott, mint nyomtató, s fájlszerver. Persze most már csak az van hátra, hogy valahogy egymásra bízzam a routert és a nyomtatót, hogy lehessen a nappaliból is nyomtatni. 🙂 Nem mintha ennélkül nem lehetne élni, de ez eddig jól működött a minivel.

Aztán van egy érdekes éllovas apple felhasználó, akinek a bogját szeretem olvasni, Ő a már linkelt Paul Stamatiou (vicces, hogy a vezetéknevét mindig ahogy írjuk, úgy ejtjük módon olvasom ki magamban). Nos Ő, valamikor régen egy core solos mac minivel kezdett, majd upgradelte a procit coreduora, majd lett egy első szériás macbookja, majd egy macbook pro, s a minap egy macbook airt szerzett be magának. (apropo nincs még hír a macbook air giveawayről?) Többek csodálkoznak, hogy egy air legyen valakinek az elsődleges gépe, de Paul egyelőre úgy tűnik komolyan gondolja a dolgot. Hazánk egyik mac dealere, Handras sincs teljesen meggyőződve az air használhatóságáról. Kiváncsi vagyok Paul tobábbi híreiről a dologgal kapcsolatban.

Megjelent az iPhone SDK. Beszerezhető, de igazából érdemi programokat, változásokat majd csak később fogunk látni. Mindenesetre a jailbreakme team így reményeim szerint még jobb programokat fog majd tálalni a népes közösségnek. Apropó ideje volna 1.1.2-ről továbblépnem lassan. 🙂

Gaba .mac előfizető lett. Minden osx felhasználót elbizonytalanítják a telepítésnél, hogy milyen jó is lenne kipróbálni a .mac-et. Eddig ellenálltam, s azt hiszem továbbra is kitartok, mivel az egy gép állapot miatt sok .mac feature részemről érvényét veszítette. Azonban hazaérve egy e-mail fogadott a SugarSynctől, hogy itt a beta teszter accountom. Örültem, regisztráltam, s kipróbáltam. A dolog ott kapcsolódik a .mac-hez, hogy itt egy egyszeű remote backup rendszert kapunk. A használat tényelg már-már idegestően egyszerű. Próbaképpen egy könyvárat álltottam be szinkronizálásra, s eddig rendesen végzi a dolgát a rendszer. Persze a dolog nem valami szélsebes, mert a szerverek nem kis hazánkban vannak, s az adsl sebessége sem éppen szélsebes. Másik dolog, hogy mindig szkeptikus vagyok, amikor az adataim valaki más kezében vannak, akit nem ismerek (ezért is csak egy próbakönyvtárat szinkronizálok).

No, jó csapongó lett a bejegyzés, de a lényeget igyekeztem összegyűjteni a sielés alatt, s azóta történt apple specifikus eseményekkel kapcsolatban. 🙂


Comments

One response to “Apple és azzal kapcsolatos dolgok”

  1. A 19 dollárt úgy fordítjuk az apple-magyar szótár aktuális kiadása szerint magyarra, hogy tízezer forint. Nem mintha igazából lényeges lenne, hogy adnak-e hozzá távirányítót vagy sem.

    Viszont az vicces, hogy a 100-200 Mhz-es sebességnövekedésekkel visszahozták a legszebb G4-es időszakot, amikor ehhez hasonló újításoknak kellett lehetett örülni.

    (Airt teszteltem, rendkívül szexi, ugyanakkor az egy usb, az ethernet és az optikai meghajtó hiánya teljesen alkalmatlanná teszi első gépnek.)