Arthur Benjamin: Mathemagic

by

in

Az eredeti TED talk:

És tavaly a TEDx Oxford-on tartott előadás:

Érdekes látni, hogy azért picit öregedett Arthur Benjamin is a két előadás között eltelt kb 6 év alatt. A két előadás ettől eltekintve nem olyan sokban különbözik. Ő az az ember, aki az itthon kapható egyetlen Fejszámolás könyvnek is társszerzője.

FejszámolásA könyvet mindenkinek ajánlom. A fejszámolás egy olyan tudás, ami praktikusan használható a hétköznapokban. Ebben a videóban (németül) Gert Mittring gyorsan kiszámolja teljes pontossággal egy bevásárló kosár tartalmának az összértékét:

Természetesen nem kell ilyen szintre jutni mindenkinek. Viszont az a tudás, hogy legalább nagyságrendileg látom a végeredményét egy számolásnak, az nagyon hasznos tud lenni. Arthur Benjamin az előadását azzal indítja, hogy bemutatja mennyivel gyorsabban számol, mint a számológép, s kvázi ellenőrzi a számológépek működését. Kevesen vannak ilyen szinten. De egy számolás során ha nem veszi be a számológép esetleg az egyik billentyűt, s emiatt rossz eredményt kapsz, akkor azt észre kell tudni venni.

A matematika a hétköznapokban specin az ELTE TTK-n tartottam pont múlt héten ezzel kapcsolatban egy órát, s utólag a Facebook csoportban került megosztásra Arthur Benjamin TED előadása.

 


Comments

2 responses to “Arthur Benjamin: Mathemagic”

  1. Sum1 Avatar
    Sum1

    Micsoda jóképű fiatalember lehet az aki ilyet megoszt egy FaceBook csoportban.

    1. Kifejtenéd ezt a gondolatmenetet? 🙂